Zari
ohodnotit

Vévodkyně

The Duchess

Další název:
Duchessa, La / Vojvodkyňa (SK)
Rok:
2008
Délka:
110 minut
Premiéra v ČR:
26.2.2009
„O manželství ve třech.“
Popis / Obsah / Info k filmu Vévodkyně



Mladistvá a naivná Georgiana prijíma ponuku vojvodu z Devonshire na sobáš. Matka 17 ročnej Georgiiny jej snúbenca predstaví v najružovejších farbách. V skutočnosti vojvoda matke Georgine priamo povedal, že on chce manželku, aby reprezentovala jeho postavenie a dala mu dediča. Georgiana sa už počas svadobnej noci presvedčí, že správanie jej manžela je veľmi vecné. Sklamaná sa začne venovať hazardným hrám a zapajať do politiky.
Ubehnú šesť rokov, Georgiana vychováva už tri dcéri, najstaršie dievčatko je manželova nemanželská dcéra, a predsa nerobí rozdiely medzi deťmi. V kúpeľoch Bath Georgiana poskytne svoje prístrešie a priateľstvo lady Elizabeth Foxovej. Bola bez finančných prostriedkov, lebo odišla od svojho manžela. Po čase však Geogiana príde na to, že je to práve jej priateľka Elizabeth, ktorá je milenkou jej muža.
Georgiana sa zamiluje do mladého politika Charlesa Greya. O ich vzťahu sa dozvie aj vojvoda. Tvrdo stanoví manželke podmienky: Bud sa vzdá svojho vzťahu ku Greyovi, alebo jej zakáže sa stretávať s deťmi a z Greya urobí chudáka. Georgiana sa musí rozhodnúť, či bude milovať Greya, alebo sa vráti k smutnému manželstvu bez lásky...


Autor: gabikazavacka

Popis / Obsah / Info k filmu Vévodkyně



Lady Georgiana žije moderní život, jezdí na koni, je velmi vzdělaná, má pokrokové názory a kromě toho je mimořádně krásná. Brzy padne do oka vévodovi Williamovi z Devonshiru, který její matku požádá o ruku dcery. Georgiana se stěhuje krátce po svatbě k Williamovi, ale zjišťuje, že za jeho vztahem k ní je pouhá touha po potomkovi a ostatní věci ho na jeho manželce nezajímají. Tímto zjištěním velmi trpí, proto s nadšením přijímá možnost bavit se se členy politické strany, kterou její manžel financuje. Ryze mužskou společnost brzy šokuje svými pokrokovými pohledy na věc, nebojí se vyjádřit ani ke svobodě otroků nebo volebnímu právu žen. Její muž na ni chystá několik nemilých překvapení v podobě poměrů s komornými a nemanželskou dcerou Charlotte, kterou po smrti její matky přivede do svého sídla. Georgiana brzy překoná rozrušení a Charlotte se ujme. Sama porodí vévodovi dvě dcery a musí se smířit se zklamáním, že dva syny, které čekala, nikdy nedonosila. Brzy se stává populární osobností, ale její život s vévodou je stále horší a horší.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Vévodkyně



Georgiana, vévodkyně z Devonshiru (1757–1806) byla pozoruhodnou postavou anglické historie. Ve své době určovala módní trendy, měla ráda hazard a dokázala současně bavit i šokovat aristokratickou společnost. V sedmnácti byla provdána svojí matkou (Charlotte Ramplingová) za prostopášného vévodu z Devonshiru (Ralph Fiennes) a její hlavní úlohou bylo svému choti porodit mužského dědice. To se jí sice po dvou dcerách podařilo, ale v té době už vévoda neskrýval svůj vztah k lady Fosterové (Hayley Atwellová), která s nimi žila na rodinném sídle a doplňovala tak manželskou dvojici na trojici. Georgiana naopak nemohla opětovat lásku mladého aristokrata Greye (Dominic Cooper).
Výpravný snímek upoutá zejména svojí výtvarnou stránkou, jež byla také náležitě oceněna - Oscar a Cena BAFTA za kostýmy a oscarová nominace za výpravu - ale i hereckými výkony. O kvalitách Ralpha Fiennese jsme se už mnohokrát přesvědčili (Schindlerův seznam, Anglický pacient, Nepohodlný aj.), ovšem důstojnou partnerkou mu je v titulní roli Keira Knightleyová, která se prosadila spíš dekorativními postavami (např. filmová série Piráti z Karibiku). Úloha Georgiany je podobná její kreaci Elizabeth Bennetové v adaptaci Pýchy a předsudku Jane Austenové. I zde Knightleyová vykreslila přesvědčivý portrét inteligentní a emancipované ženy, jež zjevně přesahovala svou dobu a o to víc trpěla v područí svého manžela, který měl raději své psy a podle toho s ní zacházel. Režisérem filmu byl málo známý Saul Dibb (nar. 1968), který předtím natáčel dokumenty a měl na svém kontě jediný hraný snímek o násilnické londýnské mládeži Bullet Boy (2004), uvedený na MFF v Karlových Varech.

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Vévodkyně



Snímek Vévodkyně nás přenese do 18. století a přiblíží nám příběh šlechtičny Georgiany (Keira Knightley), praprapratetičky princezny Diany. Paralela mezi jejich životy je více než zřejmá. Podobně jako princezna Diana, tak i Georgiana, vévodkyně z Devonshiru, byla oslňující, charismatická a veřejností milována. V osobním životě jí ale štěstí nepřálo.

Mladičká Georgiana vstoupila do manželství s vévodou z Devonshiru (Ralph Fiennes), jednoho z nejbohatších mužů v Anglii, bez lásky. Na tehdejší dobu byla velice moderní a pokrokovou ženou, která se angažovala i v politice. Vedla ale také rozmarný život plný pikantních událostí a intrik. Jedna z jejích milostných eskapád vyústí v hořký konflikt a skandál...


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Sofia Fadejeva

Fadejeva Sofia

Spiklenci (The Conspirators)

Spiklenci
The Conspirators

Naposled navštívené:
Sofia Fadejeva

Fadejeva Sofia

Spiklenci (The Conspirators)

Spiklenci
The Conspirators