Zari
ohodnotit

Velký Joe

Mighty Joe Young

Další název:
Gorila Joe (SK) / Mocný Joe Young (SK)
Rok:
1998
Délka:
115 minut
Premiéra v ČR:
25.3.1999
„Novodobý King Kong v dobrodružné komedii pro celou rodinu.“
Popis / Obsah / Info k filmu Velký Joe
V horách Pangani, ztracených uprostřed centrální Afriky, žije pětimetrový gorilák Joe. Jeho nejlepší kamarádkou je půvabná dívka Jill (Charlize Theronová), jejíž maminka, slavná vědecká pracovnice, studující život goril, zahynula kulkou pytláků. Ze stejného důvodu je sirotkem i Joe, přerostlý opičák s dobrým srdcem a výjimečnou inteligencí, kterého dokáží k nepříčetnosti rozzuřit lidé lovící zvířata. Sympatický lovec Greg O'Hara (Bill Paxton) používá pouze uspávací střely a jeho úlovky čeká pohodlný život v rozlehlé kalifornské rezervaci. Joe ovšem podobné jemnosti příliš nerozlišuje a jejich první vzájemné setkání končí zničením několika jeepů. Podobně silné antipatie cítí ke Greggovi i Jill, ale když se na Joeovu stopu dostává skupina krvelačných pytláků, využije lovcovu nabídku a odjede i se svým pětimetrovým chlupatým přítelem do Kalifornie. Ale ani tady nemá Joe klid . Jeho obří tělo se málem stane hrůznou trofejí distingovaného techno-pytláka, který před dvanácti lety zastřelil obě maminky. Opičákovi se naštěstí podaří s pomocí Gregga a Jill uprchnout do rušných ulic Los Angeles, kde ztropí pořádné pozdvižení.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Velký Joe
Půvabná mladá žena Jill a její nejlepší přítel - pětimetrová gorila Joe byli proradným pytlákem Strasserem, kerý z nich před lety udělal sirotky, vlákáni do pasti v podobě velkoměsta. Naštěstí je tu ještě sympatický a odvážný lovec Greg.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Popis / Obsah / Info k filmu Velký Joe
Rodinný dobrodružný snímek režiséra Rona Underwooda Velký Joe je remakem filmu Mighty: Joe Young (1949; r. Ernest B. Schoedsack), který ve své době opět přivedl na plátno zvířecího hrdinu kingkongovského ražení. Protagonistou příběhu je gorilí samec, jenž v nové verzi vyrostl do gigantických rozměrů vlivem genetické poruchy. Téměř pětimetrový Joe, žijící ve střední Africe, poslouchá jen svou jedenadvacetiletou ochránkyni Jill Youngovou, jejíž matku zabili pytláci, když chránila skupinu goril. Jiil přistoupí na návrh amerického zoologa Gregga O'Hary a odveze Joea do rezervace v Kalifornii. Z televize se však o novém přírůstku dozví i vrah Jilliny matky, jehož Joe jako mládě zmrzačil.. - Zvířecí postava nadměrné velikosti je jednoznačně hlavní atrakcí vyprávění. Tvůrci docílili dokonalé věrnosti v trikových scénách, kombinujících animatronické a digitální efekty. "Virtuální" obrazy však předvádějí až s okázalou marnivostí (obří gorila se objeví příliš brzy), čímž paradoxně zbavují příběh tajemství.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


V horách Pangani, ztracených uprostřed centrální Afriky, žije Joe. Jeho nejlepší kamarádkou je půvabná dívka Jill (Charlize Theronová), jejíž maminka, slavná vědkyně studující život goril, zahynula kulkou pytláků. Stejným tragickým způsobem zemřela i matka Joea. Abych nezapomněl, Joe je pětimetrová gorila. Má dobré srdce, výjimečnou inteligencí a rozzuřit k nepříčetnosti ho dokáží pouze lidé lovící zvířata, zvláště pak pytláci.

Sympatický lovec Greg O'Hara (Bill Paxton) používá pouze uspávací střely a jeho úlovky čeká pohodlný život v rozlehlé kalifornské rezervaci. Joe ovšem podobné jemnosti příliš nerozlišuje a jejich první vzájemné setkání končí zničením několika landroverů. Podobně silné antipatie cítí ke Gregovi i Jill, ale když se na Joeovu stopu dostává skupina krvelačných pytláků, využije lovcovy nabídky a odjede i se svým pětimetrovým chlupatým přítelem do Kalifornie. Ovšem teprve tady začne to správné dobrodružství ...

Velký Joe je zdařilý remake klasického snímku studia Walta Disneye z roku 1949. Trocha dobrodružství v rovníkové Africe, trocha citu mezi neohroženým čestným lovcem a panensky čistou "tarzankou" a pořádný kusanec dokonalého trikového opičáka. Joe dokáže být podle momentální potřeby příběhu roztomilý, hrozivý nebo k slzám dojemný. Je bezesporu hlavní hvězdou filmu, i když jeho partnery jsou zkušený Bill Paxton (Twister, Titanic) a přitažlivá Charlize Theronová (Ďáblův advokát).

Filmový Joe pochopitelně není živá gorila. Vznikl kombinací animatronických modelů, obřích loutek a nejmodernější počítačové grafiky. Šéfem speciálních gorilích efektů byl pětinásobný držitel Oscara Rick Baker (Americký vlkodlak v Londýně, Harry a Hendersonovi, Ed Wood, Zamilovaný profesor, MIB - Muži v černém), který má s gorilami bohaté zkušenosti. Podílel se na filmech Gorily v mlze a King Kong. Po roce usilovné práce vytvořili Baker a jeho sedmdesátičlenný tým z Cinovation Studios několik gorilích obleků a hlavně tři goriláky v životní velikosti a různých polohách. Své si odehráli "Joe na čtyřech", "Joe sedící" a "Joe spící". Dokonalé animatronické modely byly miláčky štábu. "Měli své vlastní karavany, své vlastní asistenty a ošetřovatele, všichni ze štábu kolem nich celý den kroužili a drbali je nebo hladili," vzpomíná producent Tom Jacobson. "Modely Joea byly zkrátka naprosto největší hvězdy, s jakými jsem kdy pracoval. Největší, nejtěžší a nejchlupatější." I tak by se filmaři neobešli bez specialisty na "maskované hraní" Johna Alexandera, který hrál zmenšeného Joea v gorilím obleku v proporčně zmenšených kulisách.

Mladý Joe je ideální rodinný film na víkendové odpoledne. Děti prožijí eticky dezinfikované filmové dobrodružství a popláčí si nad pohnutými osudy hodného opičáka. Rodiče, pokud zrovna neproflámovali minulou noc, také nudou neusnou, a chlípní tatínkové si mohou ztepilou Theronovou představovat ve filmu úplně jiného žánru. Třeba v romantické komedii.

Autor/Zdroj: Hoffman Tomáš/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
My budoucí hvězdy (Tous vedettes)

My budoucí hvězdy
Tous vedettes

Naposled navštívené:
My budoucí hvězdy (Tous vedettes)

My budoucí hvězdy
Tous vedettes