Zari
ohodnotit

Vdáš se, a basta!

Because I Said So

Další název:
Vydáš sa, a basta! (SK); Von Frau zu Frau
Rok:
2006
Délka:
102 minut
Premiéra v ČR:
7.6.2007
„Proč? Protože jsem řekla.“
Popis / Obsah / Info k filmu Vdáš se, a basta!
Matka Daphne Wilderová má tři dcery. Nejstarší se jmenuje Maggie a pracuje jako psychoterapeutka. Prostřední z dcer se jmenuje Mae a tak nějak nemá v příběhu moc velký vliv, za to nejmladší z dcer Milly, ta má celý příběh na svědomí, protože láska její matky k ní, její matku dohnala k zoufalému činu. Matka začala své dceři hledat přítele podle svých představ, protože viděla, že si je se svou dcerou nejpodobnější jak chováním, tak i reakcemi. Matka podá inzerát místo špatnými vztahy znechucené dcery. Na inzerát příjde mnoho mužů, ale Daphne se žádný nelíbí až na adepta číslo 17. To je mladý a perspektivní architekt. Všechnu tuto komedii pozoruje mladý muzikant, který by také dokázal okouzlit nejmladší z dcer. Vše se začíná zamotávat, když Milly začne být s muzikantem, kterého potká na ulici, a poté matkou podstrčeným architektem. Je jasné,že oba vztahy najednou dlouho nevydrží. Který muž bude ale tím pravým.?.


Autor: johnny-rk

Popis / Obsah / Info k filmu Vdáš se, a basta!
Daphne Wilderová je matkou, jejíž láska nezná hranic. Jako matka samoživitelka vychovala tři fantastické dcery – nemotornou, roztomilou Milly, poklidnou psycholožku Maggie a sexy, neuctivou Mae – aby z nich byly takové ženy, které touží mít každá matka.

Jediný problém je… že ony toho mají plné zuby.


Popis / Obsah / Info k filmu Vdáš se, a basta!
Diane Keaton si tentokrát zahrála komediální roli matky tří dospělých dcer (Lauren Graham, Piper Perabo a Mandy Moore), které se zalíbilo ovládat jejich životy. Když dcery vyrostou, stane se její snaha poněkud nesnesitelnou. Jedná v jejich tzv. nejlepším zájmu, aniž by se na cokoliv ptala. Na jejich zvídavé dotazy – proč – má jenom jedinou odpověď: „Protože jsem řekla!“ Příběh je jednoduchý. Daphne Wilderová se ke svým dcerám upnula prostě víc, než je zdrávo. Vychovávala je sama od útlého mládí a pořádnou lásku nikdy vlastně nezažila. Starší Maggie a Mae se naštěstí stihnou včas vdát, zbývá však ještě nejmladší Milly. Ta má tendenci začínat sebedestruktivní vztahy bez perspektivy. Aby ochránila Milly před stejnými milostnými chybami, které učinila sama, rozhodne se Daphne, že jí najde perfektního muže a zadá inzerát přes internet. Pokud někdo přesně ví, co její dcera potřebuje od dlouhodobého vztahu, pak je to právě Daphne. Při svém plánu ovšem zapomene na to, že by se mohla také zamilovat a ze všeho na světě nejvíc toužit po tom, aby jí její dcery dopřály klidu a méně si všímaly jejího života. Bude tím mužem Daphniných – pardon, Millyných – snů zodpovědný architekt Jason nebo volnomyšlenkářský rocker Johnny? Když ale přeskočí jiskra mezi Johnnyho otcem, Joem a Daphne, věci naberou opačný spád. Daphne si začne najednou uvědomovat, že by byla raději, kdyby si její dcery mnohem méně všímaly jejích záležitostí než doposud.

První představa o projektu „Vdáš se, a basta!“ vznikla při jedné běžné návštěvě zubaře. Scenáristka Karen Leigh Hopkins seděla u doktora v čekárně, když zaslechla příběh matky, která byla pyšná na to, že domlouvala rande své dcery s muži, o kterých byla přesvědčená, že jsou těmi pravými. „Ten koncept mi přišel fascinující,“ říká Hopkins. „Byla zde matka, která zoufale toužila vidět svoji dceru ve svatebním, ale také viděla své dítě, jak dělá všechna ta špatná rozhodnutí, co se týkalo mužů. Ve jménu lásky se rozhodla vzít věci do svých rukou a nestydatě hledala potenciální nápadníky své dcery přes internet… bez dceřina vědomí.“

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Vdáš se, a basta!
Ženská romantická komedie Michaela Lehmanna Vdáš se, a basta! vychází z vděčného tématu ambivalentního vztahu mezi matkami a dcerami, přičemž scenáristky projevují pochopení pro obě strany. Jak pro stárnoucí matky, jež se cítí po odchodu dospělých dětí z domova opuštěné a nedoceněné, tak pro dcery, které chtějí o svém životě rozhodovat samy a odmítají se podřizovat neustálé a vtíravé mateřské péči. - Šedesátiletá Daphne Wilderová sama vychovala tři dcery. Dvě už bez problémů provdala, avšak nejmladší Milly má podle ní na chlapy smůlu. A protože si podle jejího názoru nedokáže sehnat pořádného ženicha sama, rozhodne se obstarat jí ho tajně ona. Při setkání na inzerát si vytipuje bohatého architekta Jasona Granta, jenže se svěří se svým záměrem i bohémskému kytaristovi Johnnymu. Netrvá dlouho a Milly má opravdu dva sympatické nápadníky. Matka konspirativně a vytrvale prosazuje Jasona, ale dcera inklinuje spíše k Johnnymu, který se stará se svým otcem Joem o malého synka Lionela. Los je tak určen předem, jenže v zájmu hry musí proběhnout ještě několik peripetií, než se koná svatba; kupodivu však nikoli Milly a Johnnyho, nýbrž Daphne a Joea. Stárnoucí dáma s ním totiž zažila svůj první orgasmus, a to je jistě pádný argument pro společné soužití. Tvůrci kromě základního dějového schématu využívají různé motivy, například profese hlavních hrdinek (Milly vlastní cateringovou firmu, Daphne peče dorty na zakázku, nejstarší Maggie je psychoterapeutka), matčinu nešikovnost s počítači, časté spojení mobily nebo dětský element (Johnnyho synek působí neustále jako neřízená střela). Dvakrát dojde i na dámský pěvecký kvartet. Muži jsou zde jednoznačně upozaděni. Posouvání děje pomocí telefonních rozhovorů dává příležitost k použití děleného plátna. Do popředí se vehementně dere Diane Keatonová, která zastiňuje všechny ostatní a která však bohužel místy přehrává.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2007/7


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Eric Shea

Shea Eric

Ivana Zajacová

Zajacová Ivana

Tužby

Tužby

Naposled navštívené:
Eric Shea

Shea Eric

Ivana Zajacová

Zajacová Ivana

Tužby

Tužby