Zari
ohodnotit

Tři

3

Další název:
Tri; Three
Rok:
2010
Délka:
119 minut
Premiéra v ČR:
14.4.2011
„Manželé čtyřicátníci se nezávisle na sobě zamilují do stejného muže...“
Popis / Obsah / Info k filmu Tři
Novinářka Hanna a architekt Simon jsou úspěšný pár žijící v Berlíně v harmonickém svazku, který trvá již dvacet let. Různé aférky, plánování dítěte a svatby, každodenní starosti i radosti mileneckého páru, to vše mají za sebou. Až do okamžiku, kdy do jejich života vstoupí atraktivní Adam. Problém je v tom, že Hanna ani Simon o svých vzájemných citech k Adamovi netuší…

Milostný příběh, ve kterém nechybí smysl pro humor, nečekané zvraty a překvapení je natočen s dynamikou a s citem pro výtvarnou stránku. Každá část příběhu zapadá do dokonalé mozaiky, ve které se osudy tří hlavních hrdinů propojí. Snímek poukazuje k tanci, divadlu, sochařství a pohrává si i s filmovými citacemi /např. ze slavného filmu ZÁZRAK V MILÁNĚ /1951, režie Vittorio De Sica/.

Tykwer i ve svém posledním filmu řeší své oblíbené téma lásky, mezilidských vztahů a dotýká se nadčasových otázek života a smrti. Zabývá se problémem krize středního věku, svobody jedince, jeho sexuální orientace a záměrně se vymezuje vůči tradičnímu pojetí partnerského svazku. Oceňovaný současný německý režisér, scenárista a hudebník Tom Tykwer /1965/ patří mezi umělecké a zároveň komerčně úspěšné tvůrce. Jeho filmy jsou pravidelně uváděny na prestižních festivalech a patří mezi očekávané události.

CinemArt CZ


Popis / Obsah / Info k filmu Tři
Čtyřicátníci Hanna a Simon jsou manželé a žijí spolu v Berlíně. Ona je doktorka a moderátorka televizní show, on je inženýr. Přestože jim to ve vztahu klape víceméně po všech stránkách, jiskra mezi nimi už dávno vyhasla a oba občas fantazírují o jiných lidech. Když Hanna potká Adama, pohledného vědce - genetika, ovládne ji nezvladatelná touha a aféra je na světě. Mezitím se Simon snaží vyrovnat se smrtí své matky a také nepříjemnou diagnózou - rakovinou varlat. Po úspěšné operaci chodí Simon v rámci rekonvalescence plavat do bazénu a tam se seznámí s Adamem. Přestože ho muži nikdy nepřitahovali, nedá mu mladý vědec spát. Netrvá dlouho a ti dva se značně sblíží. Adam nemá nejmenší tušení, že Simon a Hanna jsou manželé. Stejně tak si oni nejsou vědomi, že jsou si navzájem nevěrní...

Zdroj: HBO Europe


Popis / Obsah / Info k filmu Tři
Přestože mají otevřený vztah, ve kterém je i nevěra povolena, Hanna a Simon po letech procházejí lehkou deziluzí a jejich vztah přešlapuje na místě. Pro oba se východiskem stává nový poměr, který nezávisle na sobě naváží s Adamem. Film vážně, a přesto s humorem nahlíží do života čtyřicátníků, kteří hledají sebe sama, pevný bod v životě i svou sexuální identitu. Tom Tykwer se po evropském velkofilmu „Parfém – příběh vraha“ vrací ke komornějším tématům a žánrovým přesahům, když svou komedii nechá stále balancovat na hranici dramatu. S lehkým vtipem rozebírá i takové věci, jako je rakovina varlat nebo fatální rozpad jednoho vztahu, aniž by své postavy zesměšňoval nebo zjednodušoval jejich situaci.

eurofilmfest.cz


Popis / Obsah / Info k filmu Tři
Uznávaný německý filmař Tom Tykwer po třech mezinárodních projektech natočil v Berlíně milostný příběh atypického trojúhelníku, nazvaný stručně 3 (čti Tři). – Novinářka Hanna a architekt Simon žijí v zaběhnutém partnerském svazku téměř dvacet let. Stále se mají rádi a respektují jeden druhého. Jenže přichází krize středního věku a oba si začínají uvědomovat vlastní smrtelnost, kterou intenzivně připomene mužovo nádorové onemocnění a smrt jeho pragmatické matky. Nezávisle na sobě se seznámí s výzkumníkem kmenových buněk Adamem, který každému z nich dokonale zamotá hlavu. Dosud heterosexuálnímu Simonovi nabourá jeho „deterministické pojetí biologie“ a sám si přijde s oběma na své. Celý příběh nezvyklé trojice je vlastně originálně „odvyprávěn“ už v úvodní taneční scéně. – Smířlivě laděný snímek má občas ironicky intelektuální či odborné dialogy, jeho kouzlo však spočívá v proplétání osudových náhod, v laskavém humoru, v závěrečné katarzi a v zajímavě předvedených postavách. Tom Tykwer se podle svých slov pokouší hodnotit současné vztahy, provokativním způsobem si pohrává a experimentuje s variantami, jak je pojmout, k čemuž využívá moderní filmovou řeč.

-kat-, Filmový přehled 2011/6


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

00:55 - 01:20

16 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

ČT2 - Šikmá věž v Pise

01:05 - 02:05

6 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

01:10 - 02:10

1 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

00:35 - 01:30

36 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Reklama