Zari
ohodnotit

Svátek věřitelů

Žánr:
Rok:
1939
Délka:
85 minut
Premiéra v ČR:
13.10.1939
„Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne... Svědomitý úředník advokátní kanceláře se dostane na stopu podvodů s akciemi“
Popis / Obsah / Info k filmu Svátek věřitelů
Tato veselohra z pera Karla Piskoře předtím, než byla zfilmována, byla známa pražskému obecenstvu z Burianova a brněnskému z Českého zemského divadla. Je to hra o dobráckém solicitátorovi Kolčavovi, který z důvěřivosti napomáhá podvodům ničemného bankéře a prohnaného advokáta: když se pak přesvědčí o pravé podstatě jejich "obchodů", pomůže oklamaným obětem k jejich penězům a podvodníci jsou tak poraženi vlastní zbraní - podvodem.

Film tehdy mladého režiséra Zdeňka (Giny) Hašlera je docela dobře udělaný, i když se přidržuje ponejvíc jevištních metod, za méně pravděpodobnou zápletku ovšem odpovídá divadelní předloha. Ale jde-li o veselohru, zejména jako tu o veselohru nejen karikující, ale také moralizující, tak se dala předpokládat ještě větší nepravděpodobnost. Obecenstvo se tenkrát bavilo a baví se prostřednictvím televizní obrazovky tímto filmem dodnes. Především postavou a hrou Jindřicha Plachty, (který, zde převzal Burianovu úlohu z divadla), povznesl ji k prostému a přirozenému lidskému hereckému výkonu.

Zabodovali zde i herci Čeněk Šlégl a Jaroslav Marvan, byť v nesympatických úlohách. Šlégl si zahrál podvodného bankéře a Marvan advokáta. Dále je ve filmu k vidění Raul Schránil jako mladý inženýr. Božena Šustrová jako jeho láska na první pohled. Eliška Pleyová, milenka kasařova ale i ostatní byli se svými úlohami jaksi na vedlejších kolejích.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Svátek věřitelů
POZOR, SPOILER

Dělníci volají pana inženýra Menšíka k vrtum, je tam prý nafta. Ale byl to omyl. On vůbec inženýr tvrdí, že zde nafta není.

Mladá Věra Navrátilová bydlí u své rozvedené tetičky Hegnerové a nyní se chystá podívat na naftová pole, neb jest akcionářkou těchto polí.

K jiné mladé ženě - Zuzaně přichází její milenec Tonda. Je to kasař. Ona mu ihned přiznává, že když byl ve vězení, našla si bohatého milence, exmanžela Věřiny tetičky, bankéře Hegnera. Právě k němu přichází pan Pavelka, protože jej žaloval doktor Losman pro dlužné peníze. Nabízí akcie, ale Hegner jej ujistí, že má v těchto akciích schovány velké peníze a posílá jej k Losmanovi. Ten jej však vůbec nepřijme.

Oni jsou totiž ti dva pěkně vykutálení ptáčkové. Kamarádi, ale hádají se o peníze, které dřou z lidí. Zrovna se opět pohádali a nyní Losman láká paní Hegnerovou na večeři, kde mají projednat vrácení věna. Jenže Hegner má večer rande se Zuzanou. Losman tedy míní pozvat ještě solicitátora Kolčavu a Zuzanu představit jako jeho neteř.

Hegner volá Menšíkovi, že Navrátilová je špionka, a aby ji raději vyhodil. On tak skoro učiní, ale když se zjistí, že Věra nemůže odjet kvůli autu, poskytne jí na noc svou chýši.

Zatím Kolčava padá ze schodů do lokálu, kde má proběhnout ona schůzka s paní Hegnerovou. Ta je již zde, stejně jako oba pánové. I jí podstrkuje Losman koupi akcií naftového pole. A ona podepíše, když navíc uposlechla rady solicitátora Kolčavy. Ten druhý den skuhrá, jak jej bolí hlava, a že neměl toliko pít. Ani neví, že Věra je již doma a nese zprávu. Ta je taková, že nafta není, nebyla a nebude.

Ani Kolčava netuší, že je ti dva, totiž Losman s Hegnerem, chtějí zneužít. Navíc sem přichází kasař Tonda Lupínek, kterého si Hegner bere na kus řeči. Kolčava se pohádá s Losmanem a ten jej doporučí k Hegnerovi. Takže je Kolčava u něj a ten dává na stůl tři miliony. Ty má dát solicitátor do trezoru. Hegnerovi jde především o to, aby měl svědka, že tam peníze byly. Také je pak poslán jako vyzvědač na schůzi akcionářů. Jenže Kolčava prohlédne švindl a navštíví paní Hegnerovou. Předá jí poslední vůli, kterou ukradl, a seznámí je se svým plánem.

Nakonec si Kolčava bere přinesenou cihlu a jde do boje. U trezoru páně Hegnera se lopotí Tonda a Hegner na něj dohlíží. Netuší, že je čeká velké překvapení…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Svátek věřitelů
Advokát Losman a bankéř Hegner se spojili k velkému podvodu. Bankéř koupil naftová pole, o kterých dobře ví, že na nich žádná nafta není. Přesto vnutil akcie tohoto podniku mnoha lidem, které předtím spekulacemi pňpravil o peníze. Losman věřitele ubezpečuje, že je vše v pořádku, ačkoliv chystá s Hegnerem vyhlášení bankrotu. Akcie vnutí i Hegnerově rozvedené ženě náhradou za její věno a její neteři místo dědictví po otci. Losmanův solicitátor Kolčava, poctivý a naivní muž, postupně zjišťuje, jak bezcharakterní je jeho zaměstnavatel. Podvodníci, tlačeni věřlteli, se rozhodnou k urychlené akci. Losman dá Kolčavovi výpověď a doporučení na místo pokladníka u Hegnera. Bankéř předá Kolčavovi hotovost tři miliony korun a tajně objedná kasaře, který má peníze ve fingované loupeži ukrást. Kolčava však peníze uschová jinde. Hegnera, spoutaného lupičem, donutí k podepsání plné moci a uspořádá svátek věřitelů, kdy jsou všem vráceny podvodně vylákané peníze.

Autor/Zdroj: /NfA:Český hraný film II


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:15 - 04:45

39 minut již uběhlo
111 minut zbývá do konce

ČT2 - Zveme vás... na výlov rybníka

02:25 - 03:00

29 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

01:55 - 03:00

59 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

02:45 - 03:55

9 minut již uběhlo
61 minut zbývá do konce

Reklama