Zari
ohodnotit

Spodina

Scum

Žánr:
Rok:
1979
Délka:
92 minut
„Kriminální drama líčí brutalitu života uvnitř britské polepšovny.“
Popis / Obsah / Info k filmu Spodina
V pozdních 70. letech BBC najala režiséra Alana Clarka, aby připravil televizní drama o životě uvnitř nápravného zařízení pro mladistvé. Výsledek byl tak brutální, že zděšené vedení televizní společnosti zakázalo jeho vysílání jednou provždy. Clarke však za pomoci producenta Cliva Parsonse film předělal a vtiskl mu ještě více nekompromisní formát. Ray Winstone si zahrál mladého grázla Carlina, který se uprostřed nelidského násilí, pomsty a sexuálních útoků vyšvihne až na vrchol vězeňské hierarchie. Toto je chmurné svědectví britského nápravného systému, který rozzuřil britský národ a šokoval diváky po celém světě.

Zdroj: HBO Europe


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Spodina
POZOR SPOILER

Do kriminálu pro mladé delikventy přijíždějí tři noví vězni - černoch Angel, útěkář Davis a Carlin, který předtím zmlátil dozorce v Roly. Proto je i on zbit ihned po příchodu.

Poznáme ještě další trestance, jako je například vegetarián Archer, který odmítá i nošení kožených bot. Dále je zde taťka, který bloku vládne. Civilně se jmenuje Pongo Banks. S ním chodí dva jeho nohsledové, Stripey a bonzák. Pongo a Stripey napadnou Angela a zmlátí jej. On je však nepráskne, tvrdí, že upadl. Jako další dostane od týchž nakládačku Carlin. I on tvrdí, že upadl, ale nenechá to jen tak. Strčí do ponožky kouli z kulečníku a rozbije Stripeymu hlavu. Hned nato ještě zbouchá Bankse a prohlásí se za taťku. Ani Banks Carlina neudá.

Baldy, taťka z jiného křídla touží po setkání s Carlinem. Ten se stává „šéfem“ toho svého i oficiálně. S Baldym se sejde, ale než stihne Baldy něco říci, dostane nakládačku.

Pak si jeden černoch pořeže žíly. Je z toho poprask, ale v podstatě se neděje vůbec nic. Ani tehdy, když je Davis znásilněn ve skleníku a jeden z dozorců tomu klidně přihlíží. Chlapce to psychicky zlomí a na samotce, kde skončil, spáchá sebevraždu. Následuje reakce všech vězňů, a ta už zavdá podnět k zamyšlení. Možná.


Autor: Pitryx

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama