Zari
ohodnotit

Vekslák aneb Staré zlaté časy

Další název:
Money Changer
Žánr:
Rok:
1994
Délka:
85 minut
Premiéra v ČR:
21.4.1994
„Vekslák - to je úder blesku.“
Popis / Obsah / Info k filmu Vekslák aneb Staré zlaté časy
Hrdinou příběhu, těžícího z tématu, o němž se za minulého režimu často hovořilo, je student Michal, který přijíždí studovat do Prahy z malé vesnice. Bydlí u babičky, přivydělává si jako deratizátor a sní o společném životě s atraktivní dívkou Renatou. Do nečekaných problémů se dostane ve chvíli, kdy cikán Lajoš, kterého načerno zaměstnává, údajně omylem otráví nutrie za 150 000 Kčs. Michal je přinucen podepsat dluhopis na zaplacení škody a jediný způsob, jak peníze získat, vidí ve vekslování. Vlastní vinou a naivitou se však dostává do dalších problémů, s nimiž si nedokáže poradit. Michal se ocitá na cestě, z níž není návratu, roztáčí spirálu krádeží a vydírání, která končí zabitím.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vekslák aneb Staré zlaté časy
Osmdesátá léta, zlatý věk veksláků - jeden z nejsnazších způsobů, jak snadno přijít ke slušným penězům. Ani studium vysoké školy nechrání mladistvého hrdinu před pokušením - přestane rozlišovat hranici zákona...
Michal Najman přijíždí z malé vesnice studovat do Prahy na VŠE. Bydlí u babičky, přivydělává si jako deratizátor a sní o společném životě s atraktivní dívkou Renatou. Do nečekaných problémů se dostane ve chvíli, kdy cikán Lajoš, kterého Michal načerno zaměstnává, údajně omylem otráví nutrie v hodnotě 150 tisíc korun. Michal je přinucen podepsat dluhopis na zaplacení škody a jediný způsob, jak potřebné peníze získat, vidí ve vekslování. Vlastní vinou i naivitou se však dostává do problémů ještě větších. Zpočátku bezúhonný mladík propadá stále hlouběji a hlouběji...


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vekslák aneb Staré zlaté časy
Kniha Pavla Frýborta Vekslák vyšla poprvé v roce 1988 a zaznamenala velký čtenářský ohlas díky přimočarosti, s níž se zhostila tématu, jenž byl režimem do té doby zamlčovaný, a tak zároveň nechtěně mýtizovaný. Producent Rudolf Mos vsadil na předpoklad, že téma gangů a jednotlivců, obchodujících v osmdesátých letech s cizími měnami, nebylo zcela vyčerpáno. S debutujícím režisérem Janem Prokopem natočil příběh vesnického mladíka Michala, který se během studií na Vysoké škole ekonomické v Praze dostane do nečekaných finančních potíží a nenajde jiné řešení, než vekslování a později i krádeže. Zpočátku bezúhonný mladý muž propadá stále hlouběji, dostává se do kolotoče vydírání a podvodů a posléze končí v neřešitélné situaci.
Na filmu Vekslák - aneb Staré zlaté časy je patrná snaha scenáristů o vytvoření hrdiny, který sice spekuluje s penězi, loupí, vydírá (nakonec i zabije), a přesto by neměl v divákovi vzbudit jednoznačný odpor, nýbrž spíše "pochopení" pro "oběť" nepřiznivých okolností. Martin Zounar v roli Michala je nucen přecházet z jedné extrémní polohy do druhé - od spisovně moralizujícího filozofa k zuřivci, mstícímu se za urážku své potence. Tvůrci pracují s osvědčeně atraktivními typy: elegantní dívka, měnící se v luxusní prostitutku, bohatý řezník, malý podvodníček - hostinský, cikánská rodina. Stejným klišé je i po filmu Bony a klid, Kamarádech do deště Discopříbězích a Nahotě na prodej - redukce lásky na živočišný styk, prostituci a násilí.
Důležitou složkou filmu má být odhalení drsných podmínek, znemožňujících člověku důstojný život v socialistických poměrech. Tento prvek však postrádá účinnost vinou nedotaženosti příběhu: mladý vekslák si většinu problémů přivodí sám (nesmyslná je již zápletka, v níž se inteligentní vysokoškolák zaváže splatit mnohatisícový dluh, aniž se přesvědčí o škodách, jež údajně napáchal).
V anachronickém, umělecky i řemeslně podprůměrném snímku zákonitě vynikli šťavnatý herecký výkon Mariána Labudy (cikán Lájoš) a Valerie Kaplanové v roli obyčejné městské babičky.
Připravují se další pokračování.

-pk-, Filmový přehled 1994/6/41


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Kolo plné hvězd (2011) [TV poř...

10:35 - 11:30

6 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

ČT2 - Tutanchamonova kletba

10:25 - 11:20

16 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

NOVA - Hell’s Kitchen Česko (2024) [T...

09:30 - 10:55

71 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:25 - 11:25

16 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Emily Rutherfurd

Rutherfurd Emily

Naposled navštívené:
Emily Rutherfurd

Rutherfurd Emily