Zari
ohodnotit

Šogunovi samurajové

Jagjú ičizoku

Další název:
Spiknutí klanu Jagjū; Yagyû ichizoku; Yagyû ichizoku no inbô; Intrigue of the Yagyu Clan; The Shogun's Samurai; 柳生一族的阴谋; 柳生一族的陰謀; 爭霸
Žánr:
Země:
Rok:
1978
Délka:
130 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Šogunovi samurajové
Šogun Tokugawa, vládce celého Japonska, pomalu umírá. Podle tradice by měl převzít vládu prvorozený syn, podporovaný svou intrikující chůvou a dvorním mistrem bojových umění Jaguem. Na přání otce je však k usednutí na trůn připravován jeho druhý syn, který se těší přízni otce, matky a mnoha vlivných dvořanů. Tento spor rozděluje celou společnost a obyvatelé se začínají dělit na dva znepřátelené tábory. Prvorozený syn, společně s Jaguen a jeho syny, zinscenuje vlastní přepadení a pokus o spáchání atentátu, z čehož obviní svého bratra a snaží se proti němu nalézt podporu u vlivných a mocných feudálních pánů. Mladší bratr se vzdává. Jako trest je Jaguem vyvražděna celá vesnice, která mladšímu z bratrů pomáhala. S těmito praktikami nesouhlasí jeden z Jaguových synů a postaví se zbraní v ruce proti vlastnímu otci.


Autor: Hugin

Popis / Obsah / Info k filmu Šogunovi samurajové
Sugestivní historická freska o tajuplném pozadí následnických sporů v tokugawské dynastii ve 20tých letech 17. století, kterou natočil klasik akčního psychologického žánru Fukasaku Kinji (1930 – 2003). Film zaznamenal rekordní návštěvnost a odstartoval novou vlnu zájmu o historický žánr. Kromě silného příběhu, založeného na tvůrčím způsobem zpracovaných historických indiciích, dodává snímku mimořádnou přesvědčivost i velice komplexní podání prostředí ze samurajské perspektivy (jak je nápadné zejména v líčení císařského dvora) a zejména jedinečné herecké obsazení, v němž nechybí ani slavný Mifune Tōshirō. Jednoznačně dominantní je však výkon představitele titulní role – Yorozuya Kinnosuke (1932 – 97) se jím vryl do paměti hned několika generací diváků. Vypjatá scéna sebeodhalení spiklenců v úvodu, celková stylizace a zejména závěrečné expresivní sólo nenechá nikoho na pochybách, že jde v prvé řadě o vynikajícího herce tradičního divadla kabuki, který však své umění dokáže jedinečným způsobem přenést i do filmu.

Eigasai 2014


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Chán Sulejmán a víla Fatmé (19...

13:05 - 14:05

27 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

ČT2 - Ostrov Svatá Helena, bašta bio...

13:00 - 13:55

32 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

NOVA - Možné je všechno! (2024) [TV p...

11:50 - 13:35

102 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Prima - Česko Slovensko má talent

12:05 - 13:55

87 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jakov Jurovskij

Jurovskij Jakov

Naposled navštívené:
Jakov Jurovskij

Jurovskij Jakov