Zari
ohodnotit

Toman

Další název:
Zdeněk Toman, rudá eminence (prac. název)
Rok:
2018
Délka:
145 minut
Premiéra v ČR:
4.10.2018
„Obchodník s osudy lidí. Film Ondřeje Trojana, režiséra filmů Želary a Občanský průkaz.“
Popis / Obsah / Info k filmu Toman



POZOR, SPOILER

Začíná rok 1945 a BBC vysílá jménem Masaryka pozdravy. Právě je STBákem vyslýchán muž mnoha jmen. Ovšem se stejným příjmením Toman. Jeho pochybná kariéra začíná na zakarpatské Ukrajině, v repatriačním v oddělení, kde bere úplatky, ale také dává. V Košicích se počátkem dubna setkává se členy poválečné vlády, jmenované Benešem. V květnu pak přechází Toman i s manželkou do Prahy, kde mají i nový byt. Zde začínají obchody, které asi nejsou zrovna legální, ale jsou pro stranu. Toman létá do Anglie a zpět a výdělek zčásti dává komunistům a část si nechává. Též si občas užije se svou sekretářkou. V říjnu pak dostává za zásluhy vilu.

Jeho kariéra pokračuje, ale občas se objeví zádrhel. Například anonymní dopis s udáním na soudruha Bártíka. Ten Toman před jinými okázale krčí a zahazuje. Začínají další čachry s lidmi a Tomanova manželka mezi nimi hledá ty své. Celou akci s nimi vede Angličan Jacobson. Ten se pokouší o dohodu s Tomanem. Nu, a za peníze v Praze dům, jak se říká. Tomanová se ocitá až v tranzitním táboře, kde se snaží pomáhat. To se jejímu muži donese a dává ji sledovat. Pak jí za to dá najevo svou nelibost.
Na veliké oslavě vybraných soudruhů se začíná hodně projevovat Gottwald. A po ní si Tomanovi dělají malého a nového komunistu.

Gottwald už rozděluje své lidi a proti Tomanovi začne pár lidí kout pikle. On se však stále ještě drží, ovšem až do doby, kdy ruský poradce objeví jeho minulost. Totiž to, že vycestoval jako polský Žid do Německa. Začíná se to celé kácet k zemi a do toho přichází Gottwaldova „choroba“. Paní Tomanová už jede do porodnice, její manžel se na oslavě narozenin dozvídá, že se strana začíná zajímat až moc o jeho původ. A tu přichází Gottwaldovo vítězství, jeho revoluce a zabrání majetků.

V Tomanově kanceláři už je někdo nový a Toman sám zapírá, že by měl trezor. Když mu pak zavolá sám veliký Gottwald, že zklamal, je i jemu situace jasná. Nestihne však zareagovat. Ještě přichází „sebevražda“ Jana Masaryka. Kriminálka je komunisty z případu odvolána. Masaryk je pohřben dne 3. března 1948 a poté je Toman ve své vile přepaden agenty STB. Tím se ocitá v jejich spárech. Na celou situaci reaguje jeho manželka Pavla neadekvátně. Syn Ivan je pak přidělen k dispozici státní bezpečnosti, ta se má o něj postarat. Majetek si rozdělí páni mezi sebou.

Jednoho krásného dne Toman rafinovaně prchá z vězení. Je kvůli tomu veliký poplach a zdá se, že vězeň nemá sebemenší šanci uniknout…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Toman



Po výpravných historických a životopisných snímcích Masaryk (2016; r. Julius Ševčík) a Milada (2017; r. David Mrnka) přichází režisér, scenárista a producent Ondřej Trojan s dalším obdobným filmem Toman. Zatímco se zmíněné tituly věnovaly předním českým politikům (Janu Masarykovi a Miladě Horákové), Trojanův snímek se zabývá temnou osobností v pozadí, jejíž kariéra vrcholila v období třetí republiky, tedy v letech 1945-1948. Sleduje životní dráhu komunistického právníka (slovensko-maďarského Žida) Zdeňka Tomana (1909-1997), který strávil válku jako úředník v exilové londýnské vládě a na jejím sklonku působil jako repatriační úředník na Podkarpatské Rusi. Po válce přichází do Prahy a díky přátelství s vysoce postavenými funkcionáři získává místo ve vedení rozvědky s úkolem opatřovat ilegální peníze na volební kampaň komunistů. Projeví se jako dokonalý politický šíbr, zkušený manipulátor a také jako kšeftař a šmelinář, který si značnou část peněz, získaných zejména z Británie prodejem pašovaných šperků a diamantů, ponechává pro sebe. Zároveň se uplatní i jako muž, který dokáže dostat přes české hranice tisíce židovských uprchlíků z Polska či z Maďarska, kde vládne antisemitismus. I za ně si nechává dobře zaplatit šéfem americké humanitární organizace. Děj je uvozen výslechem zatčeného Tomana v roce 1948 a končí jeho útěkem přes hranice po dobrodružném úniku z vězení v tomtéž roce. S popisem jeho činnosti v letech 1945-48 se tvůrci věnují i mužovu soukromému životu s manželkou Peslou, jež po jeho zatčení spáchá sebevraždu. Závěrečné titulky (v nichž jsou vedle fotografií představitelů i fotografie skutečných osob) stručně postihují osud nejen Tomana a jeho rodiny, ale i dalších lidí z jeho okolí. – Jako námět posloužily rozhovory Franka Reisse se Zdeňkem Tomanem-Goldbergerem a historické prameny. Autoři se koncentrují na pokud možno věrný záznam událostí, přičemž uvádějí na plátno téměř sedmdesát postav; jejich jména a funkce jsou sice uvedeny v podtitulcích, ale množství aktérů navzdory tomu znesnadňuje divákovi orientaci. Nesporně zajímavé a důležité dílo tak trpí zahlceností a až přílišnou popisností. Nicméně přináší důležité informace o zrůdnosti komunistické ideologie a jejích vykonavatelů, usilujících o bezvýhradné ovládnutí státu. Hrůza nastoleného režimu se později naplno projevila v politických procesech, jež „semlely“ jak Tomanovy protivníky, tak spojence. Zároveň je zde naznačen důvod (tedy vydírání z Tomanovy strany), proč Jan Masaryk jako ministr zahraničí nepodal v roce 1948 demisi s ostatními demokratickými členy vlády a tím umožnil Gottwaldovi jeho puč.

Zdroj: -tbk- / NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Toman



Filmové drama režiséra a producenta Ondřeje Trojana o vzestupu a pádu na pozadí doby, která dodnes ovlivňuje naše životy.

Neuvěřitelný a pravdivý příběh rozporuplné osoby Zdeňka Tomana, šéfa naší zahraniční rozvědky, který významně ovlivnil vývoj v poválečném Československu, bezskrupulózního obchodníka s obrovskou mocí a zásadním úkolem. Sehnat peníze, které komunistům vyhrají volby. A Toman peníze sehnat uměl. Pro sebe, pro rodinu i pro stranu. Šmelina, vydírání, kasírování válečných zločinců i jejich obětí. Neštítil se ničeho. Cena, kterou za svou kariéru zaplatil on i jeho blízcí, byla pak vysoká.

Film odkrývá období tzv. třetí republiky, temné roky 1945 – 48, a příběh člověka, o kterém se nikdy nemluvilo.

Režisér Ondřej Trojan přináší na plátno nejen napínavý politický thriller, ale i co nejvěrnější dobovou rekonstrukci skutečných událostí opírající se o nezvratná archivní a očitá svědectví.

Producent filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

01:45 - 02:15

18 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

ČT2 - Zatopené osudy (2008) [TV seri...

02:00 - 02:20

3 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

01:40 - 02:55

23 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:45 - 02:45

18 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Revizor

Revizor
Revizor

Naposled navštívené:
Revizor

Revizor
Revizor