Zari
ohodnotit

Tajemná záře nad Pacifikem

The Final Countdown

Další název:
Tajomná žiara nad Pacifikom
Žánr:
Rok:
1980
Délka:
98 minut
Premiéra v ČR:
1.2.1990
„Kirk Douglas v hlavní roli americké filmové sci-fi. Fantazie, která dala posádce letadlové lodi možnost zasáhnout do průběhu druhé světové války.“
Popis / Obsah / Info k filmu Tajemná záře nad Pacifikem
Namořní zakladna USA v Pearl Harboru na Havajskych ostrovech v roce 1981. Na příkaz ministerva obrany vyplouva americka letadlová loď U.S.S Nimitz o dva dny později. Zahadny pan Tideman nařidil, aby byl na palubu přijat systemovy analytik Warren Lasky. Ani on však šefkonstruktera Tidemana osobně nezna. Konečně může dát kapitan Yelland rozkaz vyplutí na širy oceán. Prapodivná bouře, do ktere se vzapěti loď dostane, však cosi změní. Je to k neuvěření, ale vše nasvědčuje tomu, že je 6. prosince 1941. Pruzkumny letoun z Nimitze nafotografoval situaci na ostrově Oahu zrovna k tomuto datu. Americke valečné lodě na pravěpořízenem snímku už 40let neexistujíci! Dvě Japonska era utočí na jachtu amerického senatora a letadlove lodě Japonského císařství se chystají příštiho dne ráno napadnout Pearl Harbor. Časová smyčka dává posadce Nimitze jedinečnou přiležitost zabranit porážce Pacificke flotily.


Autor: caseyjones

Popis / Obsah / Info k filmu Tajemná záře nad Pacifikem
Film byl zřejmě natočen (tak jako jiné, které měly napravit pošramocenou pověst skvělých amerických válečníků) jako malá náplast na pohromu, kterou utrpělo americké námořnictvo 6. prosince 1941 při bombardování přístavu Pearl Harbour. Tato událost však zároveň "nastartovala" válku U.S.A. proti Hitlerovi a proti Japonsku, které tvrdě obsazovalo ostrovy v Tichém oceánu.

Děj filmu začíná v současnosti - Lasky v podání Martina Sheena se jako konzultant na příkaz ministerstva naloďuje na letadlovou loď USS Nimitz, která vyplouvá do Tichého oceánu. K dispozici jsou mu kapitán Yelland (Kirk Douglas) a důstojník Owens (James Farentino). Krátce potom se loď dostane do magnetické bouře, která ji přenese v čase do 5. prosince 1941. S výzbrojí a zejména se svými letadly je schopna zabránit leteckému útoku na přístav Pearl Harbour a zároveň způsobit velké škody japonským lodím. Letadlová loď monitoruje okolí a po útoku průzkumných letadel Zero na výletní loď je na palubu dopraven důstojník Thurman (Ron O´Neal) se sekretářkou Laurel (Katherine Ross). Lasky z dokumentace ke knize, kterou píše Owens zjišťuje, že fotografie přístavu Pearl Harbour z roku 1941 je totožná s fotografií pořízenou leteckým průzkumem okolí při této plavbě. Thurman je rozčilen "utajenou" technikou a požaduje dopravu do Pearl Harbouru i se svou sekretářkou. Dopravou je pověřen Owens. Při výsadku způsobí Thurman při zjištění, že ho vysazují na jiném místě, výbuch vrtulníku a Owens a Laurel zůstávají na ostrově. Z letadlové lodi odstartují všechna letadla k útoku proti Japoncům, ale akce nemůže být dokončena - protože se znovu blíží magnetická bouře, která vrací letadlovou loď do roku 1980. Při návratu do přístavu se Lasky setkává se zestárlým Owensem a jeho ženou Laurel.

Je to pěkná pohádka, jako všechny filmy pracující s časovou smyčkou. Ale má jednu velkou slabinu - má vyvolat iluzi, že vlastně Američani všechno od této doby vlastně věděli dopředu - ale šli by tak se stejným efektem například do války v Korei (M.A.S.H.) nebo do Vietnamu ? Ale i tak patří mezi mé oblíbené filmy.


Autor: Saturamis

Popis / Obsah / Info k filmu Tajemná záře nad Pacifikem
Snímek Dona Taylora Tajemná záře nad Pacifikem měl být u nás uveden již v roce 1982. Před nasazením však kdosi zjistil, že film příliš nepokrytě a tudíž nepřípustně oslavuje americkou vojenskou sílu a následovalo stornováni. Tajemná záře nad Pacifikem je skutečně propagací amerického leteckého námořnictva. Děj se ode-hrává na moderní mateřské, letadlové lodi USS Nimitz a v jejím blízkém okolí. Jeho podstatou je ukázat možnosti bojové techniky i výcvik posádky. Fantastický příběh vychází z dobře známého a vtipně využitého motivu „časové smyčky". Nimitz se při záhadné bouři „propadne" z roku 1980 do roku 1941 v předvečer zákeřného japonského útoku na Pearl Harbor. jeho hrdinové tedy řeší dilema, zda a jak do historických událostí zasáhnout. Těsně před rozuzlením jim do toho zasáh-nou scenáristé, kteří nechají další bouří vrátit loď zpět. Dílčí epizodu tvoří setkání posádky Nimitze se senátorem Chapmanem a jeho sekretářkou Laurel, kteří se téměř stali prvními oběťmi japonských stíhačů. - Film vznikl v produkční firmě známého Kirka Douglase jenž si zahrál rozvážného kapitána Yellanda. Vedle něj se objevují i další známi herci, Martin Sheen, Katharine Rossová a Charles Durning.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

11:30 - 12:00

24 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - Šikmá věž v Pise

11:15 - 12:15

39 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

NOVA - Tescoma s chutí (2009) [TV poř...

11:50 - 12:00

4 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:15 - 12:20

39 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Reklama