Zari
ohodnotit

Svatý

The Saint

Žánr:
Rok:
1997
Délka:
118 minut
Premiéra v ČR:
26.6.1997
„O nepolapitelném zloději, americké vědkyni a vzorci, o který má zájem všeho schopný ruský mafián.“
Popis / Obsah / Info k filmu Svatý
Simon Templar je nepolapitelný zloděj, známý pod přezdívkou Svatý, úspěšně unikající všem policiím světa. V pečlivě připravené loupeži pronikne do paláce ruského ropného magnáta Treťjaka a uloupí z jeho trezoru mikročip nesmírné hodnoty, který hodlá výhodně prodat. Má v plánu s loupežemi přestat, až suma na jeho kontě dosáhne padesáti milionů. Velkou zakázku si u něj objedná sám Treťjak, který ho chce zabít. Přestože zloděj jeho záměry prohlédne, rozhodne se práci přijmout. Jeho úkolem je ukrást poznámky americké vědkyně Emmy Russellové, která pracuje na projektu tzv. chladné fúze. Vetře se jí do života pod maskou bohémského Thomase Morea. Žena ho velmi přitahuje, a tak chce od zakázky odstoupit. Treťjak ho však donutí práci dokončit. Protože poznámky nejsou kompletní, odmítne zaplatit. Templarovi se podaří proniknout do jeho sídla a násilím ho donutí, aby na jeho konto převedl dohodnutou částku. Konečně má padesát miliónů a mohl by skončit, jenže ho v Moskvě objeví Emma. Oba jsou uneseni Treťjakovými muži. Podaří se jim uniknout, ale pronásledovatelé jim jsou v patách. Templar na sebe upoutá pozornost, aby Emmě umožnil dostat se do bezpečí. V Kremlu zatím Treťjak jedná s prezidentem Karpovem, kterého chce ve skutečnosti svrhnout. Posloužit mu k tomu má intrika, postavená na technologii chladné fúze, která podle vědce Botvina nebude fungovat a prezidenta znemožní. Do jeho plánů zasáhnou Templar a Emma, které se podaří dokončit vzorec nutný k úspěšnému uvedení zkušebního modelu přístroje vyrábějícího superlevnou elektřinu do provozu.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Svatý
Profesionální zloděj se má zmocnit poznámek vedoucích k revolučnímu nukleárnímu objevu

Val Kilmer hraje v tomto akčním thrilleru záhadného Simona Templara, jemuž se přezdívá Svatý. Má za sebou řadu odvážných loupeží a při té poslední zkříží cestu všemocnému šéfovi ruské mafie, vlivnému byznysmenovi Treťjakovi. V napínavé hře kdo s koho se nechtěně ocitne i atomová vědkyně Emma Russellová (Elisabeth Shueová), bez jejíž pomoci nelze realizovat novou technologii na výrobu superlevné energie. Chladnokrevný Templar se do romantické osamělé ženy zamiluje a prestižní zápas s Treťjakem se promění v boj o život. Kdo jiný než Svatý však může znát sílu zázraků !
Chcete proniknout do přísně tajné organizace nebo získat vzorec pro výrobu levné atomové energie ? Za odpovídající cenu, pochopitelně. Pak je pro vás Svatý ten správný člověk. Pokud ovšem máte zájem o akční thriler, jehož hrdinou je tajemný a nepolapitelný dobrodruh, je pro vás Svatý ten správný film !


Popis / Obsah / Info k filmu Svatý
Ten vzpurný chlapec, který již v sirotčinci dokázal otevřít každý zámek, právě ztratil první dětskou lásku a tak se vydal na dlouhou křížovou výpravu. Zažije na ní mnoho dobrodružství, vystřídá mnoho podob a krásných dívek, které ochotně podlehnou jeho šarmu. Dobrodruh noci, mistr úniků, cestující pod jmény svatých s pochybnou svatozáří mága zločinu, jež si dal bojové jméno potomka nejstaršího rytířského řádu Simon Templar. Kdoví, jakými pohnutkami byl přitom veden, neboť templáři to nikdy neměli lehké.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Popis / Obsah / Info k filmu Svatý
Pokud chceš přežít, nikdy ho neopouštěj! Val Kilmer - seriálový superhrdina z rodu Fantomase, Jamese Bonda a Juraje Jánošíka se opět vrací jako...


Nehažte prosím sirotky do jednoho obecního pytle! Ti s pohnutým melodramatickým rodokmenem se rodí z per klasiků jakými je Bronteová, Dickens nebo Defoe a přinášejí nám slzopudné remaky svých notoricky známých příběhů. A pak jsou ti ostatní, neboť sirotčinec je líheň talentů, schopných čehokoli. A tady je jeden z nich. Určitě nepůjde ve stopách Jany Eyrové, nebude trpět spolu s Oliverem a těžce se prodírat ke svému štěstí jako Moll Flandersová. Ten vzpurný chlapec, který již v sirotčinci dokázal otevřít každý zámek, právě ztratil svoji první dětskou lásku a tak se vydal na dlouhou křížovou výpravu. Zažije na ni mnoho dobrodružství, vystřídá hodně podob a krásných dívek, které ochotně podlehnou jeho šarmu. Dobrodruh noci, mistr úniků, cestující pod jmény svatých s pochybnou svatozáří mága zločinu, jež si dal bojové jméno potomka nejstaršího rytířského řádu Simon Templar (klidně čti Šimon Templář). Kdoví, jakými pohnutkami byl přitom veden, neboť templáři to nikdy neměli lehké.


ČLOVĚK MUSĺ BÝT HODNĚ DOBRÝ A MRTVÝ,
ABY SE STAL SVĚTCEM
Svatý Simon Templar ale toto vyzkoušené pravidlo staví na hlavu. Mezi standardními svatými by se vyjímal jako deviant z pornofilmu a přestože se Zubatou hraje pravidelně intimní necking, stále je proklatě čilý, neboť závěrečnému aktu statečně odolává. "Až budu mít padesát milionů v prasátku, půjdu do důchodu," řekl si rozumně jako člověk, který tenhle balík vydělal proto, aby ho ještě stačil utratit. A tak vzal poslední fušku pro moskevského mafiánského bosse Treťjaka, který spolu se zapuzenými generály přemýšlí, jak v mrznoucím a hladovějícím Rusku nastolit staré dobré časy. Ve hře je klíč k energetické budoucnosti lidstva - vzorec na chladnou fůzi - který je třeba štípnout Dr. Emmě Russellové, jež na vlastní kůži pozná, jak propastný rozdíl je mezi laboratoří v Oxfordu a postpěrestrojkovou Moskvou...
Osvědčený režisér akčních hitů, Australan Phillip Noyce (Vysoká hra patriotů, Jasné nebezpečí) tentokrát přikročil ke chvále "béčkových opusů" a sáhl po komiksových pulp kreacích Leslieho Charterise, které se ve 30. letech objevily na filmovém plátně a později i na televizní obrazovce. Nic proti tomu. Postava Svatého Simona Templara nabízí neomezené možnosti variabilního mixu vděčných dějových a situačních algoritmů romantických dobrodruhů, typu Arsena Lupina, Fantomase či Jamese Bonda. Navzdory těmto pikantním ingrediencím ale Noyceův koktejl působí spíše jako zvětralá desítka, kterou kdosi zapomněl na ústředním topení. Monotónní sled pseudoakčních sekvencí totiž působí spíše jako podprahová kulisa vhodná k pletení palčáků a jen patologický neurotik, drážděný současně elektrickým proudem, by mohl pociťovat tlumené vzrušení ve fatálních situacích, kterými apoštol "pozitivního" zločinu Simon prochází. Absenci tempa, nedotažení a vlažné provázání akčních epizod provází i nedostatek nadhledu a stylizované nadsázky, jež by Templarova dobrodružství posouvala tam, kam patří. Tedy k romantické akční fikci, která se od klasického akčního thrilleru (za který se vydává) liší stejně jako příběh Romea a Julie od deníčku Pretty Woman. Snaživý Val Kilmer (Lovci lvů), který "zbyl" Noyceovi poté, co Svatého odmítli Mel Gibson a Ralph Fiennes, drží statečně nasazené tempo. Působí ovšem dojmem zmateného atleta, který neví kolik kol mu ještě zbývá, takže jeho tvrzení "nevím, kdo jsem a kde je můj domov" zní hodně přesvědčivě. Za svůj vytrvalý úprk před zbytkem světa si vysloužil slušných 8 milionů dolarů a po Batmanovi se tak jeho cena za poslední dva roky ztrojnásobila. Ale jen Bůh a Dr. Russellová by mohli důvěrně říci, jaká je skutečná cena tohoto pochybného Svatého. "Můj život je zvláštní Emmo, nedělám nic normálního," svěřuje se ve finiši vláčné vědecké pracovnici, která to po svých zkušenostech s ním může jen potvrdit. "Ale chci tě, i když nevím na jak dlouho," dodává v bogartovském tónu. Nezbývá než doufat, že Emma, která má svým objevem ve vědecké obci nadosmrti vystaráno, ho zaměstná tak dlouho, než kronikáři nalistují v jeho análech výmluvnější dobrodružství.

Autor/Zdroj: Šobr Michal/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Vražda v Orient expresu (1974)

14:20 - 16:25

47 minut již uběhlo
78 minut zbývá do konce

ČT2 - Klenoty středověké Paříže

15:00 - 15:50

7 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

14:35 - 15:30

32 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:30

37 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Reklama