Zari
ohodnotit

Útěk

Le refuge

Další název:
Hideaway; The Refuge; Mladí, krásní a bohatí; Rückkehr ans Meer
Země:
Rok:
2009
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
24.6.2010
„Příliš mladá na drogy i na mateřství.“
Popis / Obsah / Info k filmu Útěk
Mousse a Louis jsou mladí, krásní, bohatí a zamilovaní. Jejich život ale ovládly drogy. Jednoho dne se předávkují a Louis umírá. Mousse přežije a brzy zjistí, že je těhotná. Dobře situovaná Louisova rodina se s tím nehodlá smířit a trvá na interrupci. Mousse se cítí ztracená a utíká daleko z Paříže, do domu na venkově. O několik měsíců později ji následuje i Louisův bratr. Jak dopadne útěk obou osamělců před pokryteckou společností…?

Ve francouzském znění s titulky.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Útěk
Po snímku Ricky (FP 10/2009), v němž propojil sociální a rodinné téma s fantastickými prvky, natočil François Ozon komorní psychologický film Útěk, jehož protagonistkou je těhotná narkomanka. - Třicátnice Mousse přijde o milence Louise, který na rozdíl od ní nepřežije dávku říznuté drogy. Navzdory mužovým movitým rodičům se žena rozhodne dítě si ponechat a odstěhuje se do venkovského domu na jihu Francie. Sem za ní přijede Louisův bratr Paul. Dvojice se postupně sbližuje a Paul si tu najde milence Serge. Pomiluje se však i s Mousse. Ta později porodí, avšak zanechá miminko v porodnici s pevnou vírou, že se Paul o její a Louisovo dítě postará do té doby, než ona v sobě najde odvahu "znovu žít a milovat". - Známý francouzský filmař se netají tím, že chtěl pracovat s opravdu těhotnou herečkou, již našel v Isabelle Carréové, protože zamýšlel sledovat její proměny během těhotenství a spojit je s fiktivní postavou nevyrovnané ženy, tápající tváří v tvář nové zkušenosti. Příběh samotný je velmi jednoduchý. Autor s ním však pracuje suverénním způsobem a dokáže zaujmout diváka jemným a křehkým pletivem vztahů mezi dvěma postavami. Zároveň dává filmu smyslný, místy až erotický nádech. Vše podstatné se odehrává jaksi nenápadně a mimochodem. Po krátkém prologu se děj odvíjí během léta v prostředí venkovského domu, obklopeného vzrostlou zahradou. Ten považuje těhotná dívka za své útočiště (jak by také mohl znít překlad původního názvu). Následuje krátký epilog v pařížském podzimu. Ozon pracuje zejména s obrazem, dialogy jsou omezeny na minimum. Roli Paula ztělesnil neherec, hudebník Louis-Ronan Choisy.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2010/8


Popis / Obsah / Info k filmu Útěk
Mousse a Louis sú mladí, krásni, bohatí a zamilovaní. A drogovo závislí. Jedného dňa sa predávkujú a Louis zomrie. Mousse prežije, ale čoskoro zistí, že je tehotná. Cíti sa stratená, preto odchádza z Paríža. O niekoľko mesiacov neskôr sa objaví Louisov brat, ktorý sa pripojí k jej úteku. Ďalšia zo silných charakterových štúdií známeho francúzskeho tvorcu, ktorý sa programovo orientuje predovšetkým na ženské hrdinky. Aj tento príbeh nesie typicky ozonovskú pečať – napätie a záhadu v súvislosti s hlavnou hrdinkou a opäť nechýba prekvapujúci záver.
Film získal Zvláštnu cenu poroty na festivale v San Sebastiane.
18 AFF 2010


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

05:59 - 09:00

151 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

ČT2 - Rok na planetě Zemi

08:30 - 09:30

0 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

0 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:20 - 08:50

10 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
John Gilbert

Gilbert John

Rinaldino

Rinaldino
Rinaldino

Phil Charig

Charig Phil

Naposled navštívené:
John Gilbert

Gilbert John

Rinaldino

Rinaldino
Rinaldino

Phil Charig

Charig Phil