Zari
ohodnotit

Teď se nedívej!

Don't Look Now

Žánr:
Rok:
1973
Délka:
110 minut
„Ponurá atmosféra zimních Benátek.“
Popis / Obsah / Info k filmu Teď se nedívej!
Na začátku tohoto mistrovského psychologického thrilleru potká šťastné manželství Laury a Johna noční můra všech rodičů, tragické úmrtí dcerky. Johna, který tragédii instinktivně vycítil, pronásledují výčitky, že jí nedokázal zabránit. Manželé odjíždějí do Benátek, kde potkají sesterskou dvojici starších, výstředních Angličanek. Jedna z nich, slepá jasnovidka, tvrdí, že vidí jejich dcerku…

Vizuálně i významově bohatá adaptace zlověstného příběhu Daphne du Maurier o zlé předtuše. Režisér Roeg využívá expresivního potenciálu italských Benátek a jeho jedinečný střih, fragmentarizující časoprostorové kontinuum, vytváří neopakovatelně zlověstný pocit. V roli Johna, ve své podstatě racionálního muže, který se musí vyrovnávat se smrtí dítěte a fenoménem ženské intuice, exceluje Donald Sutherland, jeho ženu ztvárnila Julie Christieová. Film se proslavil i odvážnou a velmi působivou erotickou scénou manželského sexu mezi Laurou a Johnem. Legenda praví, že návštěvníci pracovních projekcí projevovali velký zájem o záběry právě z této sekvence.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Teď se nedívej!
Psychologický horor na motivy románu Daphne du Maurier. Mladé manželství prožívá tragédii, neboť jejich malá dcerka utonula. Matka se s ní pokouší spojit pomocí média. Manžel tomu sice nevěří, ale začínají se dít stále podivnější věci. Zajímavý nápad, dobře zpracovaný. Herci v hlavních rolích si za svůj výkon zaslouží poklonu.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Popis / Obsah / Info k filmu Teď se nedívej!
Anglická spisovatelka Daphne du Maurierová poskytla svými romantickými napínavými, často až hrůzostrašnými romány a povídkami několikrát náměty filmařům. Nejproslulejším tvůrcem který se jimi nechal inspirovat, by1 A1fred Hitchcock. Britský film režiséra Nicolase Roega z roku 1973 natočený na motivy spisovatelčiny povídky, tedy nikoli náhodou trochu připomíná kino á la Hitchcock. Činí to však pouze povrchně; rovněž proti racionalistickému duchu du Maurierové ulpívá na "ozdobách" a samoúčelném mysticismu. - Angličtí manželé Baxterovi navštíví po tragické smrti dcerky Benátky, kde se John věnuje své práci restaurátora. Laura upadá proti jeho vů1i do vlivu tajemně slepé jasnovidky, která jí neustále vyřizuje varování od jejich mrtvého dítěte. Nakonec je právě John, usilující o vysvětlení své vlastni schopnosti předvídáni zlých události, osudově zasažen mocí podivného, cizího světa. Pečlivě budovaná atmosféra tajemství a narůstajícího nebezpečí přímo volá po vysvětlení, které však autoři filmu zavrhují a nechávají děj vyústit v klasickou, byt' aktualizovanou historku o cizincích, kteří se ve starobylém městě stávají obětí vlastní nedůvěry; k nadpřirozenému. Benátky, prostředí už mnohokrát využité pro filmy, jež chtějí navodit pocity nejistoty a zmaru, se režisérovi staly efektní kulisou pro odtažitý a logice se vzpírající příběh. Slavní herci (Julie Christieová a Donald Sutherland) se očividně neorientují ve změti reality a představ. Vznikl film poněkud bez stylu který však milovníky napínavých metafyzických historek jistě uspokojí.

Autor/Zdroj: Prokopová Alena/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - 13. komnata (2006) [TV cyklus]

21:10 - 21:40

23 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

ČT2 - V karavanu po Česku (2021) [TV...

21:25 - 21:55

8 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

NOVA - Hell’s Kitchen Česko (2024) [T...

20:20 - 21:45

73 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Prima - Dvojka na zabití 2

20:15 - 21:40

78 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Reklama