Zari
ohodnotit

Těžce zamilován

Shallow Hal

Další název:
Ťažko zamilovaný; Schwer verliebt
Žánr:
Rok:
2001
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
30.5.2002
„Největší love story, o jaké jste kdy slyšeli…“
Popis / Obsah / Info k filmu Těžce zamilován
Halovi je devět a reverend Larson, jeho otec, umírá. Žádá syna, aby mu slíbil, že se nikdy v životě nesmíří s průměrností a najde si hezkou ženu. Když obtloustlý a málo přitažlivý Hal dospěje, navštěvuje s přítelem Mauriciem zábavní podniky, kde loví krásné ženy. Dvakrát se mu nedaří. Jeho současná přítelkyně Jill, se kterou měl jen jedno rande, mu řekne, že ji nepřitahuje. Ani v práci není povýšen, jak očekával...
Když odchází od nadřízeného, setká se se známým guruem Tonym Robbinsem, který pomáhá lidem s problémy spojenými s důstojností a odvahou. Uvíznou ve výtahu a Hal mu vypráví o svých snahách získat krásnou ženu. Robbins mu řekne, že takové jednání je povrchní, a zhypnotizuje ho. Od tohoto okamžiku bude Hall hledět jen na vnitřní krásu. Mladík ztratí schopnost rozeznávat fyzický vzhled žen, ale neví o tom. Jednou se na ulici seznámí s krásnou štíhlou dívkou Rosemary. Její otec je ředitel firmy, kde Hal pracuje. Rosemary se svěří, že se přihlásila do zahraničních mírových sborů. Zatímco čeká na povolávací rozkaz, vypomáhá v dětské nemocnici. Hal stále nemůže pochopit, proč o sobě Rosemary tvrdí, že je tlustá. A také ho udivuje, kolik jídla spořádá. Rosemary nemá přítele, a když jí Hal řekne, že je štíhlá, myslí si, že se jí vysmívá.

Zanedlouho pozve Rosemary Hala k sobě domů. Seznamuje se s ředitelem Stevem Shanahanem a při obědě mu nastíní své nápady, jak zlepšit činnost firmy…

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Těžce zamilován
S obavami a s očakávaním toho najhoršieho som sa vybral na jednu z ďalších hollywoodskych komédii Shallow Hal (Ťažko zamilovaný). Kritika na nej nenechala ani nitku suchú a mená tvorcov jej dávali nepriamo za pravdu. Môžu autori prízemností ako Blbí a blbší, Niečo na tej Mary je, Ja, moje druhé ja a Irena - bratia Farrellyovci prekvapiť a ponúknuť niečo viac, ako len trápny a samoúčelný humor? Verte či nie, ale v kine na vás čaká príjemné prekvapenie.




Už úvodná scéna filmu nasvedčuje tomu, že najbližšie dve hodinky sa nemusíte báť stokrát omletých a (ne)vtipných grimasí Jima Careyho. Dokonca som si zo začiatku myslel, že som v zlej kinosále, na inom filme. Hlavný hrdina príbehu Hal (Jack Black) ešte ako deväťročný chlapec dáva pri smrteľnej posteli svojho otca sľub, že si bude užívať len so sexbombami a nikdy sa nezamiluje. Strih, Hal má okolo tridsiatky, sexappealom zrovna nehýri a za každú cenu sa snaží o „zbalenie" všetkých krásnych žien ktoré stretne. Je pochopiteľné, že sa mu veľmi nedarí a nutne potrebuje pomôcť. Práve vtedy sa stretne s pochybným školiteľom a hypnotizérom, ktorý mu umožní zbaviť sa povrchného vnímania konzumnej krásy a vidieť ľudí takých krásnych, aké krásne je ich vnútro. Halov život sa od oslobodzujúcej terapie úplne zmení. V meste sa zrazu objaví mnoho krásnych žien, neskutočne okúzlených Halovým šarmom. Ich krásu ale vidí len on sám a nikto iný. Jednou z tých „krások" je aj v reále veľmi obézna Rosemary, ktorú ale Hal vníma ako štíhlu Gwyneth Paltrow.



Neviem kedy naposledy som sa tak spontánne pobavil a zasmial na americkej komédii, ale bolo to veľmi dávno. Už som sa zmieril s tým, že hollywoodsky humor sa už nezmení a ostane v zaužívaných a na prekvapenie komerčne úspešných žánrových klišé. Scenár bratov Farrellyovcov ale veľmi šikovne vybočil z predpokladaného zamerania a ponúka oveľa viac, ako len vykonštruované scénky gradujúce k očakávaným gagom. Áno, pripúšťam že väčšina vtipov je postavená na základnom nápade (Hal vidí Rosemary ako krásnu ženu) a zavŕšená neskutočne „prepraným" happyendom. Na rozdiel od iných komédii, ale Ťažko zamilovaný naozaj baví diváka a to nie len jeho prvú signálnu. Dokonca na to nepotrebuje ani zaručené ingrediencie vo forme zaschnutých spermií, či padajúcich fekálii. Snímka sa pozastavuje nad umelo vytvorenými symbolmi ženskej krásy a vzájomného povrchného vnímania ľudí. Všetko to spolu funguje a čo je pri komédii najdôležitejšie - aj baví.

Ak sa teda rozhodnete vyraziť na túto príjemnú a miestami drsnú americkú komédiu, doporučujem vám pozrieť si aj záverečné titulky. Autori nám v nich symbolicky odhalili tváre všetkých, ktorí sa na filme podieľali. Za každým jedným tým menom sa skrýva len a len človek, ako za každým z nás...
Peter Konečný, Kinema.sk


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Těžce zamilován
Hal je pěkně povrchní blbec. Na smrtelné posteli slíbil svému tátovi, že bude randit jen s opravdu dokonale krásnejma a mladejma kočkama a to dodržuje. Co si vlastně o sobě myslí? Sám není nic moc a bude si takhle vybírat. Až v pozdějším věku, jednoho podivného dne, zůstane Hal viset ve výtahu a sám osud na něj sešle prostředníka k procitnutí. Tento guru mu naznačí, že opravdová krása není často na první pohled vidět. Zhypnotizuje ho a Hal, který si před tím do kapsy lhal, začne vidět i vnitřní krásu ženy a začnou se mu líbit i dívky - řekněme - barokních tvarů. Prostě se zamiluje do šíleně tlusté Rosemary (Gwyneth Paltrow).Ale je to s jeho zrakem úplně v pořádku?

Bratři Farrellyovi (Já, mé druhé já a Irena, Něco na té Mary je) natočili srandovní filmovou hříčku, která zesměšňuje povrchní a stereotypní pohled na ženskou krásu a zábavně pohlíží na nesmyslný kult hollywoodských plastikových anorektiček.
Perfektně vybraný Jack Black (např. Šakal, Mars útočí) jako zástupce povrchních chlapů a aristokratická krasavice Gwyneth Paltrow (Zamilovaný Shakespeare, Emma), která se převlékla za "tlušťošku", čímž se jí povedlo ještě více upozornit na svou krásu a uplatnit smysl pro humor, rozjíždějí bláznivou komedii, ve které jde samozřejmě hlavně o lásku.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Těžce zamilován
Hal je pěkně povrchní blbec. Na smrtelné posteli slíbil svému tátovi, že bude randit jen s opravdu dokonale krásnými a mladými kočkami a to dodržuje. Co si vlastně o sobě myslí? Sám není nic moc a bude si takhle vybírat. Až v pozdějším věku, jednoho podivného dne, zůstane Hal viset ve výtahu a sám osud na něj sešle prostředníka k procitnutí. Tento guru mu naznačí, že opravdová krása není často na první pohled vidět. Zhypnotizuje ho a Hal, který si před tím do kapsy lhal, začne vidět i vnitřní krásu ženy a začnou se mu líbit i dívky - řekněme - barokních tvarů. Prostě se zamiluje do šíleně tlusté Rosemary (Gwyneth Paltrow). Ale je to s jeho zrakem úplně v pořádku?

Autor/Zdroj: /mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu Těžce zamilován
Bratři Peter a Bobby Farrellyové se prosadili hrubozrnnými buranskými komediemi Blbý a blbější (FP 6/95), Kingpin (1996, FP 3/97) a o trošku „jemnějším“ snímkem Něco na té Mary je (FP 11/98). O svém posledním filmu Těžce zamilován (v doslovném překladu by název snímku zněl „Povrchní Hal“) mluví oba svorně jako o novém směru ve vlastní tvorbě. Dříve jim prý šlo pouze o to, aby se diváci smáli, ale teď by je navíc chtěli i dohnat k slzám. A tak kromě obvyklého farrellyovského humoru, kde tentokrát (až na pár výjimek) nenajdeme jejich jindy tak oblíbené „záchodové“ scénky, obsahuje scénář romantickou love story o tom, že potká-li muž ženu svého srdce, neměl by rozhodně dát na vnější dojem. Ta pravá krása se totiž skrývá někde úplně jinde. Většinou ani není vidět. V případě Halovy vyvolené je ukryta v neuvěřitelně obézním dívčím těle. – Hal Larson slíbil umírajícímu otci, že bude chodit jenom s dokonale krásnými dívkami, které musejí mít hezká poprsí i pozadí. A podle toho se také chová. Tatínek by na něho mohl být pyšný. Ještě kdyby se Halovi u těch krasavic dařilo... Jednoho podivného dne uvízne Hal ve výtahu se slavným psychologem. Ten mu poradí, aby u žen hledal vnitřní krásu, a zároveň na něj zapůsobí malým kouzlem. Od té chvíle vidí Hal u žen jen jejich vnitřní krásu, která se mu ovšem vyjevuje jako krása fyzická. A tak není divu, že mu šíleně tlustá Rosemary zlomí srdce. Jenže každé kouzlo jednou skončí... – Tvůrci těží těžkotonážní humorné situace z prezentování různých lidských abnormalit, ale hlavně ze střídání úhlů pohledu: zatímco očarovaný Hal vidí krásky, lidé z jeho okolí vidí značně odlišnou skutečnost. Z toho vyplývají četná nedorozumění. – Po vzoru Julie Robertsové (ve filmu Zlatíčka pro každého) si i subtilní Gwyneth Paltrowová vyzkoušela dovednost hollywoodských expertů, kteří z ní udělali superobjemnou nešťastnici.
-kat- Filmový přehled 2002/6

Autor/Zdroj: -kat-/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Na forbíně TM (2012) [TV pořad...

00:25 - 01:10

20 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

ČT2 - Mořští vlci (1980)

00:20 - 02:15

25 minut již uběhlo
90 minut zbývá do konce

NOVA - Avengers: Infinity War (2018)

21:55 - 00:55

170 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Prima - Dech života (1987)

00:30 - 03:25

15 minut již uběhlo
160 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Clint B. Youngreen

Youngreen Clint B.

Naposled navštívené:
Clint B. Youngreen

Youngreen Clint B.