Zari
ohodnotit

Spálené životy

The Burning Plain

Další název:
Planina v ohni; The Burning Plain; Auf brennender Erde
Žánr:
Rok:
2008
Délka:
111 minut
„Láska uzdravuje, láska osvobozuje, láska spaluje.“
Popis / Obsah / Info k filmu Spálené životy
Mexický tvůrce Guillermo Arriaga (nar. 1958) se proslavil na počátku tisíciletí jako spolupracovník Alejandra Gonzáleze Iňárritua, jenž režíroval jeho tzv. scenáristickou trilogii smrti Amores perros, 21 gramů a Babel. Všechny snímky měly velký mezinárodní ohlas mezi odbornou kritikou i diváckou obcí. Arriagův režijní debut Spálené životy (2008) má s jeho předchozími díly hodně společného, především tvůrčí metodu umného propojování nelineárních příběhů do jednolitého celku.
Ve dvou časových rovinách sledujeme osudy majitelky oregonské restaurace Sylvie (Charlize Theronová), jež si hluboko v sobě nese trauma z let dospívání, kdy objevila nevěru své matky. Sylvie se vybíjí v náhodných milostných vztazích, aby zapomněla, ale její minulost se po letech stejně ohlásí. Souběžně se současným příběhem se v Novém Mexiku odehrává retrospektiva vášnivého vztahu zanedbávané hospodyně Giny (Kim Basingerová) a jejího milence Nicka (Joaquim de Almeida). Dospívající Sylvie (její skutečné jméno je Mariana), ztělesněná Jennifer Lawrenceovou, pozdější populární představitelkou Katniss v Hunger Games, těžce nese matčin poklesek, i když jí pomůže se seznámit s Nickovým synem Santiagem (J. D. Pardo/Danny Pino). Tragédie, jež dala filmu jméno, pak poznamená životy všech.
Arriaga snímek natočil v nezávislé americké produkci s předními herci a výrazným tvůrčím vkladem kameramana Roberta Elswita (Oscar za drama Až na krev).

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Spálené životy
Dráma, ktorá skúma tajomné prepojenia medzi niekoľkými postavami odlúčenými časom a priestorom. Šestnásťročná Mariana sa pokúša spojiť rozpadnuté súžitie. Sylvia, žijúca v Portlande, si uvedomuje svoju zodpovednosť a prostredníctvom emocionálnej odysey sa pokúša vyrovnať s hriechom z mladosti. Gina a Nick tvoria milenecký pár prežívajúci intenzívnu a utajovanú aféru. A je tu ešte mladá Mária, ktorá sa snaží pomôcť svojim rodičom nájsť vykúpenie, odpustenie a lásku.
Slávny mexický prozaik a scenárista ponúka aj vo svojom režijnom debute obľúbenú skladačku, kde sa menia rôzne časové roviny. „Príbeh vychádza z mojej hlbokej lásky k prírode. Chcel som zachytiť príbehy extrémnej lásky tak, aby každý vychádzal z jedného zo štyroch základných prvkov – ohňa, zeme, vody a vzduchu. Príbehy, kde svetlo, zvuky, zvieratá, vegetácia poskytnú postavám emocionálny a fyzický rozmer a krajina sa stáva ďalšou hlavnou postavou.“ (Guillermo Arriaga)
Jennifer Lawrence získala Cenu Marcella Mastroianniho (herecká nádej) v Benátkach 2008.
18 AFF 2010


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama