Zari
ohodnotit

Věra 68 [HD CAM (HDTV)]

Další název:
Věra Čáslavská - 68
Žánr:
Rok:
2012
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
3.5.2012
„Vzlety a pády nejslavnější české gymnastky Věry Čáslavské“
Popis / Obsah / Info k filmu Věra 68



Film o Věře Čáslavské je bilancí celého jejího života. Se svými sedmi zlatými a čtyřmi stříbrnými olympijskými medailemi je nejúspěšnější československou sportovkyní všech dob, čtvrtou nejúspěšnější ženskou olympijskou sportovkyní světa. Po jejím strhujícím vítězství na olympiádě v Mexiku v roce 1968 byla vyhlášena druhou nejpopulárnější ženou planety po Jacqueline Kennedyové. V roce 1968 podepsala manifest Dva tisíce slov, jehož podpis nikdy neodvolala. Navzdory velkolepé slávě, kterou si vysloužila nepředstavitelnou dřinou a výdrží, prožila značnou část svého života v nesnázích. (Politická situace za normalizace, manželství, rodinná tragédie.) Její jedinečný osud je zrcadlem české společenské situace, komunistického a posléze demokratického režimu. V obou případech se občansky angažovala. O své sportovní minulosti mluví jako o pouhých vteřinách slávy. Stěží vynahradily obtížnost celého jejího života. Dnes je Věře 68 let. Od konce její fascinující sportovní kariéry uplynulo 42 let. Česká společnost o ní stále ví. A nejenom česká, doprovází ji i věrnost a obdiv Japonců. Její osud je jedinečným fenoménem v historii tohoto národa.

IDF 2011


Popis / Obsah / Info k filmu Věra 68



Sto čtyřicet medailí, z toho sedm zlatých a čtyři stříbrné olympijské, pasovaly gymnastku Věru Čáslavskou na nejúspěšnější československou sportovkyni všech dob. Po strhujícím vítězství na olympiádě v Mexiku v roce 1968 byla navíc vyhlášena nejlepší sportovkyní světa, stala se druhou nejpopulárnější ženou planety po Jacqueline Kennedyové a celý svět jí ležel u nohou. Ve stejném roce podepsala manifest Dva tisíce slov a svůj podpis nikdy neodvolala, což za dob normalizace znamenalo konec kariéry a společenský pád. O dvacet let později si ji jako svou poradkyni vybral prezident Václav Havel. Pár let nato ji však opět vyřadila ze společnosti rodinná tragédie, a to na dalších 16 let. Celovečerní dokument režisérky Olgy Sommerové zachycuje osud nyní sedmdesátileté Věry Čáslavské, který je zároveň zrcadlem československé historie a jedinečným fenoménem v historii českého národa.

Kino Aero


Popis / Obsah / Info k filmu Věra 68



Portrét světově uznávané české gymnastky Věry Čáslavské. Během své jedenáctileté sportovní kariéry získala celkem 140 medailí. Dlouhá léta byla kvůli svému politickému postoji vyřazena ze sportovního i společenského života. K nápravě došlo až po roce 1989, kdy se Věra Čáslavská stala blízkou spolupracovnicí bývalého prezidenta ČSFR Václava Havla. Zastávala také funkci předsedkyně Československého, později Českého olympijského výboru. Po rodinné tragedii a následných zdravotních problémech se stáhla na dlouhou dobu ze společenského života. Název filmu odkazuje k roku 1968, období Pražského jara, ale i osobní angažovanosti Věry Čáslavské z tohoto období. – Ve filmu byly použity archivní materiály České televize, Krátkého Filmu a. s., společnosti Film & Sociologie s. r. o., archivní fotografie Stanislava Tereby, Tomki Němce, Jaroslava Skály, Antonína Bahenského a fotografie ze soukromého archivu Věry Čáslavské.

Filmová ročenka 2012


Popis / Obsah / Info k filmu Věra 68



První dlouhometrážní dokument známé filmařky Olgy Sommerové se strohým názvem Věra 68 (odkazujícím k osudovému roku Pražského jara) konečně přináší zasloužený portrét světově uznávané gymnastky Věry Čáslavské (nar. 1942). Ta díky talentu, píli a houževnatosti dosáhla během jedenáctileté závodní dráhy opakovaně nejvyšších met (celkem sto čtyřicet medailí). Po triumfu na olympiádě v Mexiku 1968 (čtyři zlaté a dvě stříbrné medaile) byla kvůli svému politickému postoji a podpisu prohlášení Dva tisíce slov vyřazena nejen z aktivního sportovního dění. Ani mimořádné úspěchy ve prospěch vlasti ani celosvětová popularita jí za normalizace nezajistily odpovídající existenci. K nápravě ponižujícího stavu (s výjimkou „politického obchodu“, kdy načas mohla odjet jako trenérka do Mexika) došlo až po listopadu 1989. Nastoupila jako blízká spolupracovnice Václava Havla do prezidentské kanceláře a v letech 1990-1996 zastávala i funkci předsedkyně Československého, respektive Českého olympijského výboru. Posléze ji vážné zdravotní problémy, jež byly důsledkem rodinné tragédie, vyřadily z aktivního života; na dlouhé roky odešla do ústraní. Až nedávno nastal obrat a ona tři roky intenzivně spolupracovala na vzniku bilančního portrétu. – Snímek, v němž se (v chronologickém schématu) prolíná současnost s minulostí, je koncipován tradičně: Čáslavská nad trofejemi, alby a pečlivě vybranými archivními záběry (včetně rozhovoru s Janem Werichem nebo vyznání obdivu od Waldemara Matušky) věcně a s humorem rekapituluje svůj fenomenální sportovní a naopak rozkolísaný osobní a profesní život. Se štábem navštíví důležitá místa (včetně Mexika) a několik přátel. Kamera je též svědkem společenských akcí či ceremoniálů. K vrcholům dokumentu patří záznam mexického olympijského finále, spojený s euforickým rozhlasovým komentářem Karla Maliny. – Otevřený, emocemi nešetřící a divácky vstřícný medailon neobyčejné osobnosti, o níž beze zbytku platí „jednou jsi dole, jednou nahoře“, odkrývá podlost bývalého režimu a konfrontuje nevšední lidský osud s dějinami druhé poloviny minulého století. – Snímek byl uveden při příležitosti sedmdesátých narozenin protagonistky (zároveň vyšla kniha Pavla Kosatíka: Věra Čáslavská – Život na Olympu; Mladá fronta, Praha 2012). - Olga Sommerová natočila o Věře Čáslavské též díl z cyklu GENUS (1996) a snímek Věra Čáslavská jde na Blaník aneb Gratulace k narozeninám (TV-2012).

-kk-, Filmový přehled 2012/7


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Vlak dětství a naděje (1985) [...

17:20 - 18:25

59 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - Rok na planetě Zemi

17:55 - 18:55

24 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

NOVA - Slavnosti sněženek (1983)

18:00 - 19:30

19 minut již uběhlo
71 minut zbývá do konce

Prima - Divá Bára (1948)

17:05 - 18:52

74 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Reklama