Zari
ohodnotit

Tajemství zlatého Buddhy

Žánr:
Rok:
1973
Délka:
99 minut
Premiéra v ČR:
1.6.1973
„Kriminální film na motivy stejnojmenné knihy Josefa Nesvadby o vraždě, žhářství a podvodu.“
Popis / Obsah / Info k filmu Tajemství zlatého Buddhy



POZOR, SPOILER

Ve Svahově se koná u továrníků Riesigů jakási slavnost. Při ní ukradne stará paní baronka sošku Buddhy a předá ji Janatovi. Ten ji nese domů, ale cestou přistihne svou dceru Albínu s mladým dělníkem Jarkem Zemanem. Dochází k potyčce…

Učitel František Krasl je do Svahova vyslán, protože Janata se přestal ozývat. A učitel jede. Přijíždí pozdě. Už se stávkovalo, a také střílelo. I Janatu najdou zastřeleného. Továrník ví, že baronka ukradla Buddhu a dává ji do opatrování.

Franta se rozhlíží u mrtvého Janaty v pokoji. Něco mu nesedí. V hospodě je mu doručena navštívenka barona Riessiga. U něj se dozví od baronky-zlodějky, že továrník není továrník, ale pouze správce jmění. Není prý ani baronem. I on dává návrh, že by Albíně zaplatil penzionát a koupil její dům.

Franta se vyptává starého četníka Šulce, a když už ví, odkud se střílelo, je mu jasné, že Janata postřelen být nemohl. Jde ihned opět k Albíně, kde se setká s jejím milým. Albína jej trochu podezřívá, že si to s jejím otcem vyřídil.

Franta nalezl kulku, ale ne z flinty, nýbrž z revolveru. A také ví, že Janata nebyl zabit v kuchyni, kde jej našli. A tvrdí, že to byla vražda. Nalezenou kulku i s knoflíkem a kusem látky, který tam také našel, předá četníkovi, ale ten tvrdí, že je nepotřebuje a vraha si najdou sami.

Baronka říká Frantovi o Buddhovi. Ten to sdělí baronovi, ale ten tomu nevěří. Ví, že byl Janata poctivec a ihned by sošku vrátil. A bere s sebou Frantu do Reichenbergu. Při čekání na barona zde uvidí v hotelu Zemana. Dělník Jouza mu sděluje, že Albína tvrdí, že ji obtěžoval. Ona se k tomu před pohřbem svého otce přizná, prý chtěla mít pokoj. Po pohřbu jí Franta poví o tom, kdeže to viděl jejího milého. A ten je tam také přistižen s lehkou dívkou. Je obviněn z vraždy, což on popře a utíká.

Franta jde po knoflíku a kusu látky. Najde jeho prodejce a ten tvrdí, že si jej u něj kupovala jen paní hraběnka von Waldbergová, továrníkova milenka. U ní nejsou všechny, ale ona řekne, kde jsou zbývající knoflíky, a také Frantovi sdělí tajemství, které Buddha skrývá. Poví i další řadu věcí, které sice odhalí vraha Aloise Janaty, ale neodhalí, kde je Buddha. Učitel spěchá na strážnici a je strážmistrem zaveden k Zemanově mrtvole. Prý byl zastřelen, když se chtěl vloupat k Riessigovi. Frantovi je nenápadně naznačeno, že by se měl vrátit domů. Toho to však ani nenapadne a vloupá se k Reissgovi. Tam je napaden psem a hrabě sám na něj míří pistolí…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Tajemství zlatého Buddhy



Továrník Riessig slaví na Svahově zásnuby s dcerou bohatého cukrovarníka a mezi pozvanými je i činovník dělnického spolku Janata. A právě jemu při odchodu podstrčí stará baronka tajně sošku zlatého Buddhy…
Kriminální příběh podle Josefa Nesvadby odehrávající se v Severních Čechách v 70. letech devatenáctého století vypráví na pozadí sociálních bouří příběh o sošce, do které byly ukryty kompromitující dokumenty. Pachatele neodhalí zkorumpovaná policie, ale prostý učitel František Krasl, který nakonec na svou odvahu těžce doplatí. Tuto postavu skvěle ztvárnil Eduard Cupák.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Tajemství zlatého Buddhy



Spisovatel Josef Nesvadba se prosadil především svými sci-fi díly, které několikrát inspirovaly i filmaře. Román kombinující kriminální zápletku s historickými reáliemi tvoří ve spisovatelově díle výjimku, kterou však jako předlohu pro svůj film využil režisér Dušan Klein. Filmař, kterého detektivní žánr dlouhodobě přitahoval, v roce 1973 realizoval příběh opírající se o machinace v rodině bohatého továrníka v sedmdesátých letech 19. století. Severočeský fabrikant Riessig nechal svou bohatou tetu prohlásit za nesvéprávnou, zlatá soška Buddhy však skrývá důkazy o tom, že lékaři byli kvůli lživé diagnóze podplaceni. Do vyprávění zasáhne i stávka textilních dělníků, které bezohledný továrník v honbě za vyšším ziskem vykořisťuje...

Podlého hlavního hrdinu ztvárnil Otakar Brousek, zatímco nešťastnou tetu si zahrála Blanka Waleská.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Tajemství zlatého Buddhy



Severní Čechy v 70. letech minulého století. Kriminální zápletka kolem kompromitujících dokumentů ukrytých ve zlaté sošce se odehrává na pozadí sociálních bouří textilních dělníků. Nevýrazný film podle předlohy, která rozhodně nepatří k vrcholům tvorby Josefa Nesvadby.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama