Zari
ohodnotit

Tři valčíky

Les trois valses

Žánr:
Země:
Rok:
1938
Délka:
101 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Tři valčíky
"Tři valčíky". Je to takový rozkošný francouzský film, natočený podle velmi úspěšné operety Leopolda Marchanda s hudbou Oskara Strausse. Film režíroval Ludwig Berger, natočil operatér Eugen Schüfftan a hlavní úlohy v něm vytvořili Yvonne Printempsová a Pierre Fresnay.

Opereta nalezla ve svém filmovém zpracování a pojetí novou krásu. Režisér stvořil okouzlující, graciézní film, s technikou obrázků vysoké úrovně. Námět "Tří valčíků" je rozvržen do tří epoch, spojených mezi sebou valčíky a pak dětmi a vnuky svých prvních hrdinů. Začíná v roce 1867, pokračuje v roce 1900 a konči v moderní době, v roce 1939. Je to vlastně valčík tří generací, ve kterém se zhušťuje láska se svými sliby, chybami, rozkoší, zklamáním ale konečným triumfem.

Ač to není nijak snadné spojit dílo, odehrávající se ve třech epochách v jeden harmonický celek, zhostil se režisér tohoto úkolu s překvapující virtuozitou. Jedna část se druží k další čarovným rytmem valčíku. Fotografická krása filmu je v charakteristice doby. Kameraman Schüfftan posuzoval dobu 1867 jako opojení, dobu roku 1900 v jasnějších barvách a poslední fázi, rok 1939 pak v oslňujících světlech. Také výborná je ve filmu technika zvuku. Neztrácí se ani jeden zvuk, ani jedno echo, ani šepot.

Světla a zvuky, harmonie gest tvoří naprostý soulad. Režisér vytvořil film téměř bez kazů, jenž si hraje s ironií života a lásky ve výborné montáži. Yvonne Printempsová byla především Francouzka, a proto o to víc žena, než kterákoliv herečka, stkví se, okouzluje, klaní se, tančí, dělá pirnety, usmívá se, zpívá čisťounkým hlasem a triumfuje přirozeností. Její partner Pierre Fresnay byl výborný, šarmantní a ironický představitel obou markýzů z Chalapcey 1900 a 1939. Ostatní soubor herců dokonale dokresluje místy satirické pojetí divadelního života a filmového zákulisí. Je to nejveselejší část děje, to durdivé a hádavé filmování mnohdy i bláznivé a přesto roztomilé, které skončilo tím, že vnoučata odčinila křivdu matčina, otcova i babiččina a dědova osudu.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Tři valčíky
Příběh začíná v roce 1867 ve Francii za vlády císaře Napoleona III., mladý aristokrat Octave de Chalencey se zamiluje do operetní zpěvačky Fanny Grandpré a proti vůli rodiny se s ní chce oženit. „Druhý valčík“ se odehrává v roce 1900, kdy se Octaviův syn Philippe seznamuje s Yvette, slavnou operní pěvkyní a dcerou Fanny. Třetí část je situována do současné Francie. Yvettina dcera Irene Grandpré je filmovou herečkou, kterou obdivuje Gérard de Chalencey. Teprve v této třetí generaci končí setkání dvou lidí šťastně. Celý příběh je vyprávěn divadelním manažerem Brunnerem a pak jeho synem.

Scénář k filmu TŘI VALČÍKY (Les trois valses) vycházel z operety Drei Waltzer, která byla původně uvedena ve Vídni. Film byl natočen v německo-francouzské koprodukci a režie se ujal německý režisér Ludwig Berger. Hudební složku, která byla pro film podstatná, obstaral Oscar Straus (1870-1954). V hlavní trojroli umělkyně a aristokrata hráli Yvonne Printemps a Pierre Fresnay, kteří byli v reálném životě partnery a hráli spolu ve více filmech. Ve Francii měl film premiéru 14. prosince 1938.


Autor: argenson

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama