Zari
ohodnotit

Vojna není kojná

In the Army Now

Další název:
You're in the Army Now; Operácia Púštna vojna
Žánr:
Rok:
1994
Délka:
93 minut
Premiéra v ČR:
17.11.1994
„Švejk made in USA aneb dobře maskovaná komedie“
Popis / Obsah / Info k filmu Vojna není kojná
Potrhlý komik Pauly Shore si zahrál Bonese, snílka, který si se svým nejlepším přítelem Jackem chce otevřít svůj vlastní obchod se stereo technikou. Aby získali potřebné peníze, přemluví Bones Jacka a oba vstoupí do záložních armádních složek. Ve výcvikovém táboře je trénují jako čističe vody. Tam se seznámí s divokou Christine, která se nebojí chlapů a Freda, kterého naopak děsí úplně vše. A tahle čtyřka je povolána k boji a umístěna do pouště v Čadu. Díky neuvěřitelné zápletce se s vodním tankerem ocitnou za nepřátelskou libyjskou linií. Podaří se jim vyváznout živí a zdraví?

Zdroj: HBO Europe


Popis / Obsah / Info k filmu Vojna není kojná
Bones Conway a Jack Kaufman jsou dva mladí prodavači v obchodě s elektronikou. Víc než o kšeft jim jde o to, aby se nenudili. Když se jim ale podaří rozbít 21 televizorů "jednou ranou", je rázem po zábavě i po zaměstnání. V náborovém oddělení americké armády je zláká možnost stát se vcelku dobře placenými žoldáky - takže vzhůru do výcviku a pak si budeme žít ! Budíček ! Nastoupit ! Poklusem klus ! K zemi ! Vztyk ! K zemi ! Nečekaný dril, povinnost poslouchat nesmyslné rozkazy despotické poddůstojnice, ztráta vlasů i svobody - to vše nutí naše dva kamarády hledat protizbraně. A tak "švejkují", jak se dá a plní rozkazy tak horlivě, že je ohrožena jejich vlastní armáda víc, než záludný africký nepřítel, proti němuž byli nečekaně nasazeni. Když se jejich povedená četa čističů vody ztratí v poušti a je odkázána sama na sebe, stane se zázrak: kulky najdou správný směr a s pomocí velblouda je dosaženo triumfálního vítězství ! A cesta k vysněné "výslužbě" v potrhlé restauraci je otevřená.


Popis / Obsah / Info k filmu Vojna není kojná
Komedie režiséra Daniela Petrieho Jr.. Vojna není kojná patří mezi ty oddechové snímky, které těží z divácky vděčného prostředí armády. Hrdiny podobných příběhů často bývají "bažanti", kterým dělá potíže přizpůsobit se vojenskému drilu, zpravidla zosobňovanému nepříjemným seržantem, a kteří armádu úmyslně či nechtěně zesměšňují rozmanitým švejkováním. - Bones a Jack se upíší do vojenských rezerv s vidinou, že si bezpracně vydělají na vysněný krámek s elektrotechnikou. Zvolí si specializaci čištění vody, aniž vůbec tuší, o co jde. Při výcviku mají problémy; když už se těší, že budou mít klid, jsou nečekaně odveleni do Čadu, aby se zúčastnili operace proti libyjským agresorům. Bones a Jack s energickou vojáckou Christinou a s černochem Fredem se dostanou do samého středu dění: při bloudění v poušti málem zahynou, upadnou do zajetí a svou statečností nakonec způsobí rozhodující obrat situace. - Petrieho snímek, na jehož pečlivé scenáristické přípravě se podílelo nezvyklé množství autorů, se od většiny vojenských komedií liší tím, že armádu bere docela vážné. Po sérii typických komediálních situací ze cvičiště se tvůrci soustřeďují na to, jak se z lehkovážných mladíků stávají skuteční vojáci se smyslem pro čest a pro povinnost. Cílem filmu zjevně není obvyklý sarkastický útok na instituci armády; snímek naopak působí zvláště ke konci, tak trochu jako náborový materiál americké armády. Patetická "vážná" linie vyprávění je však v patrném rozporu s prvoplánově komediálními scénami; přesvědčivě nepůsobí ani herecký výkon Paulyho Shorea v hlavní roli.

-ap-, Filmový přehled 1994/10/33


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Zločin bez masky (Zapis zbrodni)

Zločin bez masky
Zapis zbrodni

A

A

Naposled navštívené:
Zločin bez masky (Zapis zbrodni)

Zločin bez masky
Zapis zbrodni

A

A