Zari
ohodnotit

Tanec pro dva

Pas în doi

Další název:
Passo Doble
Země:
Rok:
1985
Délka:
101 minut
Premiéra v ČR:
3/1988
„O společné lásce dvou kamarádů a jedné dívce navíc.“
Popis / Obsah / Info k filmu Tanec pro dva
Hlavními hrdiny jsou dva povahově odlišní přátelé. Přímočarý boxer Ghita a romantický Mihai. Oba pracují jako soustružníci v továrně, kde se Mihai zamiluje do dívky, kterou miluje i jeho přítel Ghita. Přitom Mihai nedokáže opustit milenku, studentku Moniku. Kvůli své egoistické nerozhodnosti ale ztrácí obě dívky,a kamaráda - boxera nevyjímaje.
Film získal Zvláštní diplom poroty na 36. MFF v Berlíně v roce 1986.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Tanec pro dva
Podle názoru většiny rumunských filmových kritiků je Tanec pro dva nejlepším Piţovým filmem, snímkem, který korunoval zlatých 15 let jeho kariéry (např. Kamenná svatba, Duch zlata, Filip Dobrý, Tănase Scatiu, Soutěž a Písečný sráz). Filmům, jež režisér natáčel po roce 1985, se vyčítá buď trivializace příběhů a jejich intelektuálního obsahu, anebo naopak přehnaná (jakoby „barokní") estetizace, kvůli níž se snímek stává až nepochopitelným. Takovým poznámkám se ovšem těšil po premiéře i Tanec pro dva, a to nejen (jak se dalo čekat) ze strany ortodoxní rumunské filmové kritiky. Termíny jako „přehnaná estetizace", „nespecifický kosmopolitismus" a „zbytečný nepochopitelný symbolismus" jsou dodnes oblíbenými refrény nejen levicově orientovaných kritiků, ale i nacionalistických a rádoby „intelektuálních" pomlouvačů Piţovy tvorby. Ze stranické perspektivy vypadaly věci jednoduše. Piţa byl v minulosti autorem z politických důvodů zakázaných nebo zcenzurovaných filmů, proto bylo „normální", aby se „alespoň něco" vyčítalo i Tanci pro dva. Kvůli tomu byly hned po premiéře některé scény filmu zkráceny a jiné úplně vyřazeny, takže distribuční verze byla asi o 11 minut kratší. Zmizela například scéna, jak nesmělý Ghiţă přednáší ve společenském obleku proslov ve sprše, jenž nebyl schopný přednést veřejně, před šéfy a kolegy ze závodu. Zkrácena byla i milostní scéna mezi hlavním hrdinou Mihaiem a jeho přítelkyní.
Dnes a zejména mladí kritikové naopak filmu vyčítají „dobový konformismus" - atmosféra komunistické továrny a každodenní život dělníků v 80. letech působí prý až růžově.
Všechny tyto výtky nic nemění na vysoké umělecké kvalitě snímku, ani na jeho odvážném ideovém obsahu. Z téměř banálního příběhu o lásce a zradě se režisérovi podařilo vytvořit výjimečně stylizovaný a působivý intelektuální opus, který navíc odvážně hlásal, že mladí dělníci nejsou jen schematickými postavičkami oficiálně oblíbených agitek, ale i normálními lidmi s kladnými a zápornými vlastnostmi, a že k životu patří „přirozená bigamie" hlavní postavy Mihaie zamilovaného jak do studentky z intelektuální rodiny, tak do skromné, ale sentimentální dělnice. A vyjádřit takový názor ve filmu natáčeném v komunistické zemi - a hlavně v Ceauşescově Rumunsku - znamenalo mít kuráž.
Mircea Dan Duta
Letní filmová škola 2011


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Toulavá kamera (2003) [TV cykl...

10:00 - 10:35

20 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - Hitlerova tajná bomba

10:10 - 10:55

10 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

NOVA - My, chalupáři

09:30 - 10:25

50 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

09:50 - 11:00

30 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

Reklama