Zari
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Togger
"Togger". Prostředí redakcí denních listů bývá pro čtenáře novin neznámým světem. Film toto prostředí obvykle ještě zkresluje, poněvadž vidí v novinářích jen onen typ amerických "lovců senzací", zastávajících spíše funkci detektivů než zpravodajů. Německý film "Sedmá velmoc zasahuje" (Togger), hledí však na novinářské povolání věcněji, střízlivěji a vhodně vyzdvihuje i mravní poslání žurnalistiky, jako očisťovatelky veřejného života od dravého kořistnictví a korupčnictví.

Film je dílem mladého režiséra Jürgena von Altena, diváky zavádí do redakčního zákulisí velkého denního listu evropského typu, deníku, jehož vedoucí lidé si jsou plně vědomi významu a odpovědnosti své práce, která v kritice své doby i společnosti jde cílevědomě jen za očistou veřejného života od všech parasitů a kořistníků. Proti podmanivé moci všemocného kapitálu, stojícího ve službách zahraniční finanční skupiny, tu vstupuje v otevřený boj čestný a neúplatný novinář, jehož zásady zvítězí i proti nejostřejšímu nátlaku moci, dík solidaritě a neochvějnosti několika veřejných spolupracovníků. V roli tohoto čestného novináře se uplatnil znamenitý německý charakterní herec Paul Hartmann, úloze jeho spolupracovníka se objevil představitel psychologicky složitých postav Mathias Wiemann.

V hlavní ženské úloze vzkřísil film postavu vynikající herečky Renaty Müllerové, jejíž tragická a především předčasná smrt tak zaskočila a zdrtila celou velkou obec jejich ctitelů. A tak nezapomenutelná představitelka "Soukromé sekretářky" (1931) z prvních let zvukového filmu a desítek dalších rolí vytvořila v postavě dobré kamarádky a věrné spolupracovnice neústupného novinářského bojovníka za očistu veřejného života jednu ze svých nejpřesvědčivějších postav.


Autor: Asmodej

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama