Zari
ohodnotit

Tvář

Twarz

Další název:
Tvár
Žánr:
Země:
Rok:
2018
Délka:
91 minut
Premiéra v ČR:
20.9.2018
„Odvrácená tvář Polska.“
Popis / Obsah / Info k filmu Tvář
Polská režisérka, scenáristka a producentka Małgorzata Szumowská (narozená v roce 1973 v Krakově) ve svých filmech originálně a metodicky pitvá problematiku mezilidských vztahů a směle ohledává témata týkající se národní identity a společenských tabu. Mezi její vrcholné tituly patří manifest panelákového spiritismu Tělo (Ciało, 2015) oceněný na Berlinale za režii, který ukázal, že Szumowská má unikátní dar natěsno se přiblížit vrstevnatosti a neuchopitelnosti skutečného života – našim nejtemnějším obavám, zraněním a strachům – a přitom jej neokázale metaforicky přesahovat. Zatímco v Těle filmařka zkoumala paradoxy současného Polska rozkročeného mezi odumírající tradicí a komplikovanými výzvami přítomnosti, ve své novince už nekompromisně odhaluje mělkou, deformovanou, bigotní a pokryteckou tvář polského venkova.

Hlavní hrdina filmu, maloměstský podivín a excentrik Jacek, miluje heavy metal, svoji holku, malé auto a svého psa. Pracuje na staveništi, kde má vyrůst nejvyšší socha Ježíše na světě. Když jej nečekaně zmrzačí tragická nehoda, obrátí se k němu oči celé země – Jacek se totiž stane prvním občanem Polska, který podstoupí transplantaci obličeje. Začne být oslavován jako národní hrdina a mučedník, ale v zrcadle se nepoznává. A Ježíšova socha roste výš a výš…

Odpoutaná, nekonvenční bajka o vnitřní síle a kráse virtuózně kloubí realismus, fantazijní prvky a černý humor. Szumowská záměrně pracuje s rozvolněnou strukturou, jejíž nevyzpytatelnost ještě umocňuje rafinovaně iritujícími hrátkami s ostřením. Výsledkem je rozmanitá, nekompromisní, ale zároveň mimořádně zábavná studie krize identity, která umně přepíná z komisní frašky do jízlivého společenského komentáře. Tato nebojácná a suverénní plastická operace maloměstské polské mentality patří k nejlepším a nejodvážnějším filmům letošního roku.

Aleš Stuchlý

Letní filmová škola Uherské Hradiště 2018


Popis / Obsah / Info k filmu Tvář
Hlavný hrdina Tváre – malomestský čudák a excentrik Jacek – miluje heavy metal, svoje dievča, malé auto a svojho psa. Pracuje na stavenisku, kde má vyrásť najvyššia socha Ježiša na svete. Keď sa nečakane zmrzačí pri tragickej nehode, obrátia sa k nemu oči celej krajiny – Jacek sa totiž stane prvým občanom Poľska, ktorý podstúpi transplantáciu tváre. Tvár je nespútaná, nekonvenčná bájka o vnútornej sile a kráse, v ktorej sa virtuózne kĺbi realizmus, fantazijné prvky a čierny humor. Szumowska zámerne pracuje s rozvoľnenou štruktúrou, ktorej nevyspytateľnosť ešte umocňuje rafinovanou hrou s ostrením. Výsledkom je nekompromisná, ale zároveň mimoriadne zábavná štúdia krízy identity, v ktorej sa umne prepína z komisnej frašky do uštipačného spoločenského komentára.

Film Europe SK


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Pustina (2016) [TV minisérie]

00:20 - 01:20

54 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - Pluk mizerů

00:50 - 01:50

24 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

NOVA - Křižovatka smrti 2 (2001)

23:30 - 01:20

104 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Prima - Šefové na zabití (2011)

23:45 - 01:45

89 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Reklama