Jeden svět
ohodnotit

Usměvavá zem

Další název:
The Smiling Country
Žánr:
Rok:
1952
Délka:
94 minut
Premiéra v ČR:
5.6.1952
„Příběh dvou vesnic v radostném filmu Václava Gajera.“
Popis / Obsah / Info k filmu Usměvavá zem
POZOR SPOILER

Do vlaku se nahrne spousta dětí. Ve vlaku je již mladý Cyril Benda, který jede do Rousova, což je vesnička vedle Darmochleb. Zde učí paní učitelka Vlasta Roučková, která právě nyní veze děti v tomto vlaku zpět z Prahy z pěvecké soutěže. Cyril byl v Praze v továrně na brigádě a má se vracet zpět do práce zde. Ale jemu se nechce a hodlá zůstat v továrně. V místním družstvu Darmochleby není účetní, ten stávající, Bruml, s tím seknul. A tak je nutno se zeptat v jihočeské automobilce. A ti slíbí, že účetního pošlou. V továrně je pro to vybrán právě Cyril. Mezi dalšími spory se řeší také ubytování pro nového účetního. Jeho sok v lásce, agronom Drvota, jej ubytuje u drbny Fejfarové. Tedy on si myslí, že Cyril chce paní učitelku, ale on má dívku v sousední vsi. Agronom se konečně učitelce přizná, že o ni stojí. Pan Skácel má stále více a více potíží. Nakonec je skoro s každým ve sporu a vystupuje z družstva. Sedlák a hostinský Bedřich Sahula měl spor kvůli cestě a nyní převrátil fůru. Ta zranila jeho pomocníka Kratochvíla, který mu dělal za půjčení koní. Skácel slibuje, že přestane chlastat, a přede všemi si sype popel na hlavu. Jsou žně, ale jak pro koho. Ti co měli slíbenou pomoc od sedláka, tak pomoc nemají, protože jim tvrdí, že jim sice pomůže, ale až dodělá na svém. A hlavně Kratochvíl je v rejži, pardon, v žitě, protože má zlomenou ruku. A přesto všechno k němu na pole posílá předseda pomoc. Nu, je po žních a je třeba zničit řevnivost mezi vesnicemi. A jsou k tomu použity děti. A jejich besídka. Nu, a druhá vesnice se přijde podívat, navštíví družstvo, a jsou rozhodnuti. Založí si také svoje vlastní. A pak se začíná přemýšlet, že by se obě družstva spojily. Ale pozor! Je tu ještě člověk, který podplatil jiného, aby mezi prasátka rozsypal něco, co jim neprospěje. Udělá to tento člověk? Stane se zaprodancem kapitalistických sil, nebo si uvědomí svou soudružskou povinnost vůči svým socialistickým soudruhům?


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Usměvavá zem
„Usměvavá zem" je po „Cestě ke štěstí" dalším českým filmem, který námětově čerpá ze současného života na naší vesnici a jejího přerodu k socialistickému zítřku. Zvyšování životní úrovně všeho našeho lidu je závislé na vyšší produktivitě práce. To platí plnou měrou i pro naše zemědělství, kde je nutno přejít masově od malovýroby k velkovýrobě. Cestou ke splnění tohoto nutného úkolu jsou jednotná zemědělská družstva. Jedině tam je možno uplatnit v široké míře nové, výkonné stroje a nové poznatky a zkušenosti sovětského zemědělství. Film „Usměvavá zem" nás seznamuje nejen s potížemi, které se ještě vyskytují při zakládání JZD u nás, ale co je zvláště důležité, ukazuje nám první krásné výsledky, dosažené na této cestě. Družstvo v Darmochlebech, které nám film předvádí, již překonalo nemoce začátku, na které jsme byli zvyklí ještě v nedávných dobách. Pracovníci jsou zde již odměňováni podle své skutečné práce a jsme svědky praktického využití sovětských zkušeností. Ať již je to ustájení dobytka, vzorný vepřinec či drůbeží farma, je každému diváku jasný převratný rozdíl mezi starým způsobem hospodaření a hospodařením ve družstvu, které vedou uvědomělí a cílevědomí lidé. Darmochlebští zemědělci přesvědčili nejen své rousovské sousedy, ale budou přesvědčovat i ostatní naše zemědělce. Zásluhu na tom má zejména umělecké zpracování filmu, kterému se scénáristicky i režijně podařilo zachytit nejen nový způsob hospodaření, ale i nový život a nové lidi naší vesnice. Dobrým vykreslením jednotlivých postav filmu a jejich pravdivostí film ještě získává na přesvědčivosti a můžeme jej právem zařadit mezi dobré filmy naší umělecké tvorby, směřující k výchově nového člověka a uskutečnění socialismu v naší vlasti.

Zdroj: Filmový přehled 22/1952


Popis / Obsah / Info k filmu Usměvavá zem
V zemědělském družstvu v Darmochlebech potřebují nového účetního, a proto jim patronátní závod Jihočeská automobilka pošle svého brigádníka Bendu. Mladý muž funkci přijme už jenom proto, že má v sousedním Rousově nevěstu, Božku Kratochvílovou. Benda nechtěně vzbudí žárlivost darmochlebského agronoma Drvoty, který je zamilován do místní učitelky Ročkové, ale je příliš nesmělý na to, aby jí dal najevo své city. Zatímco darmochlebské družstvo vzkvétá, rolníci v Rousově dřou jako za starých časů. Úhlavním nepřítelem založení družstva je místní boháč, hostinský Sahula, který intrikuje a svým spoluobčanům nabízí pomoc při polních pracích. Každé zapůjčení potahu si však u něj musí mnohonásobně odpracovat. Rousovským otevře oči až návštěva v prosperujícím darmochlebském družstvu. Nedorozumění mezi Bendou a Drvotou se vysvětlí. V Rousově je založeno družstvo a Sahula je zatčen poté, co se pokusil nakazit družstevní vepře obrnou. Zmizí tak poslední překážka ohrožující rozkvět obou družstev.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Usměvavá zem
Jihočeská vesnice za budovatelské éry: Brigádník se rozhodne zůstat v zemědělství, mladá učitelka učí děti pokrokové písně a zlotřilý kulak je odhalen.
Snímek byl míněn vážně, ale možná, že se někteří i zasmějí.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Zdravotní škola

09:00 - 09:40

1 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračná planeta: Serengeti

08:30 - 09:25

31 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:35 - 09:35

26 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:55 - 09:25

6 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190270
Osobností: 697371
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177913

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10