Zari
ohodnotit

Správci osudu

The Adjustment Bureau

Další název:
Správcovia osudu (SK)
Rok:
2011
Délka:
106 minut
Premiéra v ČR:
3.3.2011
„Ukradli mu budoucnost, teď si ji bere zpátky“
Popis / Obsah / Info k filmu Správci osudu
David Norris (Matt Damon) je ambiciózní charizmatický politik, který si začíná budovat úspěšnou kariéru. Jednoho dne potká krásnou balerínu Elis (Emily Blunt) a zamiluje se do ní. Do cesty jeho pokusům o sblížení s tanečnicí se však postaví tajemný muž (Terence Stamp). David zjišťuje, že stojí proti samotným agentům Osudu. Mužům z tajemného oddělení, kteří se nezastaví před ničím a udělají cokoliv, aby udrželi milence od sebe. Tvaří v tvář nevyhnutelnému, David se musí rozhodnout. Zapomenout na Elis a následovat vyrytou dráhu politika nebo se vzepřít Osudu a být s tou, kterou miluje ... Film je natočen na motivy krátké povídky Philipa K. Dicka a na scénáři se podílel George Nolfi (Dannyho parťáci, Bournovo ultimátum).


Autor: azopard

Popis / Obsah / Info k filmu Správci osudu
Věříte na náhodu? Nebo na osud? A co když je to všechno úplně jinak? Co když naše kroky řídí někdo, kdo s námi má konkrétní plány? A co se stane, když mu je, byť nevědomky, překazíme? Ambiciózní thriller Správci osudu podle povídky Philipa K. Dicka naznačuje, že svět může být místem, kde pro náhodu není místo a s osudy lidí si pohrávají pánové v klobouku.

Nadějného politika Davida Norrise (Matt Damon) potkáváme v den, který mu může změnit život. Kandidát do amerického Senátu se už za chvíli dozví výsledky voleb. První prognózy nejsou moc příznivé, a tak si odejde na pánské záchody pilovat „řeč poraženého finalisty“. Na místě, kde by ženu čekal málokdo, narazí na krásnou Elise (Emily Blunt), dívku, s níž ho potká příslovečná láska na první pohled. Mohla by to být náplast na politický neúspěch, jenže David někde ztratil její telefonní číslo. Když už se vzdá naděje, že by ji mohl ještě někdy spatřit, narazí na ni náhodou v autobusu. Tuhle šanci už nepustí ani za nic. Tohle si myslí do chvíle, než potká Správce osudu. Tahle organizace řídí život každého z nás a pro Davida naplánovala kariéru, která končí možná až v Oválné pracovně Bílého domu. Jenže to by musel nechat Elise na pokoji, což se Davidovi nechce. Tohle ale není otázka chtění. Správci osudu nalajnovali Davidův život a sebemenší odchylku jsou připraveni zlikvidovat v samém zárodku. Zamilovaný politik si ale nepřipouští, že jde jemu i jeho Elise o bytí a nebytí a že vlastnímu osudu ani jeho správcům se utéct nedá. Nebo jen hodně těžko.

Režisér George Nolfi (scenárista Bourneova ultimáta nebo Dannyho parťáků 2) adaptoval povídku mezi filmaři oblíbeného sci-fisty Philipa K. Dicka (Total Recall, Minority Report nebo Blade Runner). „Přestože jsou i Správci osudu sci-fi, mají velice reálné kořeny. Je to film o souboji osudu a svobodné vůle a o tom, co se stane, když se vlastnímu osudu rozhodnete čelit,“ vypráví režisér. Reálný rámec příběhu dodává i fakt, že navzdory fantastickým trikům a sci-fi zápletce, jde vlastně o variaci na archetypální romantický příběh o zapovězené lásce a o tom, co jste kvůli ní ochotni riskovat.

CinemArt CZ


Popis / Obsah / Info k filmu Správci osudu
Po čtyřech letech se kongresman David Norris snaží o novou kandidaturu do senátu. Tentokrát se rozhodne připravit si řeč, která voliče přesvědčí, a aby na to měl klid, zajde na toaletu. Tam se potká s dívkou Elise Sellasovou a dají se do řeči. Její názory a polibek jej inspirují k netradičnímu projevu, a díky tomu se znovu dostane na výsluní a počet jeho hlasů stoupá. Začínají se však dít podivné věci...

Davida sledují tajemní muži, kteří, jak se zdá, nejsou obyčejnými lidmi. Podle nich má každý člověk svůj osud předem stanovený a žádné odchylky nejsou dovoleny. A i když má David snahu setkat se opět s Elisou, do které se na první pohled zamiloval, je mu vysvětleno, že to není dovoleno. Už na ni nemá myslet, jejich nadřízený s ním má úplně jiné plány...

David se přesto s Elisou znovu náhodou potká. Rád by si s ní něco začal, ale tajemní muži mu to nechtějí dovolit. Navíc ho varují, že pokud se bude protivit předem danému plánu, bude takzvaně rekalibrován: některé věci si nebude pamatovat a některé názory mu budou uměle změněny...

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Správci osudu
Můžeme sami ovlivnit svůj osud, nebo nás manipulují skryté síly? Matt Damon v roli muže, který nahlédne do budoucnosti, jež mu osud chystá a zjistí, že chce vlastně něco úplně jiného. Aby to získal, musí následovat ženu, kterou miluje, ulicemi současného New Yorku. Mladý ambiciózní politik David Norris (Damon) potkává krásnou tanečnici Elise Sellas (Emily Bluntová) - ženu jako žádnou jinou. Jakmile se do ní zamiluje, jistí tajemní lidé začnou chystat jejich odloučení. David zjišťuje, že má co do činění s agenty samotného osudu - jedná se o Správce osudu, kteří udělají všechno pro to, aby David a Elise nebyli spolu. Tváří v tvář zásadní přesile může udělat dvě věci - nechat ji jít a vydat se po osudem předurčené cestě, nebo riskovat vše a navzdory osudu zůstat s ní.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 13.10.2013 HBO


Popis / Obsah / Info k filmu Správci osudu
Scenárista George Nolfi vychází ve svém režijním debutu Správci osudu z povídky Philipa K. Dicka Úpraváři. Kultovní autor temných, paranoidně pojatých sci-fi do ní v roce 1954 promítl strach z ohrožení a manipulace, spjatý s atmosférou amerického „honu na čarodějnice“. Nolfi sice zohlednil dobu vzniku předlohy v rámci retro-futuristického designu, avšak nakládal s ní stejně volně, jako jiní adaptátoři Dickových textů (srv. např. Blade Runner, Total Recall, Minority Report, Výplata, Next). Navíc oproti nim změnil spisovatelovu skepsi vůči mezilidským vztahům a svobodné vůli jedince v oslavu „osudové“ lásky, vítězící nad protivenstvím. Protagonista filmu, nadějný mladý politik David Norris, si tak dokáže vybojovat krásnou a talentovanou tanečnicí Elise navzdory intrikám podivné tajné organizace Modifikační úřad, ovlivňující osudy lidstva. Mladík se má totiž jednoho dne stát americkým prezidentem, ale jeho láska nezapadá do složitého kauzálního Plánu, zobrazujícího individuální lidské osudy. David musí agentům z Úřadu dokázat, že osobní štěstí je důležitější než chladný kalkul s lidskými životy. Nakonec mu pomáhá i agent Harry Mitchell, který ho měl dlouhé léta na starosti... – Snímek, kombinující sci-fi s milostnou romancí, zaujme civilním tónem: jen minimálně využívá počítačové triky a akční prvky. Zaujme i lehkou ironií, s níž traktuje úřednickou hierarchii v („boží“) organizaci, jejíž agenti („andělé“) se poznají podle pokrývek hlavy. Atraktivitu snímku zvyšuje osvědčený Matt Damon, který se objevil i ve filmech Dannyho parťáci 2 a Bourneovo ultimátum, na nichž se George Nolfi podílel jako scenárista.

–ap-, Filmový přehled 2011/5


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - 13. komnata Jiřího Helekala (2...

04:45 - 05:15

27 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Cesty víry (2005) [TV cyklus]

04:45 - 05:15

27 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

27 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Prima - Libovky Pepy Libického (2019) ...

05:05 - 05:55

7 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Reklama