Zari
ohodnotit

Tak už dost, Frede

Drop Dead Fred

Žánr:
Rok:
1991
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
3.1.1992
„On dělá problémy, ona za ně trpí“
Popis / Obsah / Info k filmu Tak už dost, Frede
Po rozpadu svého manželství se Elizabeth (Phoebe Cates) vrací domů k matce. Musí se vyrovnat s traumatickým rozvodem a ztrátou zaměstnání, a proto si vzpomene na imaginárního přítele z dětství, FREDA (Rik Mayall), a přivolá ho zpět. FRED okamžitě obrátí její život vzhůru nohama. V komickém chaosu a zmatku, který FRED kolem ní pernamentně vytváří, se Elizabeth zoufale snaží získat zpět manžela a vrátit svůj život zpátky do normálu.
DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Tak už dost, Frede
Fiktivní přítel z dětství, pohádkový mužíček Fred, pomůže Elizabeth nejen vyrovnat se s rozpadem manželství, ale i stát se sebevědomou osobností. Elizabeth si zoufá, protože ji opustil manžel Charles kvůli atraktivní milence. V kritické situaci se jí zjeví pohádkový mužíček Fred, který jí byl v dětství oporou proti dominantní matce. I teď jí nabízí pomocnou ruku. Elizabeth se pak náhodou setkává s kamarádem z dětství Mickem, který o ni projeví zájem. Elizabeth však je stále zamilovaná do Charlese a snaží se manželství zachránit, přesně po způsobu své agilní matky. Fred ji krůček za krůčkem z tohoto přetrvávajícího vlivu osvobozuje, zbavuje ji strachu z matky a zinscenuje přechodný Charlesův návrat domů, aby si Elizabeth uvědomila jeho proradnost. Podaří se Elizabeth své blokace překonat?

TV PRIMA COOL


Popis / Obsah / Info k filmu Tak už dost, Frede
Poněkud neobvyklý americký film režiséra Ateho de Jonga Tak už dost, Frede! těží z obměny syžetu a situací, známých z duchařských veseloher. Hrdinka vyprávění Elizabeth měla v dětství "vymyšleného" kamaráda, klaunského mužíka Freda, jehož viděla jen ona. Ten neustále prováděl nějaké lumpárny, .za něž byla trestána jen ona. Po letech se mladá žena, opuštěná manželem, ocitá znovu v rodném domě a síla vzpomínek znovu vyvolá Freda k životu. Ten je zprvu znechucen tím, že jeho milovaná kamarádka dospěla, pak se však s chutí pustí do demolování trosek jejího života. Nechápe, že Elizabeth už o destruktivní hry nestojí, že zoufale hledá citové jistoty. Prostřednictvím jeho potrhlostí však mladá žena nakonec dokáže vzdorovat diktátorsky starostlivé matce a vymanit se definitivně ze vztahu podřízenosti vůči nevěrnému manželovi, i vůči celému okolí. Dospělá Elizabeth tak může najít přátelství a lásku u opravdového kamaráda z dětství, sympatického Mickeyeho, který má sice stejně jako ona za sebou podobné životní zklamání, a1e nerezignuje na potěšení ze hry. - Vyprávění o citovém tápání mladé ženy, pokoušející se vyrovnat s dětskými traumaty, jež jí zabraňují normálně žít, má podobu bizarní bláznivé komedie, ve které mají hlavní slovo Fredovy kousky, příkře kontrastující s "vážným" světem dospělých. Režisérovi se však nedaří obě roviny vyprávění sladit, a tak se Fredovo vyvádění chvílemi jeví jako samoúčelně popisné; místo pobavení může vyvolat touhu ukončit tyto exhibice zvoláním z názvu filmu.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Elizabeth prožívá jednu ze svých životních krizí. Opouští ji manžel, ukradli jí auto a nakonec ztrácí i zaměstnání. Od malička se svěřovala se svými starostmi skřítkovi Fredovi, ale teď ho nemůže najít. Sled událostí dává příležitost chaosu a zmatku...
Cinema 1992/11/62

Autor/Zdroj: /Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Černá voda (2023) [TV miniséri...

20:10 - 21:10

0 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

ČT2 - Výborná SHOW

20:00 - 20:50

10 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

40 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Prima - Showtime (2020) [TV pořad]

19:55 - 20:15

15 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Reklama