Zari
ohodnotit

Swingaři

Swing Kids

Žánr:
Rok:
1993
Délka:
112 minut
Premiéra v ČR:
16.11.1994
„Kdo heiluje, ať neswinguje! Osudy mladých lidí, kteří propadli swingu, ale ne všichni se dokázali ubránit vražedné uniformitě nacistické ideologie.“
Popis / Obsah / Info k filmu Swingaři
Hamburk, nástup fašismu. Loď svobody se pomalu potápí, ale na palubě se ještě swinguje. Skupinu mladých lidí kolem kytaristy a skladatele židovského původu "Django" Arvina nemůže rozdělit nic - jejich vírou je swing. Černý kruh se však začíná stahovat i kolem "neárijské" hudby. Někdo raději vstoupí do Hitlerjugend, ale večer svlékne uniformu a jde tančit. Někdo už se tančit bojí, jiný uniformu už ani nesvléká, jeden ze "swingerů" už dokáže botou rozdrtit Arvinovi ruku. Swing se ozve jen občas, tančí už jen tajně pár odvážných. Arvin si podřeže žíly rozbitou gramofonovou deskou: ať jde o slova nebo o noty - jde o všechno, jde o život ! Film byl natočen loni v Praze, což ovšem není na první pohled záměrně patrné, protože Praha představuje Hamburk. V rolích dospívajících swingerů vystupují neobyčejně zdařile mladí herci - Robert Sean Leonard známý z Weirova dramatu Společnost mrtvých básníků, a Christian Bale, který se proslavil hlavní úlohou ve Spielbergově Říši slunce. Výraznou postavu gestapáka sehrál anglický shakespearovský herec a režisér Kenneth Branagh. Celý film se odehrává v ďábelském rytmu swingu a ve víru strhujícího tance !


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Swingaři
Příběhy, odehrávající se v evropském prostředí, ale natáčené americkými tvůrci, se až na výjimky (např. Kabaret Boba Fosseho) musejí potýkat s problémy autentičnosti patrnými samozřejmě především pro evropské publikum. V případě historických látek je rozdíl v mentalitě i ve filmařském přístupu snad ještě patrnější. Hudební retrofilm režiséra Thomase Cartera Swing Kids se odehrává ve filmařsky "atraktivním" období nástupu nacismu v Německu. vychází z málo.známého faktu, že v té době žily malé skupinky mládeže něčím docela jiným, než byly Hitlerovy ideály; tito chlapci i dívky milovali americké filmy, poslouchali swing a oblékali se podle příslušné módy. To přirozeně muselo tvrdě narazit na odpor prostředí, stále těsněji sešněrovaného nacistickou zvůlí. Výstředně elegantní mladý dandy, pohybující se šedivou ulicí v rytmu nejnovější skladby "židovského" autora Bennyho Goodmana, se přirozeně stal terčem šikany pásků, oblečených v docela jiných "kostýmech" - v uniformách Hitlerjugend. Nutnost "zařadit·se" řešili mladí lidé kteří si začali říkat swing kids, různě: od přijetí nové identity až k otevřenému odporu či k sebevraždě. Naivita ušlechtilého hrdiny filmu Petera; který do Hitlerjugend vstupuje s úmyslem rozvracet režim zevnitř, je však pro evropského diváka stěží přijatelná. Jedinou postavou, relativizující ve filmu "comicsové" podoby dobra a zla, je laskavý distingovaný esesák Knoepp v podání britského herce a režiséra Kennetha Branagha. Vyumělkovaný filmový svět bezvýsledně předstírá věrohodnost a marně se snaží zatraktivnit své téma poměrně zdařilými tanečními vstupy a zobecněním revolty mladých proti totalitnímu systému. - Hamburk ve filmu suplují pražské exteriéry a oblíbený noční podnik hrdinů pražská Lucerna; ve vedlejších rolích a v komparsu se objevují čeští herci a na natáčení filmu se podíleli čeští filmaři.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Vražedné šifry: San Francisco

23:10 - 23:55

5 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

ČT2 - Návrat Casanovy

22:25 - 00:00

50 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

23:10 - 00:05

5 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Prima - Honeymoon - líbánky k nepřežit...

22:40 - 23:30

35 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Reklama