Zari
ohodnotit

Vím, že jsi vrah

Další název:
První případ ; I Know You Are a Murderer ; Ich weiss, dass du ein Mörder bist
Žánr:
Rok:
1971
Délka:
98 minut
Premiéra v ČR:
21.1.1972
„Trojnásobný vrah je usvědčen hned na počátku případu. Kdo však stojí v pozadí?“
Popis / Obsah / Info k filmu Vím, že jsi vrah



POZOR, SPOILER

Z chaty v lese prchá žena. Muž za ní jí říká, že chce odjet také. Ona však sedne do auta a ujede. To vše sleduje jiný muž.

Táž žena je již u sebe doma. Zde ji navštíví právě onen muž, který sledoval scénu u chaty. Jmenuje se Pavel. Ten ji udeří lahví a milá žena to má za sebou. Zrovna když zahlazuje stopy, někdo zvoní. Mrtvá se jmenuje Dana Martinová. Její přítelkyně, paní Eva Simonová, se sejde s mužem z chaty, je to pan inženýr. Paní Simonová byla ta, kdo zvonil v bytě zavražděné, když tam Pavel uklízel stopy zločinu. Ten nyní simuluje nemoc, když mu někdo volá. V telefonu mu hlas sdělí, že ví, že je vrah. Také se představil jako Simonová, což je také Pavlova teta. Ta se sejde s jeho otcem, ale jejich hovor přeruší telefon a volá kriminálka.

Pavel se objevuje i u tety - a zabije ji taky. Polomrtvou ji nacpe do vany, kde ji utopí.

Kriminálka tedy stojí před dvěma vraždami a netuší souvislosti. U výslechu je fotograf Rykl. Ten poví vyslýchajícímu, poručíku Zemanovi, že chtěl prodat auto a Dana kvůli tomu přišla se známým. Ten prý měl o auto zájem a Rykl si vzpomene na jméno. To zní Grosman, a to je právě onen inženýr. Zeman se dostává až k Pavlovi a snaží se z něj vypáčit, co mu včera Eva volala.

Když se zjistí, že inženýr Grosman není k nalezení, ztratí Zeman. Chce celostátní pátrání a chce telefonát na hranice. Kolega Suchánek jej uklidňuje, že to už vše zařídil. Zeman navštíví Zacha staršího a posléze i jeho syna. Chce si upřesnit zmatek v Evině telefonátu. Pak kvůli témuž zajde za Olgou, což je Evina sestra. Ta jej prosí o dohled u ní, protože má prý strach. Kolega Suchánek přistihl při lži doktora, vdovce Simona. Zrovna když to Simon Zemanovi vysvětluje, volá Suchánek, že Olgu našli zavražděnou. Na místě samém se však zjistí, že je to omyl. Mrtvá není Olga, ale její známá, která tam byla jen na návštěvě.

Zeman tedy bere Olgu raději k sobě. Zde jí řekne o Simonovi a o tom, že přiznal milenku. Její totožnost je zatím neznámá. Ovšem Olga ví, o koho jde. U výslechu už sedí pan inženýr Grosman. Tvrdí, že Dana byla notorická lhářka. Ale dodá také to, že je někdo stále sledoval. A popíše Pavla.
Ten je však „uklizen“ svým otcem. A to čeká na Zemana ještě jeden šok...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Vím, že jsi vrah



Mladý a žárlivý Pavel Zach miluje Danu Martinovou. Ta se mu jednoho dne se smíchem přizná, že ho svedla jenom proto, aby se pomstila jeho tátovi (Ota Sklenčka). Pavel v záchvatu emocí uchopí láhev vína a Danu udeří do hlavy. Bohužel, rána je smrtelná. Mladý muž zachová chladnou hlavu a uklidí po sobě všechny stopy. Brzy mu však zavolá jeho teta Eva (Alena Vránová), přítelkyně zavražděné, která mu oznámí, že "ví, kdo je vrah". I když mu slíbí, že jeho otci nic neřekne, vydá se Pavel do jejího bytu a uškrtí ji. Vraždy vyšetřuje poručík Zeman (Eduard Cupák), který nemá v ruce žádný motiv. Navíc se mu zalíbí Olga (Marie Málková), sestra zavražděné Evy. Ale i Olgu se snaží Pavel zabít, protože se domnívá, že se jí Eva před smrtí svěřila. Když za ní přijde, je v bytě její přítelkyně. Pavel omylem uškrtí nepravou osobu. Poručík Zeman se blíží k odhalení pachatele. Jaké je ale jeho překvapení, když zjistí, že Pavel Zach byl někým šikovně manévrován a zabíjel, aniž by si uvědomil, že zakrývá stopy po někom jiném.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Vím, že jsi vrah



Žárlivý Pavel Zach udeří lahví od vína Danu Martinovou, která ho vyprovokovala k zuřivosti výsměchem a tvrzením, že ho svedla jen proto, aby se pomstila jeho otci. Udeří ji tak nešťastně, že ji usmrtí. Dokáže si však uchovat chladnou hlavu a pečlivě po sobě zahladí stopy. Přesto se zanedlouho ozve v jeho telefonu přítelkyně zavražděné a Pavlova teta Eva, aby mu řekla, že ví, že je vrah. Přestože jeho otci slíbí, že policii nic neřekne, objeví se Pavel v jejím bytě a chladnokrevně ji uškrtí. Vyšetřováním obou vražd je pověřen mladý poručík Zeman, který zpočátku nemá žádnou stopu a netuší, kterým směrem vést vyšetřování. Jako by měl starostí málo, zamiluje se do Olgy, sestry zavražděné Evy. Ta se zanedlouho málem stane obětí vraha, když mladík vnikne do jejího bytu a omylem uškrtí její přítelkyni. Zeman jí nabídne úkryt ve svém bytě a krok za krokem se blíží k odhalení pachatele. Když však poskládá všechny kameny skládačky, zjistí, že mu jeden chybí. Někdo totiž Pavla šikovně vmanévroval do situace, kdy zabíjel.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Vím, že jsi vrah



Trojnásobného vraha zná divák od samého počátku. Kdo však stojí v pozadí? To musí vyřešit začínající kriminalista Zeman, který se zahleděl do jedné z podezřelých...
Psychicky labilního mladého muže, který zabíjel z chorobné žárlivosti, hrál začínající Jiří Adamec, později velmi aktivní televizní režisér.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

05:59 - 09:00

153 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

ČT2 - Rok na planetě Zemi

08:30 - 09:30

2 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

2 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:25 - 08:50

7 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Sarah Barrand

Barrand Sarah

Naposled navštívené:
Sarah Barrand

Barrand Sarah