Duben
ohodnotit

Vltava v obrazech [TV cyklus]

Žánr:
Rok:
2001
Délka:
1700 minut, 86 dílů cca 19 min
„Cyklus mapuje naši národní řeku a její proměny od pramenů až po soutok s Labem. Podrobně, od města k městu, od jezu k jezu, od přehrady k přehradě.“
Popis / Obsah / Info k filmu Vltava v obrazech
Vltava v obrazech 8:

Svatojanské proudy, to bylo osm km Vltavy se šesti prudkými zákrutami, s divokými peřejemi, strmými skalami a také několika velkými balvany, které zasahovaly hluboko do řečiště. K proudům neodmyslitelně patřily trampské osady, především legendární Ztracenka, ale také Dvacátá míle, Yukon, Albatros, Cariboo a mnohjo dalších. Další fantastický dokument o dávné Vltavě.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vltava v obrazech
Vltava v obrazech 7:

Zachycují stavbu přehrady u Slap v letech 1949 až 1954, ty ostatní ukazují, jaké důsledky pro řeku a život kolem ní ta stavba přinesla. Vzdutí hladiny jezera nad slapskou přehradou zasáhlo přes čtyřicet kilometrů staré řeky mezi Kamýkem nad Vltavou a začátkem Svatojanských proudů. Stoupla hladina řeky ve Velké, ještě více ve Vestci, Přívozci a Zrůbku. Zmizel Peroutkův a Foustkův mlýn, pod vodou se ocitly i obávané Bučilské proudy a větší část obce Zvírotice, kde zátopu přežilo jen sedm stavení z původních padesáti. O polovinu se zmenšily i Županovice na levém břehu, zmizel obrovský balvan, nazývaný Svině a také mlýn Bukevnice. Zmizela i další romantická místa - důležitý přívoz na Cholíně, neméně důležitý Weidenthalerův hostinec a Rothova koželužna. Když vodáci minuli Oboz, Smilovice a Častoboř, ocitli se rovnou na legendárním ostrově Sejce, nazývaném Tajemňák, který byl pro většinu z nich nočním útočištěm a ranním východištěm do Svatojanských proudů. Po Živohošti, kterou slapské jezero rovněž zle pošramotilo, následovala Moráň, další krásný úsek středního Povltaví. Nejen Moráň, ale i osada Královská, stará Ždáň a legendární hotel Záhoří utonuly ve slapském jezeře. O tom všem se podrobně dozvíte v těchto pořadech, které připomínají Vltavu v té podobě, jaká přes padesát let už patří jen vzpomínkám.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vltava v obrazech
Vltava v obrazech 6:

Od přehrady, která byla postavena v blízkosti osad Zbenické a Orlické Zlákovice, se kupředu posuneme jen o pár kilometrů, zato se budeme desítky kilometrů vracet - až do Kořenska, do Červené nad Vltavou, k soutoku s Otavou a do dalších lokalit, abychom se naposledy ohlédli za místy, která přehrada vymazala z mapy.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vltava v obrazech
Vltava v obrazech 5:

Vltava od soutoku s Otavou k přehradě pod Orlíkem
Vše v tomto úseku na obou březích řeky je utopeno v obrovském jezeře, které vzniklo po dokončení orlické přehrady. Zvíkov a Orlík, postavené na vysokých skalách se dnes téměř dotýkají vodní hladiny. Nad místy, kdebyly obce, osady, samoty a osm mlýnů, je dnes samá voda...


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vltava v obrazech
Vltava v obrazech 4:

Další pouť po Vltavě, té dnešní i dávno zmizelé, začíná vzpomínkou na poslední palvce na Otavě a Vltavě, jejichž starodávné řemeslo po dokončení přehrady pod Orlíkem a po napuštění obrovského jezera definitivně zaniklo. Následuje Zvíkov, proslulá Smrtova plavecká hospůdka, navštívíme další známá i méně známá místa v dokumentu, který připravil Karel Čáslavský.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vltava v obrazech
Vltava v obrazech 9:

Cesta Vltavy Prahou a její zánik v Labi.
Od zdymadla ve Vraném nad Vltavou k soutoku s Labem zbývá řece už jen něco přes sedmdesát kilometrů. Vltava je v tomto úseku nejvíce "zcivilizovaná", nejvíce poznamenaná činnosti člověka. Je zde mnoho jezů, zdymadel, plavební komory a kanály... a také mnoho mostů, starých i nových.


Popis / Obsah / Info k filmu Vltava v obrazech
Vltava v obrazech 3:

Úsek Vltavy od zříceniny hradu Dívčí Kámen k Podolsku.
Až do Českých Budějovic dá se ještě mluvit o "staré řece", ale pak už jsou stopy lidské činnosti patrné na každém kroku - "narovnané" řečiště u bývalého mlýna Suchomel, velký jez v Hluboké nad Vltavou, vodní díla Hněvkovice a Kořensko, zatopené jezy a zbořené mlýny v Týně nad Vltavou ...
Pod vodním dílem Kořensko začíná už vzdutí orlické přehrady. Obec Hladná byla zaplavena jen částečně, ale pak až k Podolsku je řeka pod vodou i se všemi samotami, vesnicemi, elektrárnami i mlýny. Na starých fotografiích i filmech, získaných převážně od amatérů, jsme se pokusili alespoň částečně ukázat, jaký byl život na řece i kolem ní předtím než se v roce 1960 z malebné krajiny stalo velké hluboké jezero.

Pořady:
19. Dívčí Kámen - Boršov - Planá - Rožnov - České Budějovice.
20. Slalomová dráha v Českém Vrbném - Bavorovice - jez v Hlubové nad Vltavou.
21. Film "Život řeky" (1983) o zčásti zmizelé plavecké obci Purkarec a zatopených osadách Jaroslavice a Buzkov.
22. Hluboká - Poněšice - Purkarec.
23. Jaroslavice - Buzkov - Hněvkovice - Týn nad Vltavou.
24. Film "Vodní dílo Hněvkovice - Kořensko" (1980).
25. Plavba z Týna nad Vltavou - soutok s Lužnicí - vodní dílo Kořensko.
26. Babice - Újezd - Hladná - Nový Mlýn.
27. Bývalé osady, samoty a mlýny: Staněk, Břehák, Rejsíkov, Zelená, Růžička, Horní a Dolní Lipovsko, Horní Kotánek, Bouda, Trubáček, Drasák, Podolsko.
DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Vltava v obrazech
Vltava v obrazech 2:

Vltava od Čertových proudů ke Zlaté Koruně.
Nad Vyšším Brodem se Vltava, proudící dosud mezi balvany Čertových proudů, opět ztrácí v jezeře, které vytvořila menší přehrada Lipno II. Úsek mezi Vyšším Brodem a Zlatou Korunou je velice krásný, ikdyž už dávno poznamenaný civililazcí - mnoha jezy, několika mosty i průmyslovými podniky, které ještě docela nedávno řeku pěkně sužovaly. Vodáci si jistě pamatují, jak třeba v padesátých letech (ale i přřed válkou) vypadala hladina Vltavy pod Loučovicemi nebo v Českém Krumlově.
V minulosti tudy proplouvaly spousty vorů. Od vaziště ve Vyšším Brodě do Českých Budějovic a některé až do Prahy i dál. Jak se kdysi "ploulo", pokusili se v letech 1966 a 1971 ještě naposled vyzkoušet plavci Sypalové i další jejich pomocníci z Vyššího Brodu a okolí. Výsledkem byly dva pěkné televizní filmy a také zjištění, že Vltava je už natolik jiná, že navázat na starou plaveckou slávu není možné.

Pořady:
10. Mistrovství světa ve vodním slalomu 1957 - jez v Loučovicích, potrubí do Spirovy elektrárny, vodní dílo Lipno II.
11. Vyšší Brod - Bílý Mlýn - Herbertov - Rožmberk.
12. Televizní film "Poslední ráz" (1966) a o plavbě voru z Vyššího Brodu pod Rožmberk.
13. Zátoň - Ziehensack - Větřní - jez Konopa - Nové Spolí.
14. Vltava v Českém Krumlově - Rájov - Zlatá Koruna.
15. "Poslední vor 1" - televizní dokument o plavbě voru, která se uskutečnila v roce 1971.
16. "Poslední vor 2". Vyplutí voru z Vyššího Brodu, plavba do Rožmberka a Českého Krumlova.
17. "Poslední vor 3." Po havárii pod Českým Krumlovem plavci vor provizorně opravili a pokusili se plout dál.
18. Barevný amatérský film o plavbě "posledního voru" - film T.Hrabánka "Jedeme Vltavu".
DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Vltava v obrazech
Vltava od pramene k Čertovým proudům.
Kapky se slévají v pramen, který se rozbíhá po šumavských svazích, cestou nabírá další pramínky, potůčky a potoky. Nejprve se jmenuje Černý potok, pak Teplá Vltava a od soutoku se Studenou Vltavou už jenom Vltava. Kus nedotčené, romantické krajiny ... ale jen k Nové Peci, kde řeka mizí v obrovském lipenské jezeře. Stavba přehrady a elektrárny zatopila řeku v délce více než 40 kilometrů a s krásnou přírodou vzaly zasvé i vesnice, kostely, mlýny i průmyslové podniky - například tuhové závody v Černé v Pošumaví. Patrně ta stavba vodního díla byla nevyhnutelná a má prý i mnohé klady, ale existují i jiné názory. Mohlo však být ještě hůř - existuje plán ing. Daniela z roku 1892, který rovněž počítal s přehradní hrází u Lipna, která ovšem měla být mnohem vyšší, než ta dnešní. Mělo tak vzniknout obrovské jezero, které by zasahovalo až do Rakouska a v zátopě by se ocitly také Volary i území kolem soutoku Teplé a Studené Vltavy. Ostatně, ve třetí části pořadu si tu mapu můžete prohlédnout. Pod přehradou se z jezera opět stane řeka, ale jen na nějakých devět kilometrů, které však stojí za to. Ano, jsou to Čertovy proudy a Čertova stěna.

Pořady:
1. Pramen Vltavy - Lenora - Soumarský most - plavba z Lenory do Pěkné.
2. Mrtvý luh, soutok Studené a Teplé Vltavy - Želnava - plavení dřeva ve Schwarzenberském kanále.
3. Nová Pec - Horní Planá - Černá v Pošumaví - Dolní Vltavice - Frymburk - Přední Výtoň - Lipno.
4. Film "Lidé nad Čertovou stěnou" (1969).
5. Stavba přehrady Lipno I ve filmových týdenících.
6. Televizní snímky ze stavby lipenské přehrady - Sv.Prokop - Loušovice.
7. Pod Lipnem - povodeň - vodácké závody pod přehradou.
8. Film "V Čertových proudech" (1959) + vodácké šoty z filmových týdeníků 1963 a 1962.
9. Vodácké závody v Čertových proudech 1966 - 1968.
DVD Express


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190621
Osobností: 698000
Fotografií: 764509
Plakátů: 376916
Obsahů a biografií: 178381

Poslední komentáře

Neposkvrněná (2024)

Neposkvrněná
Opäť jeden náboženský   horor s tématikou počatia,   ktorý na to spočiatku ide   vcelku dobre, no konečným   vyznením rozdelí divácku   obec na více >

Autor: horribile_dictu | Hodnocení: 7 / 10

Poslední den (1999) [TV epizoda]

Poslední den
Red je poslední den v práci   a tak potom se sejdou s kolegy   v hospodě, kde skončí s   Redem i Eric, Hyde, Fez. Donna   "zlobí" Erica s tím kdy více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Bídníci (2018) [TV minisérie]

Bídníci
Cožpak o to, technicky téhle   nové televizní verzi slavné   klasiky nic nechybí i   výprava je určitě velmi   solidní, ale tahle věc   stojí a více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Muž z Toronta (2022)

Muž z Toronta
Zkopírovaná a ukecaná   blbost,takových filmů kde je   jeden ukecaný a druhý   drsňák už tu bylo a tenhle   nijak nepřekvapil spíš byl   nudný a místy byl ten   černoch se svými hláškami   trapný.

Autor: PORTER | Hodnocení: 2 / 10

ONEMANSHOW: The Movie (2023)

ONEMANSHOW: The Movie
!!!ZAHRAJEME SI POSLEDNÍ   HRU!!!

Je to tak, ať už je   to fake nebo ne, je to fakt   originálně natočený a děj   o lásce by mi jindy asi   více >

Autor: hvezdy | Hodnocení: 7 / 10