Zari
ohodnotit

Velká premiéra

Další název:
Šnajdr (prac. název); Big Opening
Rok:
2021
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
21.7.2022
„Komedie Miroslava Krobota.“
Popis / Obsah / Info k filmu Velká premiéra
Herec Pavel Šnajdr (Pavel Šimčík) má rád improvizaci a stand-up. Hraní si užívá i v normálním životě. Miluje uvádět lidi do rozpaků a vytvářet trapné situace, což ovšem mnozí špatně snáší. Ostatně na Pavlův humor je alergická i jeho žena Markéta (Klára Melíšková), která se snaží vyhořelý manželský vztah řešit u psychologa (Jakub Žáček). Když Pavel dostává nabídku poprvé režírovat vlastní představení v olomouckém kulturáku, na nic nečeká, odjíždí z Prahy a nechává za sebou krachující manželství. V Olomouci na něj čeká milovaná babička (Iva Janžurová), která má v jeho představení vystupovat. Hned po příjezdu se Pavel u babičky seznamuje se sympatickou pomocnicí Mikinou (Iva Pazderková), která jako jedna z mála jeho humor chápe a dokáže přistoupit na hry, jimiž se babička a Pavel společně baví. Od začátku Pavlova olomouckého angažmá dost věcí drhne. Ředitele kulturního domu Grunta (Mirek Krobot) nejvíce zajímají jeho vlastní politické body, kulturu považuje za trest a Pavlovu humoru vůbec nerozumí. Pavla také pronásleduje žárlivý údržbář Roman (Roman Vencl). Naopak až příliš velkou náklonost k němu chová koketní Gruntova asistentka Renata (Jenovéfa Boková). Pavla ovšem baví Mikina, ve které nachází důležitého spojence. Zkoušky se rozeběhnou a premiéra se nezadržitelně blíží. Věci však mají ještě jeden háček, s babičkou něco není v pořádku. Těsně před premiérou Pavel pochopí, že bude muset ubrat ze svých vlastních ambicí a vše zrežírovat úplně jinak.

Falcon


Popis / Obsah / Info k filmu Velká premiéra
Film nese jméno hlavní postavy – pražského herce Pavla Šnajdra (Pavel Šimčík), který přijíždí do Olomouce. Dostal lákavou nabídku režírovat improvizační divadelní představení v kulturním klubu. Účinkovat bude také jeho babička (Iva Janžurová), bývalá herečka olomouckého divadla. Pavla angažoval ředitel klubu Grunt (Miroslav Krobot), politik, který divadlu nerozumí. A Pavel mu od začátku není sympatický. Pavlovi v Praze krachuje manželství, v Olomouci potkává mladou Mikinu (Iva Pazderková), která rozváží obědy a pečuje o staré lidi, včetně Pavlovy babičky. Mikinu ovšem miluje údržbář Roman (Roman Vencl), který se snaží Pavla zastrašit. Jak dopadne slavnostní premiéra před hejtmanem a vyprodaným sálem, když babička cítí potřebu se vyzpovídat před smrtí a do Olomouce míří Pavlova manželka (Klára Melíšková) se svým novým milencem?

Bioscop


Popis / Obsah / Info k filmu Velká premiéra
Divadelní a filmový režisér, scenárista, dramatik a herec Miroslav Krobot při psaní třetího celovečerního snímku Velká premiéra spolupracoval s psychologem Lubomírem Smékalem. Společně vytvořili již oba tvůrcovy předchozí filmy, Díra u Hanušovic (2014) a Kvarteto (2017), a děj zasadili, stejně jako v posledním jmenovaném, do kulis města Olomouc. – Pražský herec Pavel Šnajdr přijíždí do Olomouce na pozvání zdejšího ředitele kulturního domu, který mu umožní realizovat svůj režijní debut. Šnajdr má hodně komplikovanou a nevyrovnanou povahu, s oblibou uvádí ostatní lidi do rozpaků, hraje si s nimi a úmyslně vytváří trapné situace. Toto chování velmi rozčiluje jeho pragmatickou ženu Markétu, která nedokáže rozpoznat, kdy její muž míní věci vážně a kdy jde jen o nadsázku. Angažmá na Moravě tak Šnajdr využije nejen k posunu v kariéře, ale také k útěku před manželskou krizí. Zároveň je to pro něj i možnost strávit více času s milovanou babičkou Helenou, váženou bývalou olomouckou herečkou. Pavel by ji rád obsadil do svého představení, žena však trpí neurologickou poruchou, jež ji nutí k nekontrolovatelným záchvatům tiků a výkřikům vulgarismů, a ona tak nemá chuť ve hře postavené na improvizaci vystupovat. Improvizované dialogy a hrátky jsou nicméně běžnou součástí komunikace mezi ní a vnukem, dvojice si v tom spolu dobře rozumí. Jejich hravé výstupy baví i Heleninu pomocnici Mikinu, které je Pavel sympatický. I jemu se žena líbí a stává se díky ní přirozenějším a zodpovědnějším. Příprava představení však nejde podle jeho představ, a to nejen kvůli babiččině onemocnění, ale i proto, že čelí tajemným výhrůžkám a tlaku ředitele Grunta. Ten je především politikem, divadlu nerozumí a od představení očekává událost sezóny, jež by mu pomohla ke kariérnímu vzestupu. Šnajdr tak pochopí, že vše musí zinscenovat jinak, než měl původně v plánu... – Autoři scénáře částečně čerpali ze znalosti svého profesního prostředí. Krobot z divadelního, Smékal z manželské poradny a praxe psychoterapeuta. Stejně jako jejich předešlá díla se i tento film vyznačuje svébytnou poetikou a specifickým absurdním humorem. Velkou hereckou příležitost dostal Pavel Šimčík z Dejvického divadla, šlo vůbec o jeho první hlavní filmovou roli. Významnou postavu ztvárnila i Iva Pazderková, coby Mikina. Hlavní ženskou roli, babičku Helenu, si zahrála Iva Janžurová. Režisér Miroslav Krobot ke spolupráci přizval také další významné tvůrce, slovenského kameramana Martina Štrbu a polského střihače Jarosława Kamińskeho. Komedie Velká premiéra se poprvé divákům představila během 56. mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary v rámci programové sekce Zvláštní uvedení.

poznámka
Ve filmu jsou použity archivní materiály České televize Starý časy z cyklu Herbář (TV–2017; režie Jaroslav Včela) a Sladkosti Pepy Maršálka VI z pořadu Kluci v akci (TV–2021; režie Martin Froyda).

Zdroj: Filmový přehled / NFA


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Fréderic Moreau

Moreau Fréderic

Los desperados

Los desperados
Los desperados

Pasák holek

Pasák holek
Pasák holek

Pád orlů (La Chute des aigles)

Pád orlů
La Chute des aigles

Naposled navštívené:
Fréderic Moreau

Moreau Fréderic

Los desperados

Los desperados
Los desperados

Pasák holek

Pasák holek
Pasák holek

Pád orlů (La Chute des aigles)

Pád orlů
La Chute des aigles