Zari
ohodnotit

Speer a Hitler [TV minisérie]

Speer und er

Další název:
Speer und Hitler; Speer a Hitler: Diablov architekt (SK) / Speer and Hitler: Devil's Architect, The, Ďáblův architekt 1.díl, Norimberský proces 2.díl, Vězení Spandau 3.díl
Rok:
2005
Délka:
272 minut, 3 díly
Popis / Obsah / Info k filmu Speer a Hitler
Autobiografický hraný film o živote Alberta Speera, ktorý bol hlavným architektom Tretej ríše a ministrom zbrojnej výroby nacistického Nemecka. Študoval Berlínsku technickú univerzitu v Berlíne. Počas svojho pôsobenia na univerzite sa stretol s nacistický zmýšľajúcimi študentmi, ktorí ho presvedčili, aby sa zúčastnil zhromaždenia nacistickej strany.

Na Speera Hitlerov prejav silne zapôsobil a preto vstúpil do NSDAP a do SA. Začal dostávať významné objednávky NSDAP, ako bola obnova krajského úradu v Berlíne, neskôr dostal ponuku zrenovovať Goebbelsovo ministerstvo propagandy. Goebbels ho odporučil Hitlerovi.

Speer sa tak postupne prepracoval medzi prominentov strany a dokonca sa stal Hitlerovým priateľom, s ktorým trávil veľa času nad plánmi a maketami budúceho hlavného mesta Tisícročnej ríše, Germánie. V centre mal stáť Pantheón s najvyššou kupolou na svete v tvare baziliky sv. Petra vo Vatikáne. Neskôr sa stal hlavným ríšskym architektom a zástupcom vedúceho oddelenia pre technické a umelecké vybavenie veľkých zhromaždení.

V roku 1934 ho poverili budovaním straníckeho areálu v Norimbergu, v roku 1936 prestavbou Berlína a v roku 1938 stavbou Nového ríšskeho kancelárstva. Od 2. septembra 1943 bol ríšskym ministrom zbrojenia a vojnovej výroby. 23. mája 1945 bol ako úradujúci ríšsky minister hospodárstva a výroby zatknutý vo Flensburgu. Norimberský tribunál ho odsúdil na dvadsať rokov väzenia. Bol jedným z málo odsúdených, ktorý priznali a oľutovali svoje činy. Bol prepustení v roku 1966. Zomrel 1. septembra 1981 v Londýne.


Autor: cicis

Popis / Obsah / Info k filmu Speer a Hitler
Albert Speer, Hitlerův osobní architekt a později říšský ministr zbrojní výroby, se léta pohyboval v nejtěsnější blízkosti Vůdce. Hitler, který věřil ve svoje umělecké sklony, nalezl zalíbení v mladém cílevědomém muži. Sám totiž toužil být jako on. Toužil být tím velkým architektem, tím velkým talentem ve službách velké ideologie.Říkával: "Ach Speere, my dva jsme jiná rasa než ti maršálové a gauleitri, jsme oba umělci." Nad stránkami Speerových pamětí, v rozhovorech s ním i s dalšími pamětníky, se autoři dokumentárního filmu pokusili objasnit motivy, které dokáží svést nadaného mladíka na cestu, kde prestává vnímat morální
důsledky svých činů.

Ďáblův architekt 1.díl
Norimberský proces 2.díl
Vězení Spandau 3.díl


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Speer a Hitler
Druhá část třídílného dokudramatu scénáristy a režiséra Heinricha Brölera se zabývá především Norimberským procesem. V působivém spojení autentických scén a záznamů ze soudní síně, výpovědí, názorů zúčastněných i fikce, sledujeme paralelně vedená soudní jednání, týkající se nejdůležitějších postav Třetí říše. Existují různé strategie obhajoby, včetně distancování se od hrůz nacistického režimu a odmítnutí viny za holocaust a jiná zvěrstva či ztráty paměti. Je snadné předstírat nevědomost jednoho z mnoha milionů Němců a zříci se tak odpovědnosti. Speer se stal v tomto ohledu zvláštní kapitolou Norimberského procesu. byl jedním z nich, patřil k elitě, ale přesto ho cosi odlišovalo. Jeho genialita architekta byla uchvácena velkou vizí Třetí říše, dostal důvěru Hitlera, byl jeho osobním přítelem. Rodina Alberta Speera do poslední chvíle netušila, zda bude vyřčen trest nejvyšší. V hlavních rolích německé minisérie uvidíme Sebastiana Kocha a Tobiase Morettiho.


Autor: veverka-zrzka

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Policejní pohádky strážmistra ...

22:30 - 23:49

17 minut již uběhlo
62 minut zbývá do konce

ČT2 - Uvnitř Zuckerbergova metamozku

21:50 - 22:50

57 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

NOVA - Comeback (2008) [TV seriál]

22:20 - 22:55

27 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

21:40 - 22:50

67 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Dodong Djiwapradia

Djiwapradia Dodong

Naposled navštívené:
Dodong Djiwapradia

Djiwapradia Dodong