Zari
ohodnotit

Spolubydlící

Single White Female

Další název:
Spolubývajúca (SK)
Žánr:
Rok:
1992
Délka:
104 minut
Premiéra v ČR:
15.1.1993
„Zůstat sama někdy znamená zústat naživu.“
Popis / Obsah / Info k filmu Spolubydlící
Hlavní hrdinkou napínavého příběhu je mladá módní návrhářka Allison Jones, která se po dramatickém rozchodu se svým přítelem Samem, rozhodne pronajmout část svého velkého bytu a najít si vhodnou spolubydlící. Podá si inzerát a z řady zájemkyň si vybere milou a plachou černovlásku Hedy Carlsonovou. Dívky se sice brzy sblíží, současně se však začínají objevovat první poněkud zneklidňující momenty. Hedy se na dívku citově upne, vymaže ze záznamníku vzkaz od Sama, kterým Allison vyznal lásku, začne nosit stejné šaty, používá stejný parfém a dokonce se nechá stejně ostříhat. Postupně se dívka ocitá v síti lží a citového vydírání své spolubydlící, jejíž pravá tvář nebezpečné psychopatky pomalu vyplouvá na povrch. Když Hedy zjistí, že Allison a Sam chtějí vyměnit své byty za společné apartmá, rozhodne se tomu zabránit za každou cenu. Svede na Sama smrt Allionina psa, kterého sama zabila, a pokusí se jej svést. Rozzlobená Allison prohledá dívce pokoj a pochopí, že jí spolubydlící obelhává a navíc zjistí, že navštěvuje obskurní sadistický bar. Svěří se příteli, homosexuálnímu sousedovi Grahamovi, který dívce poradí, aby Hedy okamžitě vyhodila, ale nebezpečná spolubydlící jejich hovor vyslechne. Když Allison odejde, zavraždí Grahama a vzápětí také Sama, který nepřistoupil na její pokus o vydírání. Je zřejmé, že další obětí v šílené hře nebezpečné psychopatky bude samotná Allison.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Spolubydlící
Život se SPOLUBYDLÍCÍ může být i naprostý děs. Allie má novou SPOLUBYDLÍCÍ. Ta má v úmyslu vypůjčit si pár věcí bez ptaní. její šaty. Jejího přítele. Její život. Nevinným inzerátem, hledajícím SPOLUBYDLÍCÍ, začíná krutý teror. Psychologický film, plný šokující hrůzy a děsu, vám rozhodně zvýší tep. Mladou svobodnou Newyorčanku Allie Jonesovou (Bridget Fonda) nečekaně opustí nevěrný snoubenec. Allie má prostorný byt, dává si proto inzerát a hledá nějakou ženu, která by s ní chtěla bydlet. Když se ale přistěhuje nesmělá a bláznivá Hedra Carlsonová (Jennifer Jason Leigh), nezabere pouze ložnici, kterou měla Allie prázdnou. Zabere i její šaty, přítele, identitu ... a nakonec se pokusí ji připtravit i o život. Hedra prochází před Allinými zraky překvapivou a hrozivou proměnou – z dokonalé SPOLUBYDLÍCÍ se stává děsivý přízrak. Za přispění vzrušujících hereckých výkonů Fondové a Leighové se ze SPOLUBYDLÍCÍ stal elegantně mrazivý a současně adrenalinem překypující thriller.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Spolubydlící
na počátku psychologického thrilleru byl strach. Normální strach dívky Allison, která se rozešla se svým přítelem Samem a nechce zůstat ve velkém apartmá sama. A protože ji zklamal muž, rozhodne se najít pomocí inzerátu jako novou spolubydlící dívku. Na scéně se objevuje Hedra. Pochází z dvojčat a protože její mladší sestra zemřela, připadá si jako by jí chyběla část osobnosti. Má potřebu se o někoho starat, ale dovede být i nepříjemná a zlá. Allison je úspěšná softwarová specialistka a zprvu nevěnuje chování své nové přítelkyně příliš pozornosti. Sam se snaží Allison přesvědčit, že on je stále pro ni tím správným partnerem, ale dívka postupně zjišťuje, že jeho eventuální návrat by nebyl tak snadný. Hedra si totiž tvrdě brání dobytou pozici v Allisonově životě a nezaváhá ani před vraždou. Dosud poddajná Allison je nakonec psychickým i fyzickým terorizováním donucena změnit svou osobnost. Musí se stát stejně tvrdou a vynalézavou, jako její mučitelka - jen tak může přežít.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Spolubydlící
Nevinným inzerátem, hledajícím spolubydlící, začíná teror. Mladou američanku Allie nečekaně opustí nevěrný snoubenec. Allie má prostorný byt, a tak si hledá spolubydlící. Když se přistěhuje nesmělá a bázlivá Hedra, zabere kromě prázdné ložnice taky Alliiny šaty, přítele, identitu... a nakonec se pokusí připravit ji o život. Hedra prochází před zraky Allie překvapivou a hrozivou proměnou, z dokonalé spolubydlící se stává děsivý přízrak.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Popis / Obsah / Info k filmu Spolubydlící
Po Psychopatovi ze San Francisca je Spolubydlící dalším nechtěným komentářem ke sporům majitelů a nájemníků bytů. - Módní návrhářka Allison se rozejde s přítelem a rozhodné se pronajmout část svého velkého hezkého bytu. Po pečlivé úvaze si vybere milou a plachou Hedy; brzy se stanou dobrými přítelkyněmi. Návrhářce připadá zprvu trochu nezvyklé, že spolubydlící která se na ni citově upnula, si začne půjčovat její šaty a parfém. Než stačí situaci zhodnotit, uvízne v síti citového vydírání a lží rafinované malé psychopatky. Ta neváhá ani vraždit, aby dosáhla svého cíle jímž je identifikace s úspěšnější ženou. Šokované Allison nezbývá než přistoupit na otevřený boj, aby si uhájila holý život. - Snímek u nás nepříliš známého renomovaného režiséra Barbeta Schroedera má klasickou stavbu, jež divákovi neposkytuje mnoho překvapení (snad kromě surové vraždy vysokým podpatkem). Efektně a řemeslně zručně natočený snímek je vizuálně vystavěn na postupné proměně Hedy do Allisoniny podoby a na tajemném prostředí starého činžáku na Manhattanu. Zajímavě psychologicky rozehraný příběh se však rychle (a zbytečně) mění v obvyklý souboj plný otevřeného násilí. Ocenění si zaslouží herecké výkony Bridget Fondaové a .lennifer Jason Leighové.

Autor/Zdroj: Prokopová Alena/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:52

4 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

ČT2 - SP v boulderingu 2024

18:30 - 20:30

34 minut již uběhlo
86 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

18:00 - 19:30

64 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

9 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Anthony Bell

Bell Anthony

Naposled navštívené:
Anthony Bell

Bell Anthony