Zari
ohodnotit

Venkovský učitel

Další název:
The Country Teacher / Mój nauczyciel
Rok:
2008
Délka:
117 minut
Premiéra v ČR:
20.3.2008
„Každý někoho potřebuje!“
Popis / Obsah / Info k filmu Venkovský učitel



POZOR, SPOILER

Mladý učitel Petr Odehnal nastupuje do vesnické školy. Opustil bývalé působiště na gymnáziu a zde se ihned chopí vyučování.

Ve vesnici bydlí i statkářka Marie se svým synem Ladislavem. S učitelem se pozná, když jej najde spát mezi balíky slámy. Když se začnou stýkat, domnívá se Marie, že nalezla nový vztah, a chce to utužit milováním. Jenže Petr ucukne a mistrně se tomu vyhne.

Pak se ocitá opět doma, u rodičů, kteří spolu zrovna moc dobře nevycházejí. Matce se konečně přizná k homosexualitě. Ona to bere vcelku normálně. Po návratu z města začíná doučovat Laďu, ale ten nejeví zrovna velký zájem, a dokonce dojde mezi ním a matkou k malé potyčce.

Přímo do třídy přichází za Petrem jeho bývalý partner. Chce obnovení vztahu. Petr však odmítá. Ale večer se jdou mezi místní bavit. Zde přítel odhalí Petrovu slabinu, totiž tu, že se zamiloval do Mariina syna. S tím se přítel popere kvůli tomu, že on chce, aby šla jeho Bára s ním domů. Ráno je najde Marie v jedné posteli. Tedy Báru a přítele. Vyhodí je a oni oba odjíždějí jeho autem.

Mariin syn přichází za Petrem kvůli matice. Učí se spolu a na pramici se mu Laďa začne svěřovat. Následně spolu rodí tele, ale nedopadne to dobře. Když se Laďa opije v putyce a blbne v rybníce, bere jej Petr k sobě osušit a přespat. Jenže to nevydrží a lehne si k němu. A také se pokusí o erotické hrátky. Což mladého probudí a ten naštvaně odchází.

Druhý den se jde Petr na statek omluvit, ale nedopadne to dobře. Také se přizná Marii, že jí znásilnil syna a je ze statku vyhozen. Reaguje tak, že se nacpe prášky. Na louce jej najde zrovna Marie. Přes synovy protesty jej dotáhne na statek a snaží se mu pomoci.

Laďa se vypraví za Bárou k Petrovu příteli. Bára však u něj není, a tak za ní musí domů. Setkávají se venku. On u ní chce přespávat, ale Bára tvrdí, že to nejde. Netouží po dalším vztahu a posílá Laďu domů. Což on udělá. Doma však zjistí, že Petr u nich bydlí...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Venkovský učitel



Hlavnímu hrdinovi příběhu je přes třicet a dosud nepoznal opravdovou lásku. Nenašel ji ve vztahu k ženě a nenašel ji ani v intimním vztahu s mužem. Představuje si, že může naplnit svůj život v útěku do přírody a v profesi učitele. Má totiž dar otevírat dětem oči pro poznání tajemství přírody. Záhy však zjistí, že útěkem do samoty nemůže utéci před vlastní touhou. Zamiluje se do chlapce a zároveň naváže hluboké přátelství s jeho matkou, která se zamiluje do něj, ale on se jí není schopen svěřit se skutečností, že je homosexuál. Chlapec po rozchodu se svou dívkou nalezne u učitele oporu a vznikne jejich přátelství, které má povahu důvěrného vztahu syna a otce. O to větší zklamání chlapec zažije, když učitel neovládne svou sexuální touhu.

Český film 2008


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Venkovský učitel



Hlavní hrdina filmu učitel Petr chce utéct od všech svých bezvýchodných vztahů. Odjíždí proto z Prahy učit na vesnickou školu a doufá, že v osamění a odloučení od dřívějších problémů nalezne znovu sebe sama. Třetí celovečerní film na mezinárodních festivalech oceňovaného režiséra Bohdana Slámy.
Učitel Petr (Pavel Liška) přichází učit na venkovskou školu, aby se pokusil zapomenou na nevydařené milostné vztahy a nalezl znovu sebe sama. Svého přítele...
Učitel Petr (Pavel Liška) přichází učit na venkovskou školu, aby se pokusil zapomenou na nevydařené milostné vztahy a nalezl znovu sebe sama. Svého přítele není schopen milovat, utíká také před neustálými výčitkami ze strany pedantské matky (Zuzana Kronerová). Petr si postupně získává důvěru místních obyvatel, především se ale seznamuje se svéráznou farmářkou Marií (Zuzana Bydžovská) a jejím sedmnáctiletým synem Láďou (Ladislav Šedivý). Marie žije od rozpadu svého manželství sama a velmi snadno se tak do Petra zamiluje. Přijíždí Petrův přítel, a protože se mu nedaří přimět Petra k návratu do Prahy, zdestruuje alespoň vztah dospívajícího Ládi s jeho dívkou (Tereza Voříšková). Petr se kvůli pocitu viny pokouší dostat Láďu přes těžké období a navrátit mu ztracené sebevědomí. Jeho přátelství ovšem přeroste v lásku, kterou není schopen ovládnout a v kritickém okamžiku neodolá touze dotknout se chlapcova těla. Film vrcholí otázkou, zda budou hrdinové příběhu schopni vzájemně si odpustit a podřídit se platné pravdě a mottu filmu: ,,Každý někoho potřebuje.“
Autorský film Bohdana Slámy, který připomene režisérův debut Divoké včely tím, že se opět zaměřuje na izolovaný život na české vesnici, kam se z Prahy buď utíká, nebo kudy se jenom projíždí. Excelentní herecké výkony hlavních představitelů Lišky, Bydžovské a Šedivého doplňuje vynikající obsazení vedlejších charakterů. Film natočený v koprodukci Francie a Německa přináší díky kameramanovi Markovi Divišovi na české poměry obrazově velmi nekonvenční dílo díky svým předlouhým záběrům a vnitrozáběrové montáž.
(ta)
katalog 1. Festivalu nad řekou


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Venkovský učitel



Učitel opouští gymnázium a rodiče v hlavním městě a přichází učit na venkovskou školu, aby tak zapomněl na nevydařené milostné vztahy a našel znovu sám sebe. Postupně získává důvěru místních lidí. Jednou z nich je svérázná statkářka Marie a Chlapec, její sedmnáctiletý syn. Marie žije po rozpadu svého manželství smířena s osamělým životem, a proto ji samotnou překvapí, když se zamiluje do Učitele. Na návštěvu za Učitelem přijíždí Přítel, který však záhy zdánlivě poklidné místo opouští a zanechává za sebou spáleniště rozvrácených vztahů. Beruška, která do té doby chodila s Chlapcem, ho bez rozloučení opouští. Učitel, který cítí vinu, se snaží svým přátelstvím pomoci Chlapci vrátit ztracené sebevědomí. O to větší zklamání však prožijí Chlapec a Marie, když Učitel neodolá zoufalé touze dotknout se Chlapcova těla. Dokážou v sobě hrdinové tohoto příběhu najít sílu k odpuštění, potkají nakonec lásku nebo přátelství?


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Venkovský učitel



Mladý učitel opouští gymnázium a rodiče v hlavním městě a přichází na venkovskou školu, aby tam znovu našel sám sebe. Postupně získává důvěru místních lidí, především svérázné statkářky Marie a jejího sedmnáctiletého syna. Návštěva učitelova pražského kamaráda mění zdánlivě poklidné místo v doutnající spáleniště rozvrácených vztahů. Na Marii a zvláště na jejího syna dopadne zjištění, že jejich nový přítel je homosexuál. Dokážou v sobě hrdinové poetického dramatu najít sílu k odpuštění a přeformulovat svou touhu po lásce a přátelství? Bohdan Sláma rozvíjí téma touhy a odpuštění v komorním příběhu trojice postav. Ceněný snímek získal dva České lvy (za scénář a pro představitelku hlavní ženské role Zuzanu Bydžovskou), na festivalu východoevropského filmu v Chotěbuzi získal svému režisérovi cenu diváků a na filmovém festivalu ve Stockholmu přinesl ocenění herečce Zuzaně Bydžovské a kameramanovi Diviši Markovi.

katalog 44. MFF Karlovy Vary


Popis / Obsah / Info k filmu Venkovský učitel



I ve svém třetím celovečerním filmu Venkovský učitel navazuje scenárista a režisér Bohdan Sláma na téma předchozích děl, jímž je hledání lásky. Zatímco děj Divokých včel (FP 11/2001) se odehrává ve vybydleném severomoravském pohraničí a Štěstí (FP 9/2005) v severočeském průmyslovém městě, ve Venkovském učiteli se ocitáme na vesnici v jižních Čechách, kde u rybníka stojí naproti sobě dvě stavení. V jednom bydlí titulní hrdina, který přichází na místní devítiletku z pražského gymnázia, ve druhém farmářka Marie s dospívajícím synem Láďou. Zatímco Marie by si ráda něco začala s učitelem Petrem, ten se zamiluje do jejího syna, který zase přijde o svou lásku Berušku. Do Marie je ovšem nešťastně zamilovaný místní opilec Jožin a Petra pronásleduje jeho dřívější milenec Jirka. Z letmého nástinu je patrné, kolik zklamaných citů se v realisticky natočeném snímku objevuje. Vlastně všichni jsou nešťastní a hledají různým způsobem východisko, protože podle Marie (a sloganu filmu): Každý někoho potřebuje. Petrovo trápení vyplývá z toho, že svou homosexualitu dlouho tají a potlačuje. Závěrečné smíření hlavní trojice ovšem patrně přináší jen dočasné, či chcete-li „filmové“ řešení. – Sláma opět těží ze své empatie k postavám a z jejich detailního ztvárnění představiteli (vedle známých herců Pavla Lišky a Zuzany Bydžovské se neztratí neherec z učiliště Ladislav Šedivý). Dalším stálým rysem Slámovy tvorby je smysl pro krajinu a prostředí. Vyprávění se odvíjí v pomalém rytmu s dlouhými vypointovanými záběry, jež akcentují zejména psychologické rozpoložení postav a zaznamenávají emotivně vypjaté scény. Snímek by mohl být o něco kratší a nemusely by v něm být v promluvách zjevovány příliš prvoplánově „životní pravdy“. V kontextu současné české kinematografie je ovšem Venkovský učitel opět nadprůměrným titulem.

Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2008/4


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Předpověď počasí, Sportovní zp...

12:20 - 12:30

4 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - Zatajené dopisy

12:20 - 13:15

4 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

NOVA - Polední Televizní noviny, Spor...

12:00 - 12:30

24 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

12:20 - 13:20

4 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Reklama