Zari
ohodnotit

Vejška

Další název:
Prague Cans
Žánr:
Rok:
2014
Délka:
85 minut
Premiéra v ČR:
23.1.2014
„Kultovní film Gympl pokračuje.“
Popis / Obsah / Info k filmu Vejška



Petr Kocourek (Tomáš Vorel jr.) se hlásí na katedru grafiky na UMPRUM, kam přijímají jen pár vyvolených. Už jednou ho nevzali a profesor Slanina (Jakub Kohák) je nekompromisní. Na školu se hlásí i krásná Julie (Eva Josefíková), do které se Kocourek bezhlavě zamiluje. Michal Kolman (Jiří Mádl) studuje VŠE, ale místo přednášek a seminářů ho zajímají jen spolužačky a rychlá auta. Zkoušky a zápočty řeší podvodem nebo úplatkem či pomocí svého vlivného otce (Jan Kraus). Kocourkova matka (Zuzana Bydžovská) se dávno vzdala představy, že její syn bude studovat něco pořádného, zatímco paní Kolmanová (Ivana Chýlková) svého synka neustále vydržuje a hýčká. Oba kluky spojuje už od gymplu ilegální malování graffiti. Na pražských střechách, nádražích a v podchodech zažívají divoká dobrodružství. Při jedné noční honičce je Kocourek dopaden... Hudba a rap DJ Mika Trafika a Vladimira 518, strohé herectví, dynamická kamera, tajemná noční zákoutí – to vše dává Praze autentickou podobu.

zdroj: A-Company Czech


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vejška



režisér a producent Tomáš Vorel pokračuje v novém trendu umísťování svých dříve natočených filmů na internet zdarma. Už tak učinil v případě snímků Gympl, Ulovit miliardáře a Skřítek. První z nich má na YouTube už téměř milion a půl zhlédnutí. Nyní je pro filmové fanoušky takto dostupná i Vorlova Vejška: https://youtu.be/-XEZHTXmJ68. Zdarma je dostupný také FotoSoundTrack: https://youtu.be/-xoHmyhn3m4.

„YouTube je naprostý fenomén, pomalu se stává hlavním distribučním kanálem současného světa. Proto nyní takto zveřejňujeme i Vejšku. A vytvořili jsme ještě nový tvar, který nazývám FotoSoundTrack, což je čtyřicetiminutová koláž fotografií, hudby, písní a dialogů z filmu. A na podzim chystám na YouTube vypustit všechny své 'Cesty' (Cesta z města, Cesta do lesa, Z města cesta). A do Vánoc 2016 tam budou k dispozici všechny moje filmy. Stanou se tak společným vlastnictvím všech lidí na celém světě. Kdykoliv a kdekoliv k dispozici. O co se marně snažil komunismus, tak já dokážu pomocí kapitalistického kanálu YouTube,“ žertuje Tomáš Vorel.

PR a tiskový servis: Martina Chvojka Reková


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vejška



Režisér Tomáš Vorel se po šesti letech vrátil k hrdinům své úspěšné komedie Gympl novou komedií Vejška. – Bývalí spolužáci Petr Kocourek a Michal Kolman dospěli a v souladu s názvem se potýkají s požadavky vysokoškolského studia. Zatímco Michal zvládá VŠE díky úplatkům, podvodům a protekci svého bohatého a vlivného otce, Petr (který už nepije ani nehulí) může o studiu grafiky na UMPRUM jen snít. Hlásí se na školu už podruhé a pokouší se spojit náročné požadavky přijímaček se svým dávným koníčkem, graffiti. Nelegální streetart je tím hlavním, co ho ještě spojuje s amorálním, požitkářským Michalem: oba kamarádi stále ještě nacházejí společnou řeč při nočních writerských potulkách, často končících honičkou s policií. Petrovi ovšem nezkomplikuje život jen potyčka se zákonem, ale i dívka Julie, která se stejně jako její nový přítel chce dostat na UMPRUM. – Do vyprávění opět vstupují i postavy dospělých, Michalovi rodiče, Petrova alkoholická matka, ale také férový profesor Slanina, který má pochopení pro Petrovy rebelské nálady. – Protože film Gympl se nesetkal v komunitě tvůrců graffiti s jednoznačně pozitivním ohlasem, rozhodl se Tomáš Vorel tentokrát ve jménu větší autenticity spolupracovat přímo s osobnostmi z reálné streetartové scény. Na scénáři Vejšky se tak režisér podílel spolu se známým streetartistou Pastou Onerem (který na natáčení Gymplu působil i jako poradce nebo autor graffiti). Hudbu k Vejšce složil Mike Trafik, který působí také jako producent rapové skupiny PSH. Člen této skupiny, Vladimir 518, je autorem rapu k filmu. – Tomáš Vorel stál i za kamerou snímku, který se obrací k mladšímu publiku nejen svým tématem a vypravěčskou optikou, ale i dynamickým rytmem. Vejška využívá v rámci širokoúhlého obrazu nestandardní pražské exteriéry, na něž hrdinové umisťují své výtvory. – V hereckém obsazení ani tentokrát nechybějí režisérův syn Tomáš Vorel jr. a Jiří Mádl. V rámci „kamarádského“ castingu se ve filmu objevují v drobných rolích známí herci (např. David Vávra, Václav Marhoul nebo Petr Čtvrtníček).
–ap-, Filmový přehled 2014


Popis / Obsah / Info k filmu Vejška



Volné pokračování divácky nejúspěšnějšího filmu Tomáše Vorla Gympl (2007). Hlavní hrdinové, Petr Kocourek a Michal Kolman, se tentokrát potýkají s nástrahami vysokoškolského studia.
MK Films


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Gympl (2007)

 Gympl (2007)
Gympl n
 
Žánr: hořká komedie / drama
Země: Česká republika
Režie: Tomáš Vorel

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Pokračování po letech (1986) [...

09:45 - 10:20

12 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - Výborná SHOW

09:25 - 10:10

32 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Gympl s (r)učením omezeným (20...

09:35 - 10:55

22 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

Prima - Malý pitaval z velkého města (...

09:15 - 10:30

42 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Reklama