Zari
ohodnotit

The Miracle of Morgan's Creek

Další název:
Zázrak v Morganově potoce
Rok:
1944
Délka:
98 minut
Popis / Obsah / Info k filmu The Miracle of Morgan's Creek
Trudy Kockenlockerová (Betty Hutton), dívka z malého města a slabostí pro americké vojáky, se ráno probudí po divoké rozloučce s novými rektuty, aby zjistila, že se provdala za někoho, na koho si nemůže vzpomenout, a ke všemu je těhotná. Norval Jones (Eddie Bracken), místní chlapec, který je do Trudy roky zamilovaný, se jí snaží pomoci najít cestu ven z jejích nesnází...


Autor: Petrkey

Popis / Obsah / Info k filmu The Miracle of Morgan's Creek
V době 2. světové války se Amerika, bojující za ideály demokracie, ocitala na piedestalu nedotknutelnosti. Nicméně i tehdy měla své groteskní rysy a Preston Sturges je provokativně vykresluje v komedii nehrdinského hrdiny a dychtivé dívky, jež má ve své významové vrstevnatosti i podobu metafory biblického zrození.
V americké kinematografii nebylo tvůrce, jenž by dokázal přivést screwball k tak hutné dokonalosti jako Preston Sturges ve filmech Zázrak v Morganově potoce a o něco později v Hail the Conquering Hero (Ať žije hrdina dobyvatel, 1944), třebaže vznikaly již v jiné
historicko-společenské situaci a za vrcholem tohoto cyklu.
Příběh Zázraku v Morganově potoce je přímočaře vyprávěný a jeho konflikt je vcelku jednoduchý. Řeší, jak jednomu nechtěnému těhotenství dodat potřebné posvěcení manželského svazku. Týká se dospívající, ale ještě stále nezletilé dívky Trudy Kockenlockerové, pro niž je momentálně nejvyšší ambicí taneční zábava s vojáky odcházejícími do zámoří. Navzdory všem otcovým varováním přijde jednoho nešťastného večera do jiného stavu. Naneštěstí si nepamatuje, jak se to stalo a s kým. Jedinou záchranou se jí zdá být otrocky oddaný kamarád Norval, který pro ni však nikdy neměl přitažlivost opravdového muže. Ostatně sirotek Norval Jones je pro fyzickou nezpůsobilost zproštěný vojenské služby. Film vycházející z této tematiky chtěl Preston Sturges natočit již v roce 1937. Tehdy se příběh týkal podobné dívky, jejímž nápadníkem je syn místního bankéře. Když dívka přijde do jiného stavu, finančník zakáže synovi si ji vzít. Dívka se rozhodne ukončit svůj poskvrněný život v místní řece, ale zachrání ji starý poustevník a budoucí matka u něj zůstane. Když posléze porodí šesterčata, všichni místní muži by se rádi k otcovství přihlásili. Dívka prohlásí, že její bývalý nápadník se jen nabubřele vytahuje a největší zásluhu přičte poustevníkovi. Již tehdy si Sturges dobíral pojem neposkvrněného početí. Námět předložený Breenovu cenzurnímu úřadu k předběžnému schválení ovšem neprošel. Bylo proto s podivem, že když byl scénář Zázraku o několik let později předložen znovu (navíc se satirickým výpadem proti vojsku v době, kdy scénáře schvalovala i armádní cenzura ve Washingtonu), Paramount dostal k natáčení zelenou, byť souhlas byl samozřejmě podmíněný mnoha úpravami.
Přes všechny vynucené kompromisy natočil Sturges ojediněle výjimečnou komedii, v níž dokonale kombinuje satirické prvky s ironií, dialogové scény s pohybem kamery, sofistikovaný jazyk se slapstickem.

Věroslav Hába, LFŠ 2014


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama