Zari
ohodnotit

Sojky v hlave

Rodina z jedného kolena

Žánr:
Rok:
1983
Délka:
70 minut
Premiéra v ČR:
1.9.1984
Popis / Obsah / Info k filmu Sojky v hlave
Súdobý príbeh o citovom dospievaní chlapca z malého města, o jeho prvých láskach a sklamaniach, rodinných konfliktov a kritickom postoji k okoliu. Hrdina príbehu Maťo nespl'ňa otcovu túžbu, aby sa venoval ve volných chvíl'ach futbalu. Ovel'a radšej trávi čas chytaním rýb s kamarátom Robom, Začína snívať o spolužačke Terke a dobrodružnom úteku z domu.
Renáta Šmatláková Katalóg slovenských celovečerných filmov

Autor/Zdroj: Šmatláková Renáta/Katalóg slovenských celovečerných filmov


Popis / Obsah / Info k filmu Sojky v hlave
Sojky v hlave natočil debutující režisér Juraj Lihosit podle námětu a scénáře Dušana Duška. Je to pokus o zachycení citového a myšlenkového světa dětí na prahu puberty, o nastínění problémů, které tento věk přináší. V mozaikovité skladbě drobných prázdninových příhod postihují autoři první citové vzplanutí i zklamání chlapce z malého města, drobné rodinné konflikty a kritický postoj dnešních dětí k okolí, a to se záměrem přiblížit se co nejvíce pohledu protagonistů.
Tak částečně narušují obecně přijatý obraz "šťastného a bezstarostného" dětství. Film je zpracován v žánru lyrické komedie. Upřímnost výpovědi však narušuje přílišná stylizace, průhledná jednoduchost příběhu a schematičnost některých postav.
Snímek získal následující ocenění: na XXIV. Festivalu filmů pro děti v Gottwaldově 1984 Cenu okresního výboru Svazu družstevních rolníků, Cenu redakce časopisu Ohník, Braňo Mišík Cenu za nejlepší dětský herecký výkon; na XIX. fílmovém festivalu mladých v Trutnově 1984 Čestné uznání.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama