Zari
ohodnotit

Venku

Další název:
On the Outside
Žánr:
Rok:
2011
Délka:
79 minut
Premiéra v ČR:
3.11.2011
„Doopravdy to začíná venku – příběh tří lidí opouštějících vězení“
Popis / Obsah / Info k filmu Venku
Doopravdy to začíná venku.

Nový film z cyklu Bez cenzury, v němž HBO Česká republika systematicky rozvíjí tvorbu českých a slovenských dokumentů, se dotýká každodennosti života vězňů. Režisérka Veronika Sobková téměř dva roky sledovala trojlístek postav, které strávily část svých životů ve výkonu trestu. Zachytila zlomové momenty jejich problematických osudů se snahou o věrohodné psychologické popisy svých aktérů.

První z protagonistů fi lmu je osmadvacetiletá Linda, která opouští věznici ve Světlé nad Sázavou poté, co si odpykala osmiměsíční trest za krádeže. Pětatřicetiletého Mirka začali autoři sledovat ve chvíli, kdy po českých věznicích strávil třináct a půl roku za podvody. Šestatřicetiletý Tomáš si za obchod s narkotiky odpykává šestiletý trest ve věznici Oráčov. Upíná se k možnosti podmínečného propuštění v polovině trestu...

Obrazově vytříbené svědectví ukazuje, jak se jeho aktéři vyrovnávají s návratem na svobodu. V případě Tomáše zachycuje jeho opakované snahy přesvědčit příslušné orgány o své nápravě a šanci na integraci do normální společnosti. Uspěje Linda? Nebude už krást ani brát drogy? Podaří se jí založit rodinu, jak si vždy přála? Přestane Mirek podvádět? Dokáže si najít přítelkyni, která ho za jeho kriminální minulost nebude odsuzovat? Pustí Tomáše na půlku? A pokud ano, obejde se jeho další život bez drog?
Autentický dokument přerůstá v metaforu o nakládání se svobodou, časem i vlastním osudem. Vypráví o rozhodování na důležitých životních křižovatkách, jež se týká nejen vězňů. Mapuje lidskou touhu uniknout z omezeného prostoru za skutečnými i pomyslnými mřížemi.

Zdroj: HBO Europe


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Venku
Dokumentaristka Veronika Sobková sledovala téměř dva roky tři hrdiny, kteří strávili část svých životů ve výkonu trestu. Zachycovala zlomové momenty jejich příběhů a podařilo se jí dosáhnout věrohodné psychologické drobnokresby. Osmadvacetiletá Linda opouští věznici Světlá nad Sázavou po odpykání osmiměsíčního trestu za krádeže. Pětatřicetiletého Mirka začínáme sledovat ve chvíli, kdy má po českých věznicích nasbíráno třináct a půl roku za podvody. Šestatřicetiletý Tomáš si právě odpykává šestiletý trest ve věznici Oráčov za obchod s drogami a upíná se k možnosti propuštění „na půlku“, tedy v polovině trestu.

Den po dni, téměř minutu po minutě, můžeme sledovat jejich cestu ven. Uspěje Linda? Nebude už krást ani fetovat? Podaří se jí založit rodinu, jak si vždy přála? Přestane Mirek podvádět? Povede se mu najít si přítelkyni, která ho za kriminální minulost nebude odsuzovat? Pustí Tomáše na půlku? A pokud ano, bude jeho další životní cesta skutečně bez drog? Film je metaforou o nakládání se svobodou, časem a vlastním osudem. O rozhodování na důležitých životních křižovatkách, které se týká nejen těch, kteří byli uvězněni. O touze dostat se ven. Nejen z věznice, ale i z vězení, které někdy máme uvnitř v sobě.

(Oficiální synopse snímku)


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Venku
Časosběrný dokument Veroniky Sobkové se strohým názvem Venku vznikal včetně obhlídek a jednání s vězeňskou službou, která musela projekt schválit, tři roky. Zaznamenává osudy tří odsouzených, z nichž dva v průběhu natáčení vězení opustí a snaží se znovu zakotvit ve společnosti a dostát svým předsevzetím. Třetí vězeň doufá v podmínečné propuštění v půlce trestu za vzorné chování. – Tvůrcům se zdařilo zhodnotit vzájemnou důvěru: získali velmi otevřené výpovědi, odhalující mnohé psychologické aspekty a niterné pocity protagonistů. Zároveň nenápadně nahlížejí do „lehčí kategorie“ českého vězeňství a upozorňují na vliv místních kaplanů. Původním záměrem přitom bylo zjistit, zda se trestaní jedinci mohou polepšit. – Autentický dokument věcně zachycuje složitou cestu k nápravě osudových chyb, podstatu ztráty svobody, touhu po jejím opětovném dosažení a úskalí jejího naplnění. V souvislosti s obdobnými tituly (např. Heleny Třeštíkové či Jana Špáty a Olgy Sommerové) přináší Sobková přece jen záblesk optimismu: v době uvedení filmu, který vznikl v rámci cyklu HBO ČR Bez cenzury, byli všichni protagonisté stále na svobodě.
-kk-, Filmový přehled 2011/12


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Banánové rybičky (1999) [TV po...

01:50 - 02:25

4 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

ČT2 - Mořští vlci (1980)

00:20 - 02:15

94 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

NOVA - Kluk od vedle (2015)

00:55 - 02:45

59 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Prima - Dech života (1987)

00:30 - 03:25

84 minut již uběhlo
91 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Velké křtiny (Den store barnedåpen)

Velké křtiny
Den store barnedåpen

Naposled navštívené:
Velké křtiny (Den store barnedåpen)

Velké křtiny
Den store barnedåpen