Zari
ohodnotit

Upír z Feratu

Žánr:
Rok:
1981
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
1.5.1982
„Ďábelské auto, které za rychlost vybírá krvavou daň.“
Popis / Obsah / Info k filmu Upír z Feratu



Povídky Upír Ltd a Upír po dvaceti letech od nejznámějšího československého autora vědecko-fantastické literatury éry socialismu Josefa Nesvadby posloužily jako námět snímku Juraje Herze o unikátním automobilu, který jezdí na nestandardní pohon – krev svého řidiče či řidičky. Režisér pověstný svou zálibou v žánrovém filmu a schopností umně budovat temnou, hororovou atmosféru (viz Spalovač mrtvol, 1968 či Morgiana, 1972) byl zřejmě tím nejpovolanějším tvůrcem, jenž se zpracování takové látky mohl ujmout.

Ve filmu příznačného názvu Upír z Feratu ztvárnila Dagmar Veškrnová (dnes Havlová) nebojácnou řidičku sanitky Mimu, která se nechá přemluvit, aby se ujala šoférování „krvelačného“ auta z dílny automobilky Ferat, jež hodlá své luxusní sportovní vozidlo nasadit do blížících se závodů. Zatímco Mima postupně propadá kouzlu černého auta-upíra a stává se na něm závislou, její bývalý kolega doktor Marek v podání Jiřího Menzela se snaží dopátrat, kam zmizelo tělo bývalé řidičky, a přijít na kloub tajemství podivného vozu. Tím, kdo mladou ženu pro spolupráci zlanaří, je bývalý závodník Kříž a nynější zástupce firmy Ferat, jehož ztvárnil Petr Čepek. Herec s uhrančivým pohledem a ďábelským charizmatem svým projevem rovněž přispěl k potemnělé náladě filmu.

Přestože dnes, po více než pětatřiceti letech od svého vzniku, může Upír z Feratu v některých pasážích působit úsměvně a díky spletitému ději i místy zmatečně, nelze mu upřít pozici nevídaného počinu v rámci domácí kinematografie. Československé černé „Auto zabiják“ ve spolupráci s výtvarníkem Theodorem Pištěkem, jenž měl na starosti jeho design, vytvořili vývojáři z oddělení soutěžních a závodních vozů z mladoboleslavské a kvasinské Škodovky. Vůz, který je dodnes k vidění v muzeu firmy, původně vznikl už v roce 1971 v bílé barvě a s jinými světlomety, nikdy se však nezačal vyrábět sériově.

Jana Bébarová
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Upír z Feratu



POZOR SPOILER!!!

Mima je řidička sanitky. Občas jezdí jako blázen, což jejího častého spolucestujícího doktora Marka, dosti irituje. Jednou se ocitnou i se sanitkou na konci města, kde udané číslo domu neexistuje. Při cestě zpět je zastaví auto a z něj vystoupí dívka. Ta si stěžuje na potíže s nohou. Marek ji jen zběžně vyšetří. Později má táž dívka autonehodu. Marek pak chce vědět, jak to vlastně s ní dopadlo. Ocitá se na pitevně, kde mu lékař sdělí, že si ona dívka, Luisa Tomášová, zlomila vaz. Podle Marka je to nesmysl. Pak jej navštíví nějaký doktor Kaplan. Ten tvrdí, že auto je biologický stroj a jezdí na krev. Marka tak zas moc nepřesvědčí. Ten zjistí, že Mima zmizela a následně jde zkontrolovat rakev Tomášové. Místo těla v ní nalézá jen hlínu. A setká se tam s Luisinou sestrou Klárou. A také jej osloví přímo firma Ferat, prostřednictvím stejnojmenné madame. Marek s Kaplanem stále chtějí vidět motor auta a tak vlezou d hangáru, kde se auto nalézá. Jsou však polapeni. Marek stále sbírá informace, když jej navštíví Mima, která se svlékne se a… Marek myšlence auto = upír propadne a do toho se chystá důležitý závod. Ten konečně započne, ale vypadá to, že Ferat bude mít spoustu problémů…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Upír z Feratu



Se sanitkou, ve které je doktor Marek a řidička Mima, závodí podivné futuristické vozidlo. Při zpáteční cestě ho nacházejí mimo vozovku a řidičku Luisu zraněnou. Marek ji chce poskytnout první pomoc, ale firemní tým mu v tom brání. Vše natáčí televize, záběry slouží pro propagaci nového vozu zahraniční firmy Ferat. Reklama je cílena na blížící se závody, na které najímá firma bývalého závodníka Kříže jako poradce a trenéra. Ten se zná i s Mimou a začíná ji lanařit, aby na závodech řídila nový model vozu Ferat. Dr. Marek zase hledá raněnou Luisu v nemocnici, posílají ho na pitevnu, ale mrtvola tam už není. Do toho začne Marka pronásledovat podivín s teorií, že auto Ferat jezdí na řidičovu krev, jde podle něj o moderního upíra, který fascinuje své oběti stejně, jako tradiční upíři a lidé se stávají jeho dobrovolnými obětmi.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Upír z Feratu



Hororový snímek režiséra Juraje Herze je přepisem povídky Josefa Nesvatby Upír po dvaceti letech. Vypráví spletitý příběh začínající automobilové závodnice Mimi, která má možnost jezdit s mimořádně kvalitním vozem. Její přítel doktor Marek je však znepokojen záhadami, které atraktivní model automobilky Ferat provázejí, a uvědomuje si nebezpečí, které jeho dívce hrozí. Ukáže se totiž, že automobil funguje na neobvyklé palivo – lidskou krev…

Juraj Herz nešetřil atraktivními efekty, které však odpovídají zvolenému žánru. Velkou pozornost mezi diváky – fanoušky motorismu – vzbudil i design auta Feratu z rukou výtvarníka Theodora Pištěka (v té době se dokonce rozpoutala polemika o tom, proč takový vůz skutečně nevyrábíme). Velký podíl na účinku snímku měla i kamera Richarda Valenty a herecké výkony hlavních představitelů – Jiřího Menzela a Dagmar Veškrnové. V dalších rolích se představí Petr Čepek jako cynický trenér Kříž, Jan Schmid v roli doktora Kaplana a Zdenka Procházková jako madam Ferat.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Upír z Feratu



Sci-fi horor o automobilu poháněném lidskou krví natočil v roce 1981 Juraj Herz. Námětem mu byla povídka Josefa Nesvadby Upír po dvaceti letech, dovedně a vtipně parafrázující věhlasný film F. W. Murnaua z němé éry. Začínající závodnice Mima má možnost jezdit s mimořádně kvalitním vozem, který však funguje na neobvyklé palivo. Jen Mimin přítel dr. Marek si uvědomuje nebezpečí, hrozící každému, kdo se zaplete s automobilkou Ferat…
Ostrava Kamera Oko 2011


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Upír z Feratu



Začínající automobilová závodnice Mima má možnost jezdit s mimořádně kvalitním vozem, který však funguje na neobvyklé palivo - na lidskou krev. Jen její přítel dr. Marek si uvědomuje nebezpečí, které hrozí všemkdo se zapletou s automobilkou Ferat...
Dodnes je hoden yctivého obdivu důvtipný způsob, jakým se podařilo naplnit všechny potřebné danosti žánru i v dobách, kdy všechny stupně schvalovacího řízení považovaly horor za úpadkový žánrový typ, nevhodný pro českého diváka. Ale vydrží se dívat i ti, kdo horory nemají rádi.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

16:05 - 17:00

2 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

ČT2 - Bitvy 2. světové války v barvě

15:45 - 16:30

22 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:35 - 16:57

32 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:25 - 16:40

42 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Igor Teleky

Teleky Igor

Naposled navštívené:
Igor Teleky

Teleky Igor