Zari
ohodnotit

The Mighty Barnum

Další název:
Cirkus Barnum
Žánr:
Rok:
1934
Délka:
85 minut
Popis / Obsah / Info k filmu The Mighty Barnum
Když přišel do našich biografů americký film "The Mighty Barnum", našlo se ještě dost pamětníků tohoto "největšího cirkusu světa" s jeho muzeem zvláštností "Barnum a Bailey". Ano, tento podnik přišel tehdy i do Rakouska a hostoval také na Moravě v Brně, Prostějově a Mor. Ostravě. Při přeplavbě do Ameriky však loď ztroskotala a celý obrovský podnik zahynul ve vlnách oceánu. Zůstal jen pojem "barnumské reklamy".

Jaké byly počátky tohoto cirkusu, o tom vypravoval v obrazech tento film. Žil tehdy před sto lety v New Yorku kramář, rázovitý Yankee, který měl zálibu v nakupování zvláštností, ne snad ze sběratelské vášně, ale s úmyslem, že zřídí muzeum zvláštností, které bude vydělávat peníze. Jeho srdce bylo dětinsky prosté, chování drsné, vzdělání nepatrné, ale hlava plná velkých snů o úspěchu a energie ranami osudu nezlomená. Tak tuto postavu zpodobnil skvostným hereckým výtvorem Wallace Beery.

Jeho pomocníkem byl Bailey Walsch, nějaká ztroskotaná existence z vrstev inteligence, člověk dobrých nápadů a věrný kamarád - tak, jak jej představil divákům Adolphe Menjou. Poprvé se chytlili v New York předváděním chůvy George Washingtona (skutečnost!) a pak to šlo nahoru a dolů v zápase s lidskou pošetilostí i zlobou, se zásahy osudu, až byl položen základ k pozdějšímu světovému cirkusu.

Režie zachytila tento vývoj v řadě realistických obrazů a pěkně po americku vystupňovala jeho napínavost americkými filmovými prostředky v požáru musea zvláštností a zvěřince. Děj prostupuje zřejmě tendence obdivu pro lidi, kteří dokáží co chtějí, a kolikrát jsou podráženi, tolikrát znovu povstanou k boji za nový úspěch - tendence zajisté sympatická, zvláště v době, kdy ve společnosti převládá malomyslnost a škarohlídství.


Autor: Asmodej

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

23:55 - 00:20

4 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

ČT2 - Špinavé ulice (1973)

22:30 - 00:20

89 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

23:05 - 00:00

54 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

23:30 - 00:30

29 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
K Callan

Callan K

Naposled navštívené:
K Callan

Callan K