Zari
ohodnotit

V hlavní roli Gustáv Husák [DIGIBETA]

Další název:
Gustáv Husák Centre Stage
Žánr:
Rok:
2008
Délka:
118 minut
Premiéra v ČR:
28.10.2008
Popis / Obsah / Info k filmu V hlavní roli Gustáv Husák
Negativní postavy a řekněme to přímo – velcí darebáci – vyzařují zvláštní energií, která k nim lidi vábí nejen za jejich života, ale i dlouho po jejich smrti. Asi je to i příklad tohoto filmu. Gustáv Husák přitahoval autory jako čistá esence všeho, co je na politice odpudivé, jako obrazárna pudů, jichž je politika katalyzátorem. Jako osud člověka uprostřed společenského Vlnobití, který nechce nikdy zůstat na okraji, ať to stojí, co to stojí.
Český film 2008


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu V hlavní roli Gustáv Husák
Tak či onak ovlivnil životy dvou třetin českého národa - jedni přišli pod jeho taktovkou o naděje, jiní ve stínu jeho normalizace vyrůstali. Prezident republiky a první tajemník Komunistické strany Československa Gustáv Husák (1913-1991). Neproniknutelná maska bez viditelných emocí se stala součástí každodenní československé reality na celých dvacet let. Kým tento muž ve skutečnosti byl a jak pohnuté události jeho života formovaly jeho světonázor a určovaly jeho postoje, na to se v roce 2008 pokusili odpovědět Michal Kubal s Robertem Sedláčkem. Tradiční formu životopisného dokumentu (kombinace výpovědí pamětníků, dobových fotografií a zpravodajských záběrů) se rozhodli proplést s přípravami inscenace Dr. Gustáv Husák Viliama Klimáčka, kterou v bratislavském Divadle Aréna inscenoval Martin Čičvák. Husáka hrají tři různí herci (podle jednotlivých etap jeho života - fascinující je zejména Emil Horváth v roli stárnoucího státníka), a přestože jde o fikci, Husákovy "vnitřní monology" představují další rozměr sdělení.
Obraz, který se před námi skládá, však zůstává stále neostrý: fanatický komunista, pocházející z chudých poměrů, zůstal věrný svému přesvědčení i poté, co prošel kriminály za Tisa, Gottwalda, Zápotockého i Novotného. Rehabilitace v 60. letech mu umožnila stát se jednou z osobností pražského jara a po okupaci ovšem také tváří normalizace. Husákovo kontroverzní působení (jedni svědkové hovoří o jeho odporu k okupaci, další o "nadpráci", kterou Husák pro Leonida Brežněva udělal) nám klade stejné množství otázek jako portét jeho lidské osobnosti. Je zřejmé, že šlo o člověka vysoce inteligentního, vzdělaného a ambiciózního. O muže, který byl v podstatě bez přátel a i lidí blízkých se dokázal bez váhání zbavit, přitom ale plakal pro své manželky. Film přináší řadu informací, ale ještě více otázek - odpovědi na ně pravděpodobně neexistují, ale nelze je přestat hledat.
Iva Hejlíčková
Letní filmová škola 2011


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Místo činu: Berlín (2010) [TV ...

21:40 - 23:10

34 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

ČT2 - Středověké srdce Evropy

22:00 - 22:30

14 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

21:45 - 23:05

29 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Prima - Show Jana Krause (2010) [TV po...

21:40 - 22:40

34 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
The Grandson (Hu) (Az unoka)

The Grandson (Hu)
Az unoka

Naposled navštívené:
The Grandson (Hu) (Az unoka)

The Grandson (Hu)
Az unoka