Zari
ohodnotit

Švédská teorie lásky

The Swedish Theory of Love

Žánr:
Země:
Rok:
2015
Délka:
76 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Švédská teorie lásky
Švédský sociální stát obsahoval některé jedinečné prvky. Na rozdíl od jiných zemí s podobným zřízením (Velká Británie, Spolková republika Německo, další skandinávské státy) byl švédský model postaven na smlouvě jednotlivce se státem. Člověk tedy nikdy nezávisel na členech své rodiny – manželka nebyla závislá na manželovi, teenageři od určitého věku na rodičích a staří rodiče se nemuseli spoléhat na své potomky.

V dokumentu Švédská teorie lásky Erik Gandini sleduje historii tohoto systému od zásadních politických rozhodnutí z roku 1972, kdy doba dozrála k tomu, „abychom se osvobodili od zastaralých rodinných struktur“, jak vysvětluje komentář. Manifest sociálnědemokratické strany Rodina budoucnosti: socialistická rodinná politika prosadil do praxe premiér Olof Palme a toto unikum ve své nepřehlédnutelné knize Je Švéd člověk? zanalyzovali historici Henrik Berggren a Lars Trägårdh. Druhý z nich se ve Švédské teorii lásky dokonce objevuje na několika záběrech z přednášek pro mezinárodní publikum.

Letos padesátiletý Gandini, jenž patří spolu s Tarikem Salehem k zakladatelům produkční společnosti ATMO (jejich společný snímek Gitmo promítáme na 43. LFŠ také), ovšem zmíněný systém problematizuje. A ukazuje, jak se jeho vlivem Švédi proměnili v nejosamělejší národ na světě. Filmová esej upozorňuje např. na staré lidi bez potomstva, kteří umírají sami v bytech, kde žili celá léta, aniž by vůbec vyšli ven. Jsou přece „nezávislí“, navíc jejich důchody a sociální dávky jim chodí přímo na účet a nakupovat mohou jednoduše přes internet.

Gandini má možná až příliš vysoké ambice, když chce odhalit vinu systému, jenž považuje za podlý. V diskusi o tomto tématu je jistě třeba zohlednit i mnoho dalších aspektů. Jeho film inspirovaný vlastními zážitky italského rodáka, jenž se v devatenácti usadil ve Švédsku, nicméně debatu alespoň vyvolává.

Erik Hedling
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Švédská teorie lásky
Švédsko se vydává za modelový příklad sociálního státu. Za kulisami novodobého ráje na zemi se ovšem odehrává překvapivé drama. V roce 1972 přišli politici s přelomovým programem „Rodina budoucnosti“. Měl stvořit moderní společnost, kde bude důraz kladen na nezávislost každého občana, jemuž ve štěstí nesmí bránit ani vztahy k dětem, partnerům či rodičům. Po čtyřiceti letech experimentu sociálního inženýrství je Švédsko zemí zpřetrhaných rodinných vazeb. Lidé často žijí sami a sami umírají, aniž někomu chybí. Přirozenou pospolitost nahrazují uměle tvořené sociální skupiny. Šokující výpověď vyprávěná formou filmové eseje.
Jeden svět 2016


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Branky, body, vteřiny (1956) [...

19:52 - 20:05

10 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - SP v boulderingu 2024

18:30 - 20:30

92 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

32 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Prima - Showtime (2020) [TV pořad]

19:55 - 20:15

7 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Gavan O'Herlihy

O'Herlihy Gavan

Naposled navštívené:
Gavan O'Herlihy

O'Herlihy Gavan