Zari
ohodnotit

U mě dobrý

Další název:
I'm All Good
Žánr:
Rok:
2008
Délka:
102 minut
Premiéra v ČR:
15.5.2008
„Kamarádi z malé zahrádkářské kolonie, skořápkáři a malý velký podraz.“
Popis / Obsah / Info k filmu U mě dobrý



V zahrádkářské kolonii na Libeňském ostrově se počátkem 90. let schází v malé hospůdce U Buddyho parta kamarádů, nepříliš úspěšných, přesto ve svém skromném světě více či méně spokojených outsiderů. Bývalý disident Tonda, který vede hospodu se svým synem, pankáčem Jáchymem, a družkou Andulou, rybář Láďa s kamarádem Frantou, nesmělý Kája, Tondův otec Balun, Jáchymova přítelkyně Bára a bývalý kouzelník Mrklas, jehož přezdívka je zkomoleninou jeho uměleckého jména Mr. Class. Hrají desetníkový mariáš, prožívají drobné životní radosti i ústrky, ať už je to Kájova nepříjemná manželka Jíťa, neochota ostatních hrát karty s Mrklasem nebo Tondovy starosti se zlodějíčkem Pepem. Všichni se ale jednoho dne spojí, aby pomohli Kájovi, který zabloudil na velký bleší trh a stal se obětí bandy skořápkářů, jež ho obrala o pracně nabyté úspory. Mrklas, kterého nešťastný Kája požádá o pomoc, vymyslí podraz. Potřebuje však pomoc všech štamgastů Tondovy hospůdky. Vysvětlí jim, jak funguje podvod se skořápkami a v čem spočívá jeho plán. Samozvaní mstitelé nadšeně vezmou spravedlnost do svých rukou a pustí se do velkého dobrodružství.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu U mě dobrý



Poetická filmová komedie zasazená do prostředí hospody U Buddyho, kterou v malé říční zátoce vede hospodský Tonda a jeho družka Andula. V hospůdce se schází skupinka přátel, mezi nimi i Kája, který si mariášem s kamarády kompenzuje svůj sklon ke gamblerství. Jeho manželství je díky tomu v krizi. Kromě
svého platu hlídače v galerii naspořil za léta pózování v převleku za kominíka při focení novomanželů slušnou částku, za kterou chce nyní manželce koupit dlouho slibovanou dovolenou u moře. To vlije do jejich vztahu nový život. Kája ale ve slabé chvilce prohraje veškeré úspory ve skořápkách na tržnici. Aby neztratil znovu nabytou lásku své ženy, požádá o pomoc své přátele od Buddyho. Společnými silami se jim nakonec podaří gang skořápkářů obehrát a peníze získat zpět. Pro Káju je prožitý strach ponaučením a ostatní si svým jednáním potvrdí své kamarádství a uvědomí si, jak je pro ně důležité.
Český film 2008


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu U mě dobrý



Filmová komedie na motivy povídek Petra Šabacha, podle scénáře Petra Jarchovského v režii Jana Hřebejka.
 
U MĚ DOBRÝ se ohlíží do devadesátých let, do doby našich prvních krůčků na novém, neprobádaném území rašícího kapitalismu v Čechách. Šest přátel, zahrádkářů a rybářů, se schází v malebné přístavní hospodě  U Buddyho na Libeňském ostrově. Jejich poklid, který tráví u desetníčkového mariáše, skončí ve chvíli, kdy se jeden z nich stane obětí falešných hráčů z Vysočanské tržnice. A tak jako ve starých westernech, berou i naši přátelé zákon do vlastních rukou. Na horkém území tržnice, které se hemží lehkými děvami, pašeráky, zloději, podvodníky i úplatnými policajty se pokusí získat zpět třicet šest a půl tisíce v použitých bankovkách. Podaří se jim to díky jejich kamarádství, odvaze, mazanosti, notné dávce štěstí a především díky protřelosti hráčského esa, hochštaplera a ekvilibristy Mistra Classe. Velevážené publikum, máte-li rádi humor, napětí a trochu romantiky - račte vstoupit. Film U MĚ DOBRÝ je tu pro vás!
DL filmu


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu U mě dobrý



Devět let po Pelíšcích se filmový štáb v čele s Janem Hřebejkem vrací do
Košíř na místo činu. Jen o pár bloků dál, kde vznikly památné scény jako „maršál Malinovskij“ nebo knedlíko-noková hádka, se od 14. srpna natáčí komedie U mě dobrý. Jan Hřebejk spolu se scenáristou Petrem Jarchovským a producentem Ondřejem Trojanem slibuje, že film s hvězdným obsazením bude návratem k divácky nejvděčnějšímu žánru – komedii právě ve stylu Pelíšků. Nahrávají tomu kromě podobných lokací dvě věci. Do hlavní role obsadili Bolka Polívku – a vedle něj další osvědčené hvězdy, Jiřího Schmitzera, Petra Formana a nově Miroslava Vladyku, Josefa Somra nebo Lenku Vlasákovou. Hlavně ale: opět se inspirovali historkami svého oblíbence Petra Šabacha.

Mariášová komedie U mě dobrý bude připomínat nejen Pelíšky a Pupendo. „Jelikož je to Šabach, film bude blízký našim předchozím komediím. Zároveň si však myslím, že by mohl pamětníkům připomenout Rozmarné léto
nebo Slavnosti sněženek,“ míní Jan Hřebejk. Pohoda rozmarného léta u řeky by měla na diváky dýchat díky tomu, že většina děje se odehrává u Vltavy na Libeňském ostrově, kam se štáb přesune za týden. „Stvořili jsme svět, jaký je nám blízký: zahrádkářskou kolonii kdesi u vody s jejími obyvateli. Dějově bude film zapadat do začátku 90. let,“ popisuje námět filmu Jan Hřebejk.

Bolek Polívka ztvární roli vysloužilého varietního kouzelníka Mrklase, Jiří Schmitzer Tondu, který točí v provizorní hospůdce pivo, Miroslav Vladyka koktavého smolaře Káju. „Ženských postav je tentokrát míň, ale objeví se tam dvě herečky, jimž se velmi obdivuji. S Lenkou Vlasákovou jsem spolupracoval v pražském divadle Na Jezerce a Simonu Babčákovou jsem chtěl už dlouhá léta obsadit – teď bude hrát Kájovu partnerku. Její roli ještě vylepšíme, protože tak dobrá herečka potřebuje mít prostor.“ V úloze Tondova syna Jáchyma se ocitne Mário Kubaš. Jan Hřebejk obsadil také celou řadu přátel ze smíchovského přístavu a své oblíbené herce malých rolí, jako je Andrej Toader.

Zatím si můžeme jen představovat, jak ospalou letní náladu filmové osady u řeky rozvíří nečekaný proud událostí. V chlapech se probudí klukovská duše žíznící po dobrodružství. A po spravedlnosti. Jelikož si při své bláznivé akci užijí náramnou legraci, napovídá, že by se i divák mohl báječně bavit a s napětím čekat, jak to všechno dopadne.

Stejně jako ve všech Hřebejkových filmech bude nezanedbatelnou roli hrát i hudba – ta by měla být zčásti dobová. Režisérovi se povedl jeden zajímavý úlovek: „Na tržišti ve Vysočanech jsem narazil na Rusy, kteří prodávají ruské filmy na DVD
a ruskou hudbu. Z jejich auta
se linula písnička z přelomu 80. a 90. let – jejich osobní výběr diskotékové hudby mě okamžitě zaujal. Už tedy mám jednu ruskou písničku, kterou tam určitě použijeme.“ A přiznává, že se svým týmem vždycky používali obdobné hudební „ptákoviny“. Když například Jiří Kodet v Pelíšcích představoval projekt pomníku, scénu podbarvovala islandská lidovka. „Fungovalo to, tak věřím, že i ruská píseň potěší!“ říká Hřebejk s úsměvem.

Podle knížek Petra Šabacha napsali Jan Hřebejk s Petrem Jarchovským už tři filmy. Původně uvažovali dokonce i o komediálním seriálu - tak se jim Šabachovy povídky líbily. Seznámili se se spisovatelem v roce 1988, kdy vyšla knížka Jak potopit Austrálii. Fascinovala je nejen povídkou Šakalí léta, která se stala základem jejich filmového debutu. „V těch povídkách byly všechny ctnosti pozdějších Šabachových věcí - humor, poezie. Od Šakalích let přes Pelíšky k Pupendu jsme se poetice Petra Šabacha vlastně přibližovali. Teď jsme vybrali jednu z povídek a obohatili jsme ji o motivy z dalších tří. Věřím, že v tomto filmu se nám Petrův humor a poetický laskavý pohled podaří ještě posunout dál,“ uzavírá Jan Hřebejk. Návrat ke komediálnímu žánru diváci brzy pocítí i u hřebejkojarchovského filmu Medvídek.


Autor: rudab

Popis / Obsah / Info k filmu U mě dobrý



Jan Hřebejk a Petr Jarchovský se ve filmu U mě dobrý vracejí po třech „samostatných“ projektech ke „kořenům“, tedy k prózám svého kamaráda Petra Šabacha. (Vedle motivů a gagů z různých autorových textů je základem povídka Mr. Class ze Šabachovy první sbírky Jak potopit Austrálii z roku 1986.) Pokusili se realizovat čistý žánrový snímek, tedy komedii bez přívlastků. Nakonec jim z toho vyšla situační komedie, v níž velmi důležité funkce mají charaktery postav a originální prostředí. Děj se odehrává v zahrádkářské kolonii na libeňském ostrově, v přilehlém přístavišti a také na velkém bleším trhu v areálu bývalé Kolbenky. Časově je zasazen do počátku devadesátých let, kdy se ještě lidé nechali snadno okrádat skořápkáři nebo asertivními dealery všeho druhu. Snímek se vlastně skládá ze dvou částí. V první se divák seznamuje se zmíněným prostředím a s protagonisty, vesměs osamělými a nepříliš šťastnými existencemi, které si – poučeny životem – vystačí s málem. Středem světa pro ně je hospůdka u hřiště, kterou s nadhledem vede bývalý „androš“ a disident Tonda. Tady se scházejí karbaníci, tedy rybář Láďa s kamarádem Frantou a nesmělý Kája, pronásledovaný svou semetrikou Jíťou, sem chodí bývalý kouzelník Mrklas i Tondův otec Balun. K osazenstvu patří Tondův syn, pankáč Jáchym, se svou dívkou Bárou a Tondova družka Andula s jedenáctiletou dcerou Kačenkou. Po řadě drobných pábitelských historek, spojených občas s „ideologickými“ řečmi, přijde na řadu druhá část, popisující velký podraz, který Mrklas a štamgasti provedou zločineckým skořápkářům za to, že obrali nebohého Káju. – Tvůrci usilovali o natočení pohodového filmu s kvalitním hereckým obsazením a s vlídným humorem hrabalovského ražení. Záměr jim sice možná vyšel, vzniklo ovšem dílko, opírající se o pohodlnou a zaručenou „kvalitu“ a zároveň postrádající cokoliv navíc. Výsledkem je nečekaně plochý film, který snad jednou bude mít hodnotu dokumentu o zaniklé „přírodě“ nedaleko od centra velkoměsta. – Název je odvozen z mariášnické hlášky.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2008/6


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama