Zari
ohodnotit

Tajemství Viléma Storitze [TV film]

Další název:
Le théâtre de la jeunesse: Le secret de Wilhelm Storitz
Rok:
1967
Délka:
110 minut
Premiéra v ČR:
25.12.1967
Popis / Obsah / Info k filmu Tajemství Viléma Storitze
POZOR SPOILER

Inženýr Marc-Antoine se chystá na cesty. Je svým sluhou Denisem upozorněn na starce, co stojí pod oknem a upřeně se sem dívá. Inženýra ten člověk nezajímá. Spěchá na svatbu svého bratra Adriana do Čech.

Na lodi se inženýrovi zdá, že opět vidí onoho starce, ale ten vzápětí mizí. Stejně jako cikán, který měl zpívat o lásce.

Inženýr doplul do Prahy a zde starce vidí zas. Pronásleduje jej až do domu, kde je však jen jakýsi mladík a jinak nikde nikdo. Jen majitel domu, havran a němá služebná. Tak to tvrdí majitel, ale inženýr pátrá dále a narazí na krásnou dívku. Majitel ji označí jako svoji snoubenku a sám sebe představí jako Viléma Storitze.

Adrian maluje portrét a modelem mu sedí Marta Roderiková, tedy jeho snoubenka. Když sem Marc-Antoine dorazí, poznává na obraze onu dívku z tajemného domu. Jenže to nemůže být ona, jak tvrdí Adrian. Proto bere Marca za Martou a její rodinou. Marc tvrdí, že je to ona, koho viděl, a dokonce ví, kam jí spadlo vyšívání, protože zde byl. A jakoby vycítí, že je někdo pozoruje. A také že ano, byl to Haralan. Je to však jen sloužící, který přišel oznámit, že někdo roztrhal svatební oznámení pověšené na vratech katedrály. Inženýr zná datum svatby, o kterém dosud věděli jen nevěstin otec a matka. Marc se ještě ujistí, že Marta neměla před Adrianem žádného nápadníka. Pak objeví Vilémovu služku Eriku a podrobí ji výslechu. Jenže se mu zdá, že je někdo poblíž. Jde se podívat a Erika mizí. Přesto Marc odhalil záhadu toho, jak se Vilém díval k Martě do domu. Bylo to soustavou zrcadel, z nichž to hlavní ihned rozbije. Tím se přeruší spojení mezi dalšími a Storitz je bez kontaktu. Po podpisu svatební smlouvy se začnou dít věci nevídané. Někdo zpřehází hudební party a nástroje létají vzduchem. Protože je z toho v podezření právě Vilém, udělají u něj domovní prohlídku. On sám tam není, ale stále to vypadá, že ano. Je slyšet kroky, někdo do nich strká, kniha mizí. Marta se přiznává, že se s Vilémem setkala, a dokonce byla u něj. On sám je již pryč, momentálně prý v cizině. A je prý hlídán a sem se nikdy již nedostane.

Konečně je svatba. Na ní je zabit oddávající a inženýr odhaluje Vilémovo tajemství. On zná tajemství neviditelnosti. On zná umění učinit sám sebe neviditelným. Okamžitě je uspořádána štvanice, ale neúspěšně. Vilémovi se daří proklouznout, a dokonce Martu unést. Ale pak je přece jen obklíčen a Adrian se dává s neviditelným do souboje na meče a vítězí. Ale kde je Marta se již od něj nedozví. Tak jde alespoň rozbít jeho laboratoř, kde narazí na Hermana, Vilémova sluhu. Ani ten však o Martě neví. Ta je však blízko, jen neviditelná. Celou dobu byla ve své posteli.

Všichni se snaží její „nemoc“ neviditelnosti obejít, ale i ona sama je z toho nervózní a nešťastná. Přesto se koná svatba podruhé. Po ní inženýr přijde na to, jak Martu „zviditelnit“, ale Adrian nechce ani slyšet. Ona také ne. Hodlá podat důkaz, že není duch ale člověk...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Tajemství Viléma Storitze
Příběh začíná v Paříži. Inženýr Marc-Antoine se chystá na svatbu svého bratra Adriana do Prahy, když tu se kolem něj začínají dít zvláštní věci. Zpívající cikán záhadně zmizí z lodi, tajemný stařec se zjevuje a zase mizí. A právě při jeho hledání inženýr náhodou narazí na tajemného Viléma Storitze. V zahradě za oknem v jeho domě uvidí krásnou dívku. Vilém tvrdí, že je to jeho nevěsta. A pak, když se inženýr setká se svým bratrem Adrianem, uvidí jeho nástávající, jejíž obličej se mu hluboce vryl do paměti... .

I když Störitz miluje dívku platonicky a vidí ji jenom v zrcadlech, nepřeje si, aby ji miloval někdo jiný a potrestá všechny tím, že ji udělá neviditelnou. Adrien, jestli chce svojí ženu zpátky, musí o všechno bojovat s tajemným Störitzem na život a na smrt….

Tajemný vynálezce, který vládne zvláštními schopnostmi, sleduje vzdálené výjevy a umí se stát neviditelným, láska dvou mužů k jedné ženě, magická Praha a Verneův svět, předvídající technické vynálezy dneška, to vše vás okouzlí.


Autor: jarda53

Popis / Obsah / Info k filmu Tajemství Viléma Storitze
Televize je o vánočních svátcích v málo záviděníhodné situaci. Rozbalování dárků, jež trvá u stromečku slabou čtvrthodinku, musí u obrazovek vydržet tři dny. Každý divák chce dostat něco, a tak premiéra stíhá premiéru, pořad za pořadem jako na kolotoči. Vánoce jsou příležitost ke galaprogramu, jenž nesmí být bujarý jako silvestrovský, spíše trochu sentimentální, a jde o to, aby v sobě měl poezii sněhové vločky, pohodu bohatě prostřeného stolu. Obrazovka musí hovořit tónem důvěrným a vlídným.

Když jsme si tedy řekli, co televize má, povězme si, jak letošní vánoční program vyhověl našim představám.

Tajemství Viléma Störitze, televizní film, vyrobený ve francouzsko-československé koprodukci, byl hlavní událostí večer 25. prosince. Scénář filmu napsal podle Julese Vernea Claude Santelli, režii měl Eric Le Hung. Škoda že nelze prokázat rozsáhlejší účast československé strany na umělecké podobě díla. Přáli bychom si samozřejmě, abychom mohli považovat napínavý, vzrušující film více za československý než francouzský. Dobře známé prvky tvorby francouzského utopisty poněkud ustoupily do pozadí a udělaly místo prvkům takříkajíc společenským. Na Verna tu snad bylo příliš mnoho napudrovaných hlav, plesů a vyznání lásky na úkor vizí příštích technických zázraků.

Tajemství Viléma Störitze nám bylo blízké nejen tím, že děj se odehrával v Praze, nýbrž i tím, že tvůrci našli v Praze její smysl pro dobrodružství, její elegantnost ještě v jiných případech, než jsou filmové honičky na agenty cizích rozvědek a domácí zločince.

Tři programy (dále Lucerna a Malá Dorritka), o nichž jsme tu psali, jsou ovšem pouze částí vánočního překvapení, jichž se nám dostalo. Neboť i televizní kritika je o vánocích v málo záviděníhodné situaci. Tolik dárků – který tedy vybrat?

MIKŠOVIC, Alexander: Nadílka. Kulturní tvorba, 1967, roč. 5, č. 52, str. 13 (upraveno).


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Příběhy slavných (2000) [TV se...

00:20 - 01:20

52 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

ČT2 - První dny

00:55 - 01:30

17 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

01:00 - 02:00

12 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

00:30 - 01:30

42 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Reklama