Zari
ohodnotit

Valerie a týden divů

Žánr:
Rok:
1969
Délka:
73 minut
Premiéra v ČR:
16.10.1970
„Poetický horor o úzkosti a lásce podle románu Vítězslava Nezvala“
Popis / Obsah / Info k filmu Valerie a týden divů



Dospívající Valerie žije osaměle ve starobylém domě. Přísná babička úzkostlivě tají záhadu jejího původu. Zvídavost přivádí nevinnou dívku do samého středu podivuhodných událostí a do nebezpečí, které jí hrozí od tchořího upíra… Adaptace stejnojmenné surrealistické prózy Vítězslava Nezvala, v níž režisér pomocí poetických obrazů, ve kterých se prolínají snové prvky s bizarní skutečností, zobrazil tísnivé, hrůzyplné i erotické sny a představy dospívající dívky.
50. MFF Zlín


Popis / Obsah / Info k filmu Valerie a týden divů



Dospívající Valerie žije osaměle ve starobylém domě. Přísná babička úzkostlivě tají záhadu jejího původu. Zvídavost přivádí nevinnou dívku do samého středu podivuhodných událostí a do nebezpečí, které jí hrozí od tchořího upíra…

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Adaptace stejnojmenné surrealistické prózy Vítězslava Nezvala, v níž režisér pomocí poetických obrazů, ve kterých se prolínají snové prvky s bizarní skutečností, zobrazil tísnivé, hrůzyplné a erotické sny a představy dospívající dívky. Film plný hororových prvků a jemného humoru byl hereckým debutem Jaroslavy Schallerové.
Program ART

Autor/Zdroj: /Kino ART


Popis / Obsah / Info k filmu Valerie a týden divů



(ČTV uvádí: 14. dubna 1992)
Filmem Valerie a týden divů se v rámci cyklu Kino '60 poprvé setkáváme s tvorbou režiséra Jaromila Jireše, jednoho z kmenových příslušníků generace „nové vlny". Snímek vznikl na přelomu let 1969 a 1970 jako třetí autorův celovečerní hraný snímek (v roce 1963 debutoval Jireš filmem Křik, o pět let později natočil filmovou adaptaci Kunderova románu Žert) a po dvacetiletém putování po okrajových kinech a filmových klubech se nyní prostřednictvím obrazovky představí konečně i nejširší veřejnosti. I při průměrné sledovanosti ho uvidí několikanásobně víc lidí než za celá dvě desetiletí dohromady.
Film byl natočen podle „černého" pohádkového románu největšího básníka českého surrealismu Vítězslava Nezvala a kromě Jaromila Jireše se na něm velmi podstatně podepsala spoluscenáristka a autorka výtvarných návrhů Ester Krumbachová. Dáma, jejíž podíl na úspěchu filmů „nové vlny" (zejména Chytilové, Němce, ale i mnoha dalších) zůstává stále nedoceněn - snad proto, že v povědomí diváků a někdy i odborníků přežívá jako autor filmu pouze režisér. A Krumbachová sama režírovala snímek jediný, zpola zapomenuté dílko Vražda inženýra Čerta...
Je těžké určit žánr filmu Valerie a týden divů, který byl v roce 1970 po zásluze odměnen hlavní cenou na MFF v italském Bergamu. Lyrický horror? Upíří pohádka? Černá fantaskní komedie? Surrealistická hříčka? V každém případě jde o jedinečnou hostinu smyslů, o festival krásy a fantazie, které divákům přichystali Jaromil Jireš, Ester Krumbachová a kameraman Jan Čuřfk. A samozřejmě také Vítězslav Nezval, který svůj román napsal „z lásky k tajemstvím starých vypravovánek, pověr a romantických knih, psaných švabachem, jež se kdysi mihly před mýma očima a jež mi nedopřály svěřit svůj obsah".
sdk Cinema 1992/4/51

Autor/Zdroj: sdk/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Shalako

Shalako
Shalako

James Duval

Duval James

Naposled navštívené:
Shalako

Shalako
Shalako

James Duval

Duval James