Zari
ohodnotit

Strašidla z vikýře

Další název:
Strašidlo z vikýře (prac. název)
Žánr:
Rok:
1987
Délka:
79 minut
Premiéra v ČR:
1.1.1988
„Moderní pohádka o strašidýlku, malé Terezce, létajícím dědečkovi a nepolapitelné štice.“
Popis / Obsah / Info k filmu Strašidla z vikýře



Malá Terezka přijíždí na prázdniny k babičce a dědovi. Zatímco děda Malý, vesnický všeuměl, se celý život marně pokouší létat na rogalu, jeho žena vše shovívavě pozoruje a v klidu přitom pokuřuje doutníky. Prázdninová pohoda však netrvá dlouho. Místní zbohatlík a nepoctivec Napakunk chce, aby mu děda vyřezal sochu jeho dcery Pepiny v životní velikosti. Děda však odmítne. Pepina je totiž tak tlustá, že nenajde dostatečně silné dřevo. Proto další den Napakunk porazí památnou lípu, pod níž se kdysi děda seznámil s babičkou, a přiveze ji dědovi. Ten ho však vyhodí a rozzlobený lakomec v noci zničí strašidelný park, který děda vyrobil pro Terezku. Té se podaří zachránit jediné dřevěné strašidýlko, Cvikýře. Ten nečekaně obživne a předvede Terezce své zázračné dovednosti. Nemůže sice konat dobré skutky, jen strašit, ale i toho dokáže Terezka využít. Od té chvíle se Napakunk stává obětí soustředěného útoku zlomyslných kouzel.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Strašidla z vikýře



POZOR SPOILER!

Staří manželé Malí žijí na vesnici. On chce stále létat a ona stále kouří. Děda Malý opět zaznamená další pokus o létání a pak jede s koněm pro svou malou vnučku Terezku z Prahy. Ve vesnici žije mladá matka s klukem, který špatně mluví a krade třpytky řidiči Vildovi. Ale jen proto, aby k nim chodil. Bydlí zde také „obchodník“ Napakunk, který jen kouká, kde by koho ošidil a jak by vydělal co nejvíce a co nejrychleji peníze. Terezka se chce bát, a tak jí děda hýbe loutkami co má na zahradě a také k tomu rozsvěcuje světla. Napakunk doveze dědovi velký kus kmene, protože chce, aby mu z něj vyřezal jeho dceru. Jenže je to kmen dědovy oblíbené lípy. Ten bere do ruky sekeru a jde. Ale do lesa. Mezitím Terezce spadne u Napakunků na hlavu kbelík s barvou, a tak se musí vlasy ostříhat. A děda přísahá pomstu. Tudíž se u Napakunk objeví panák s cedulí „Hamty hamty, ať mám víc než tamty“. Následně je zničena dědova zahrada i se strašidly. Jedno si Terezka vezme do kočárku a to ožije. Říká si Cvikýř. A má velkou moc, kterou hned předvede tím, že přemístí Napakunkovy psy, které měl na obou pilířích u plotu. A dal je na střechu, aby je pak přemístil Napakunkům do postele. Ale přemístit uhlí staré babce už nemůže. Kdyby udělal dobrý skutek, byl by to jeho konec. Zato rád uškodí Napakunkovi tím, že mu přemístí kmen lípy, který on ukrad. Vilda zalévá pařez, který po dědově lípě zůstal a vtom tam přistane ten kmen. Napakunk s Viktorem chtějí chytit štiku a tak to zkusí výbušninou. Což nebylo moudré, protože pak oni končí na skále a hrozí jim pád do vody. Ale Cvikýř je přemístí na bezpečné místo, čímž ovšem způsobí mnoho radosti a to je jeho konec. A děda přece jen vzlétne…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Strašidla z vikýře



Hezká pohádka plná dětské fantazie a nejenom dětské. Létající dědeček, babička, která si libuje v kouření doutníků. Malá Terezka přijíždí na prázdniny a děda Malý, vesnický všeuměl a amatérský sochař, si velice rozumějí. Děda má pro vesnického zbohatlíka Napakunka vyřezat sochu jeho dcery Pepiny, ale dcerka je tak tlustá, že pan Malý nemůže sehnat dost velký špalek, a práci odmítne. Druhý den porazí Napakunk starou lípu, pod kterou se kdysi seznámili děda s babičkou, a přiveze ji k dědovi. Ten se rozčílí a Napakunka vyhodí. Ten se mu pomstí tím, že zničí strašidelnou zahradu, kterou děda vybudoval pro Terezku. Terezka zachrání pouze malé dřevěné strašidýlko Cvikýře, který najednou obživne a předvádí strašidelné skutky. Těmito kousky straší nepoctivce Napakunka, který je ze všeho nešťastný.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Strašidla z vikýře



Terezka přijíždí k babičce a dědovi na prázdniny. Prarodiče jsou trochu zvláštní, na zahradě mají spoustu strašidel, která dědeček vyřezal ze dřeva. Jedno z nich si Terezka zvlášť oblíbí - jmenuje se Cvikýř a umí čarovat.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Tyrone Wiggins

Wiggins Tyrone

Naposled navštívené:
Tyrone Wiggins

Wiggins Tyrone