Zari
ohodnotit

Vodník z Kaňky [TV inscenace]

Žánr:
Rok:
1971
Délka:
85 minut
„Zdeněk Najman a Pavlína Filipovská v hudební hříčce A. Michajlova a E. Krečmara na motivy lidových pohádek o hastrmánkovi z rybníčku Kaňka, jenž dovedl vařit tak dobré pivo, že mu záviděl i sám sládek…“
Popis / Obsah / Info k filmu Vodník z Kaňky
Stárek Karas se vrací o půlnoci z masopustní veselice domů a potká vodníka Matálu, který žije v rybníce Kaňka za humny. Vodník pozve Karase domů na pivo, tomu zachutná, protože je o mnoho lepší, než vaří on. Matála nechce prozradit recept, ale souhlasí s tím, že stárkovi v pivovaru dočasně vypomůže. Vodník vaří své pivo, lidem chutná a pivovar bohatne.

Vše klape do doby, než se Matála zakouká do Karasovy dcery Julinky. O tu také stojí bohatý vdovec Pucherna. Karas Julinku přislíbí vdovci, ale děvče má zájem o Matálu. Proto Pucherna zaplatí pivovarskou chasu, a ta uvězní vodníka do sudu. Navíc napíše Julince falešný dopis, že se s ní Matála rozchází. Vodník v sudu trpí nedostatkem vody; nakonec ho osvobodí tovaryš Vincek. Matála se vrátí do svého rybníka ke svým rusalkám. Marně ho sládek Karas přemlouvá, aby se vrátil, jeho pivo nikdo nekupuje. Vodník už bude vařit pivo jen pro sebe a své kamarády.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Vodník z Kaňky
Při návratu z hospody, kde se velmi zdržel, potká sládek Karas (J. Bek) vodníka Mátalu (J. Najman) z rybníka Kaňka. Ten ho pozve na své speciální pivo. Karasovi velmi chutná a vodník se dá přesvědčit, aby šel ke Karasovi to pivo vařit. Pivo se vzápětí stane proslaveným po celém mocnářství. Mátala se zamiluje do sládkovy dcery Jůlinky (P. Filipovská) a chce se s ní oženit. Jůlinka jeho cit opětuje, jenže Karas hodlá dát dceru bohatému statkáři Puchernovi (S. Beneš). Lidská závist vodníkovi způsobí mnoho zla. Pucherna ponouká chasu a ta vodníka uvězní do sudu. Jenže tím skončí v kraji dobré pivo. Hodný tovaryš (P. Štěpánek) vodníka propustí a ten se raději vrátí do podvodní říše ke svým postarším rusalkám. Dobré pivo pak u sebe vodník čepuje jenom dobrým lidem!

Hudební komedie je z pera několika tvůrců. Scénář napsal novinář Ladislav Daneš, texty písní Eduard Krečmar a hudbu Angelo Michajlov, autor řady v té době populárních písniček (např. Saxana z filmu Dívka na koštěti).

Zdroj: Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Superdebata o vztahu národní a...

20:10 - 22:00

15 minut již uběhlo
95 minut zbývá do konce

ČT2 - Výborná SHOW

20:00 - 20:50

25 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

20:20 - 21:40

5 minut již uběhlo
75 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

20:15 - 21:40

10 minut již uběhlo
75 minut zbývá do konce

Reklama