Zari
ohodnotit

Štvrtý rozmer

Rok:
1983
Délka:
74 minut
Premiéra v ČR:
1.4.1984
Popis / Obsah / Info k filmu Štvrtý rozmer
Psychologický príbeh mladého učitel'a, amatérskeho astronóma, ktorý je nútený žiť v prostredí malomešťackej konzumnej spoločnosti a neustále bojovať proti l'uďom, ktorý sa sobecky starajú len o svoj prospech, o hmotný zisk, l'ahký zárobok a zaistenia osobného pohodlia.
Renáta Šmatláková Katalóg slovenských celovečerných filmov

Autor/Zdroj: Šmatláková Renáta/Katalóg slovenských celovečerných filmov


Popis / Obsah / Info k filmu Štvrtý rozmer
Všechny filmy Dušana Trančíka se vyznačují usilovným hledáním mravnich hodnot v současné společnosti. Potvrzuje to i Štvrtý rozmer, natočený podle stejnojmenného románu Jozefa Puškáše. Jeho hrdinou je mladý učitel, amatérský astronom, který se střetává téméř na každém kroku s nepochopením. Na první pohled působí jako nepraktický muž, který se neumí v životě chovat podle "zavedených" pravidel. Ve skutečnosti vyplývá jeho "neschopnost" z podvědomé úcty k morálním a duchovním kvalitám, z jeho přesvědčení, že štěstí
nezávisí na hmotném dostatku, ale na vnitřních hodnotách člověka, na plnoprávných mezilidských vztazich. Proto také jeho povaha i jeho manželství vycházejí v konfrontaci s maloměšťáckým, konzumním přístupem k životu vítězně, i když je to za cenu různých, naštěstí nepodstatných proher.
Trančík vychází z předem daného schématu, jež vede zákonitě k jistému zjednodušení. Nicméně naléhavost jeho výpovědi zastírá určité nedostatky filmového ztvárnění závažné a aktuální myšlenky. Nepostižitelný čtvrtý rozměr není jen věcí přírodovědců a záležitostí kosmu, nýbrž i duše současného člověka. ~ Jen málokdy se v naší kinemátografii podaří dotknout se věedních dnů tak zblízka a tak opravdově.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Chalupa je hra (2005) [TV cykl...

05:05 - 05:30

4 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

ČT2 - Jedlý hmyz

04:50 - 05:45

19 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

05:00 - 06:05

9 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Prima - Casanova (2005)

03:25 - 05:59

104 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Reklama