Zari
ohodnotit

Touha zvaná Anada

Túžba zvaná Anada

Další název:
Něco nese voda; Hrst plná vody
Žánr:
Rok:
1969
Délka:
117 minut
Premiéra v ČR:
12.2.1971
„Baladický příběh o lidech a řece.“
Popis / Obsah / Info k filmu Touha zvaná Anada
Po zisku Oscara za Obchod na korze se mnozí američtí producenti pokusili využít úspěchu a nabízeli autorům řadu námětů k česko-americké koprodukci. Nakonec uspěla malá newyorská firma MPO Videotronics, která vlastnila práva na román maďarského autora Lajose Zilahyho Něco nese voda. Tak začala první Kadárova zkušenost s kapitalistickou filmovou výrobou.
Do procesu tvorby zasáhla srpnová okupace Československa v roce 1968, natáčení bylo přerušeno a Kadár s rodinou emigroval do USA. Výroba byla obnovena až v roce 1969, komplikace ale způsobily, že československá verze měla premiéru až na jaře 1971 v podstatě s negativními kritikami, naopak americká v létě 1971 u kritiky zvítězila.
Prolog příběhu vypráví o osudu rybáře Jánoše, který žije s rodinou s větší či menší mírou klidu na ostrově uprostřed Dunaje. Jánoš zachrání topící se mladou ženu Anadu. V jeho domě se tak objeví vetřelkyně, jiný svět, který mu začne nastavovat zrcadlo. Vykolejí ho a nutí ho podívat se na celý předešlý život z jiného úhlu. Nakonec dospěje k rozhodnutí, že se kvůli Anadě musí zbavit vlastní ženy.
Pro Kadárovu interpretaci je přitom podstatné, že je mu z etické stránky zcela jedno, zda vražda byla či nebyla dokonaná, protože postačující je už samotný úmysl.
Atmosféra, kterou Kadár v celém filmu udržuje, připomíná vyprávění pohádkové legendy, která se traduje z generace na generaci.
Když se Anada ve finále ztratí ve vodách Dunaje, odkud do příběhu vstoupila, zůstává otevřené, zda se to všechno opravdu stalo, anebo šlo jen o halucinaci vyčerpaného nemocného rybáře.
Václav Macek, 36.LFŠ 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Touha zvaná Anada
Slovensko-maďarské pomezí někdy ve 20.letech: Záhadná dívka, která si nechá říkat Anada, se nečekaně objevila ve vodách Dunaje. Po čase stejně náhle zmizí ze života rybáře Jánoše, který bude už napořád poznamenán tímto nevysvětlitelným setkáním...
Baladický příběh o lásce, milostné touze a věrnosti byl realizován v česko-americké koprodukci a v zajímavém mezinárodním hereckém obsazení. V době natáčení se asi ještě ani nedalo předpokládat, že půjde o poslední společnou spolupráci autorské dvojice Kadár-Klos. J. Kadár v následujících letech pracoval v USA a Kanadě. E. Klos se (pokud mohl) věnoval pedagogické činnosti a psaní pamětí.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Kde domov můj? (2016) [TV pořa...

18:25 - 18:55

17 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

ČT2 - Úžasná Albánie

18:40 - 19:25

2 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

18:30 - 19:30

12 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

47 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Reklama