Duben
ohodnotit

Vinné sklepy

La bodega

Další název:
Wine Cellars
Rok:
1929
Délka:
91 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Vinné sklepy
Diváci v našich kinech neměli prakticky žádnou možnost vidět němý či raně zvukový španělský film. Podle publikací Jiřího Havelky Filmové hospodářství byly pro naši distribuci zakoupeny v němé éře pouze dva filmy. Jedním z nich je Toreador z roku 1916, název druhého není známý. Režisérem Toreadora byl slavný španělský spisovatel Vicente Blasco Ibáńez, který se o film hluboce zajímal a také s ním spolupracoval po řadu let. S jeho jménem je spojen i film Vinné sklepy. Podle jeho románu z prostředí španělského venkova natočil totiž Benito Perojo v roce 1930 stejnojmenný film. Benito Perojo (1894 – 1974) je zajímavá osobnost španělské kinematografie. Film byl pro něho celoživotní vášní, ale teprve v devadesátých letech byla uznána jeho klíčová pozice v této oblasti 20. a 30. let. Do určité míry to souviselo s restaurátorskou prací španělských filmoték, které se právě v tomto desetiletí na jeho práce a práce Blasca Ibáńeze soustředily u příležitosti životních jubileí obou tvůrců. Perojo často spolupracoval s francouzskými producenty. Také Vinné sklepy jsou koprodukcí španělsko-francouzskou. Natáčel je ve studiích v Paříži a ve Španělsku v Andalusii a v Seville. Podle ohlasů se mu podařilo v příběhu, v němž nechybí láska, čest, pomsta a také býci a vinobraní, mistrovsky zachytit ducha tohoto kraje, sluncem sežehnutou zemi, život na statcích a na vinicích, slavnost, kde se tančí pověstné flamenco. Perojo natočil film v poetice němého filmu, až dodatečně bylo rozhodnuto jej ozvučit. Premiéra filmu byla v Madridu a Paříži v roce 1930. Vinným sklepům se dostalo vřelého přijetí u diváků i u kritiky. Jednomyslně hodnotili vystihnutí španělského příběhu, ducha i prostředí. Oceňovali i technickou dokonalost snímku. „Vinné sklepy, režírované Benitem Perojem, jsou skvostem naší kinematografie,“ píše Clara Noxová (El Debate, březen 1930). Restaurace filmu se uskutečnila v rámci projektu LumiŹre (program Evropské unie na záchranu kulturního dědictví). Restaurační práce byly provedeny v Centre National de la Cinématographie, Bois D’Arcy, kde byly archivovány dvě kopie (němá a zvuková), ve spolupráci s Filmoteca Espańola, Madrid.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190497
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376364
Obsahů a biografií: 178200

Poslední komentáře

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Tomorrow (1972)

Tomorrow
Citlivě napsaný scénář   podle skvělé literární   předlohy Williama Faulknera,   výborně vybrané exteriéry,   precizně vedená kamera a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Čaroděj ze země Oz (1939)

Čaroděj ze země Oz
Skoukl jsem ze zvědavosti,   protože je tento snímek   často zmiňován jako   legendární počin. No na   jednu stranu hrozná   ptákovina, na druhou mě to   celkem chytlo a bavilo:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Lucy (2014) [2k digital]

Lucy
Koukatelné akční sci-fi.   Člověk o tom nesmí moc   přemýšlet a pak je to   rychle plynoucí sci-fi   příběh.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Patnácté léto (1994) [TV film]

Patnácté léto
Tak já mám asi zcela jiné   představy o humoru   všeobecně. A o komediích   také. Zde se hodinu a něco   koukáme na hádky a řev. To   je vše. více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 2 / 10