Cerven
ohodnotit

Vejdi do prázdna

Soudain le vide

Další název:
Vojdi do prázdna; Enter the Void
Rok:
2009
Délka:
161 minut
Premiéra v ČR:
6.5.2010
„Strhující drama o minulosti, budoucnosti, lásce a životě po životě...“
Popis / Obsah / Info k filmu Vejdi do prázdna
Po tragické smrti rodičů při autonehodě jsou sourozenci Oskar a Linda rozděleni. Znovu se setkávají až v Tokiu – v rušném, tajemném a pro dva mladé lidi nebezpečném městě. Oskar pracuje jako drogový dealer, Linda ve striptýzovém baru. Oba si slíbí, že už se za žádných okolností nikdy neopustí. Jedné noci je Oskar při policejní šťáře zastřelen. Ale slib, který si dali, mu nedovolí opustit tento svět. Jeho duch bloudí nočním Tokiem a realita ztrácí pevné obrysy. Přítomnost se začíná míchat s minulostí i budoucností ve vizuálně úchvatný a přitom děsivý koktejl. Podmanivý film z prostředí tokijských nočních klubů, který vypráví o životě, o smrti a o lásce. Režisér Gaspar Noé v tomto snímku posouvá hranice filmu a nabízí divákům nevšedně silný zážitek.

Zdroj: Film Europe Media Company


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vejdi do prázdna
Mladý drogový dealer je násilně zabit v Japonsku. Nicméně jeho osud ho předurčil vrátit se na zem jako duch a postarat se o jeho sestru.

Finský snímek podle scénáře Gaspara Noe.


Autor: salte

Popis / Obsah / Info k filmu Vejdi do prázdna
Podle scenáristy a režiséra Gaspara Noého (nar. 1963) je jeho snímek Vejdi do prázdna především univerzálním melodramatem o mladém muži, který se zaváže slibem, že bude vždy ochraňovat sestru, o což se snaží i po své smrti. – Oscar a Linda se jako malí měli rádi. Po smrtelné autonehodě rodičů, kterou oba přežili a která se pro ně stala děsivou noční můrou, skončili v různých náhradních domovech. Až po letech se setkávají v Tokiu: Oscar je drogovým dealerem a sám fetuje, smyslná Linda se uchytí jako tanečnice ve strip baru. Jejich nový „rodinný“ život, na nějž se tolik těšili, přeruší záhy mladíkova násilná smrt... – Gaspar Noé nezastírá inspiraci Tibetskou knihou mrtvých, která hovoří o mezibytí a má být poučením zemřelému na cestě do zásvětí. Ostatně už v expozici prozradí Oscarův přítel Alex, co člověka po smrti (a potažmo diváka ve filmu) čeká... – Mozaikovitě vyprávěný příběh o lásce, sourozenectví, pomstě, smrti a o životě po životě, odehrávající se na přeskáčku v dávné a nedávné minulosti, v současnosti i budoucnosti, v realitě i mimo ni, má svůj vlastní řád a logiku. Tvůrci snímají vizuálně podmanivé a často barevně agresivní halucinace protagonistových „tripů“ i nezvykle pojaté otevřené sexuální scény. Divák dění vnímá především očima hlavního hrdiny, který ve filmu sám moc vidět není. Pro někoho může být střídání rychlých sekvencí s dlouhými statickými záběry včetně úporného „blikání“ únavné a vysilující, zvláště s ohledem na délku filmu. Za zmínku stojí úvodní titulková sekvence ve stylu hekticky blikajících neonových nápisů. – Francouzský filmař (který se na filmu podílel i jako švenkr) tak opět dostál své pověsti.
-kat-, Filmový přehled 2010/7


Popis / Obsah / Info k filmu Vejdi do prázdna
Po smrti rodičů při autonehodě jsou malý Oskar a Linda rozděleni. Po letech se setkávají v Tokiu. Oskar pracuje jako drogový dealer, Linda ve striptýzovém baru. Oba si slíbí, že už se za žádných okolností nikdy neopustí. Jedné noci je Oskar při policejní šťáře zastřelen. Ale slib, který si dali, mu nedovolí opustit tento svět. Jeho duch bloudí nočním Tokiem a realita ztrácí pevné obrysy. Přítomnost se začíná míchat s minulostí i budoucností ve vizuálně úchvatný, a přitom děsivý koktejl. Režisér Gaspar Noé se při natáčení tohoto filmového tripu do zásvětí nechal inspirovat Tibetskou knihou mrtvých. Nejnovější digitální postupy dělají z Vejdi do prázdna silně senzuální snímek, který se pohybuje na pomezí halucinace a reality.
Febiofest 2010


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Černé ovce (1992) [TV pořad]

17:40 - 18:00

6 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

ČT2 - Velká Británie z výšky

17:25 - 18:15

21 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

16 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2003/1) [TV pořad]

16:45 - 17:55

61 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Reklama