Zari
ohodnotit

Tunelové krysy

Tunnel Rats

Další název:
1968 Tunnel Rats
Rok:
2008
Délka:
92 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Tunelové krysy
Válka je ošklivá věc. A stejně jako dala druhá světová vzniknout japonským sebevražedným pilotům kamikaze, válka ve Vietnamu porodila jiný specifický druh válečníků: tunelové krysy. Šlo o dobrovolníky pěchoty USA, kteří ozbrojeni pouze pistolí, bajonetem a ruční svítilnou podnikali výpravy do sítě obrovských podzemních tunelů, jež na svém území vybudoval komunistický Vietkong. Poslání těchto amerických jednotek bylo jednoznačné: zničit krtka. Po čtyřiceti letech se jejich příběhu ujal vyhlášený režisér béčkových krváků a videoherních adaptací, doktor Uwe Boll. A ještě ten samý rok za tento film získal Zlatou malinu pro nejhoršího režiséra. V pořadí již pátou.

Když k tomu přičteme, že námět napsal Dan Clarke, producent všech ostatních Bollových děl ověnčených zmíněnou známou anticenou, mohlo by se zdát, že neštěstí na filmovém plátně bylo nevyhnutelné. Jenže šedá je teorie a zelený strom života, a to i v případě, že se jedná o exotický strom v dusném vlhku vietnamské džungle. Přenést na plátno hrůzu jednotlivce z bloudění nekonečnými tunely plnými pastí a nepřátel se Tunelovým krysám daří na výbornou. Celková stavba filmu, od nekonečně dlouhé expozice po nekonečně dlouhé exekuce v klaustrofobických prostorách neviditelné války, dává opakovaně pocítit, že ve válce opravdu nezáleží na tom, kdo má pravdu. Záleží pouze na tom, kdo přežije.

Vzhledem k tomu, že jedna věc je celou tuto nepříjemnou zkušenost sledovat, a jiná je ji zažít, hodí se dodat, že Tunelové krysy se dočkaly i pokračování. Hlavní hrdina v něm pátrá po osudech postav prvního dílu – a tím hrdinou je přímo divák, protože se jedná o videohru, distribuovanou na PC platformě Steam. Za pár korun můžete tedy nyní již skoro na vlastní kůži pocítit, jaké to je být sám v temnotách.

A mimochodem, doktor Boll od doby Tunelových krys už žádnou další Zlatou malinu neobdržel…

Radim Kučera
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Tunelové krysy
POZOR SPOILER

Nějaký muž se plíží podzemní chodbou. Náhle je zespodu proboden.

Vojenský gazík přiváží dopisy a také nováčky. Jsme totiž v džungli a ve válce. Tito mužové mají za úkol prozkoumávat chodby v podzemí, které nadělali nepřátelé. Zatím se však baví, meditují a hádají. Také jsou svědky trestu oběšení pro vietnamského snipera, který jim zabil pět kamarádů. Je zde jeden muž, který s tím nesouhlasí.

Další den se vyráží do akce. Najdou poklop do podzemí a začínají svou práci. Jeden z nich, Garraty, se spustí dolů, ale tam je ukrytý střelec a Garraty na následky zranění umírá. Z tunelu jsou vytaženi dva příslušníci Vietcongu a do díry vlezou dva Američané. Porteson a Johnson. Po překonání jedné pasti naleznou další východ směrem nahoru a Johnson míní vylézt ven. Zde však již číhá Vietnamka a probodne mu bambusem krk. Hodí do díry granát a mizí. Potterson je zasypán, ale snaží se dostat ven. Další vojáci lezou pro něj a seržant padá do pasti. Verano mu chce pomoci, ale nedá se to. Vzápětí dochází ke střelbě. Dole i nahoře. Zde na místě i na základně. Mrtvých je hodně a přibývají další a další. Jeden z vojáků už to nezvládá a odmítá se dál norami plazit. Dochází zde k bitce s nožem a Američan vyhrává. Propracovává se dál a dál. Černoch narazil v podzemí na vodu. Když se vynoří, je to přímo ve skrýši Vietcongu. Granátem pořeší situaci a poslechne radu jednoho umírajícího Vietnamce, kudy se plazit dále. I další voják se setkává s vodou, ale ta mu přináší smrt. Černoch se dostává až k východu a ocitá se v dalším pekle. Ale je venku. Poslední muž se norou dostane k matce se dvěma dětmi. Nahoře padají bomby a otřes je všechny zasype. Když se ti dva vyhrabou, nastává boj o život...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Tunelové krysy
Tunnel Rats vypráví o jednotce tzv. tunelových krys, jejíž členové se vydávají do klaustrofóbických tunelů ozbrojeni často pouze ruční pistolí a baterkou a které si vlastnoručně ve vietnamské válce skutečně Vietcong budoval vlastníma rukama, jako kryty před leteckým bombardováním. Tento drsný film ukazuje, jak bylo strašlivé nějaký z takovýchto krytů navštívit.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Tunelové krysy
Ocitáme se v plně zuřící válce ve Vietnamu. Tunnel Rats je název speciální jednotky doslovně přeložené jako "Tunelové krysy". Tato jednotka opravdu dostojí svému jménu, protože je určena k přímému boji v tunelech, které vybudoval Vietcong. Tyto tunely jsou rozsáhlé a mnohdy tak úzké že dospělý člověk má co dělat aby se vešel (obecně vzato byli jednotky Vietcongu malého vzrůstu). Tento snímek nás zavede do útrob tunelů a nastíní hrůzy které se zde odehrávali.

(Pozn. Justik66 - v PC hře Vietcong můžete také nahlédnout do těchto zmíněných tunelů)


Autor: Justik66

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

15 minut již uběhlo
75 minut zbývá do konce

ČT2 - Yellowstonský park - tikající ...

12:40 - 13:30

5 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:25 - 13:35

20 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

12:30 - 13:30

15 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Reklama